anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Noblețea e un drept câștigat prin naștere?

13 răspunsuri:
| foxsilver a răspuns:

Nu doar prin nastere, dar si prin merit. In tarile monarhice regii acordau titluri de nobili si cetatenilor simpli, dar care contribuiau intr-un fel la dezvoltarea tarii. In urma acordarii unui astfel de titlu nobiliar persoana avea si multe beneficii materiale.
Si acum se mai acorda titluri nobiliare, dar sunt doar simbolice, cetatenii in cauza beneficiind doar de un pic mai mult respect din partea celorlalti.
Aici vei putea gasi mai multe amanunte despre titlurile nobiliare :
https://www.angliamea.ro/......obili.html

| Brizbriz a răspuns:

NU
este o chestie pur de atitudine si comportament
prin nastere sau prin casatorie capeti "sange albastru", adica titluri aristocratice, cum a capatat Meghan Markle inainte sa renunte complet pentru ca familia regala britanica e facuta totusi numai din RASISTI NENOROCITI angry
https://dexonline.ro/definitie/noble%C8%9Be
"3. Atitudine, însușire morală superioară; caracter nobil"

| oglindasultanului a răspuns:

Doar oferit de persoanele din viata ta, pot fi familie sau prieteni.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Sau prin lupta.

| Seba2013 a răspuns:

Da, pentru ca Tatal nostru ne-a determinat genetic ca sa fim asa. Ne-a facut dupa asemanarea Lui cu predispozitie spre fericire, sanatate si iubire. Cine fuge de El se vatama si isi schimba genetica din cea buna in cea rea. Deci suntem innascuti ca sa fim in unitate cu El si cu o natura buna...nu cu o natura rea, excentrica, dezordonata, compulsiva, halucinatorie sau deliranta. Omul este predispus spre aceste virtuti si are dreptul la ele. Cine ii spune diferit si ca fericirea este relativa ci nu obiectiva si universala il minte ca are libertate si vrea sa il arunce in groapa. Nu suntem liberi ci responsabili ca sa traim dupa ordinea Lui, pentru ca altfel o sa platim. Asa cum ei au un rege si sunt militanti(teme deontologice) si atenti(organizati) pentru vointa lui, asa trebuie sa ne iubim si noi Regele pentru ca El are mai multa intelepciune ca sa porunceasca. Trebuie sa ne inscriem in competitia Lui si sa ne antrenam ca sa-i fim o unealta de folos, nu sa dormim.

| tudorvolcano a răspuns:

Dacă te referi la noblețea de sânge, în primul rând este acordată de conducerea unei țări, în principal în monarhii, iar după este moștenită din tată în fiu, dacă fiul nu este un bastard, adică rezultatul unei relații extra-conjugale.

Și nu aș considera noblețea ca pe un drept, ci doar ca pe un fapt divers, în special când nu vine cu niciun avantaj financiar.
Strămoșul meu din secolul XVII a fost clucer, îmi aduce mie acest lucru vreun avantaj în ziua de azi? Dacă să spunem că se dă o lege pentru titluri nobiliare și îmi câștig dreptul pentru terenuri, voi avea de câștigat poate câteva hectare de pădure, și câteva lanuri de grâu și de porumb, dar nu știu dacă mă voi descurca cu agricultura ca să o pot face rentabilă, pentru că am trăit la oraș de mic, și am făcut mai degrabă o carieră academică; poate cu pădurile aș putea face ceva turistic, dar mă îndoiesc.
Unul din ultimii urmași ai familiei Cantacuzino, familie imperială bizantină, și ulterior familie boierească care a avut domnitori pe tronurile Valahiei și Moldovei, acum este un simplu manager prin Canada.
Theodor Paleologu, a câștigat cumva alegerile în România pentru că este de viță nobilă? Este mai degrabă o figură marginală.
Ultimul urmaș al monarhiei Italiei este acum un simplu patron de restaurant undeva la țară, care îți va spune povestea familiei sale când vrei să iei masa la el.

În ziua de azi, contează nu cine erau urmașii tăi acum mii sau sute de ani, ci care este starea financiară în care te-ai născut TU, și cât de descurcăreț ești tu pentru a-ți atrage cât mai multe avantaje.
Sunt mulți țigani mai bogați decât unii care au sânge albastru, pentru că au fost descurcăreți.

| omuletulofficial a răspuns:

Depinde de caz, ca e discutabil, mai jos mentiona cineva ceva din DEX si cineva o parere personala, ambele corecte.
E de interpretat.

| TheDarkDragon a răspuns:

Daca te referi la faptul de a fi o ''persoana nobila'', adica respectuoasa, onorabila, etc. eu as zice ca e mai mult o obligatie decat un drept, pentru a fi o persoana demna de respect in societate.
Daca te referi la noblete in sensul de sange nobil, ca in monarhii, e un drept doar atata timp cat societatea il considera a fi un drept. Dreptul de a fi nobil ca statut social nu e ceva natural, un nobil nu e biologic diferit de o persoana de rand, deci e doar o ideologie creata de om. Pe vremuri avea un sens destul de real avand in vedere ca oamenii de rand nu aveau acces la prea multa educatie, si aici ma refer la literatura, comportament, educatie militara, si asa mai departe, asa ca nu puteai pune un taran in fruntea unei tari, dar in ziua de azi eu cred ca nu mai valoreaza nimic acest statut, in afara doar de un simbol, de exemplu casa regala britanica, care personal cred ca trebuie prezervata doar pentru valoare ei istorica, datand din secolul 11, dar nimic mai mult.

| 3824060673 a răspuns:

Poate fi și dobândit. Creezi comfortul psihic de a fi ok toată lumea din jurul tău doar pentru că așa ești tu ok, dar asta este din cauza fie a dorinței de a salva/ocroti pe cine iubești, fie că ai realizat în ce direcție se îndreaptă lumea și vrei să participi. Nu te încrede foarte mult în ce strălucește la exterior, noblețea este alianța dintre respect și onoare. Respectul se câștigă prin durere, sacrificii, pierderi și victorii importante, iar onoarea prin cine ai salvat/cruțat și de ce, chiar dacă viața, fericirea și tot ce ținea de persoana în cauză depindea de tine și "l'ai lăsat să trăiască gen" și ce a urmat după (ai fost respectat pentru asta sau nu).
Noblețea înseamnă bunătate și bărbăție în acelaș timp.
Te salut

| danieltulcea84 a răspuns:

A fi nobil sau a avea noblețe? NOBILI= boieri, rang diplomatic, rang regal/ n
NOBLEȚE = trăsătură de caracter dobândită în timp prin educație și experienta vieții!

| tudorvolcano a răspuns (pentru danieltulcea84):

Cuvintele noblețe, nobilime, nobilitate, deși au sufixe diferite, se folosesc în limba română ca fiind echivalente semantic, deoarece nu s-a demarcat încă o diferență clară între acești termeni.

Și nobilitate, și noblețe, și nobilime, se pot referi și la sângele albastru, și la caracterul omului.

| Ratonul01 a răspuns:

NU stiu ca nu am daca aflu te anunt

| Tejya a răspuns:

Nu trebuia sa o șterg