In antichitate erau 5 arte, nu 7 (muzica, poezia, sculptura, pictura si arhitectura). Apoi, la inceputul secolului XX, Canudo, un expert in arta cinematografica a publicat un foarte celebru eseu in care propunea cinematografia ca fiind a sasea arta. Eseul este inca studiat si de actualitate. Tot Canudo a mai adaugat ulterior o alta arta, dansul, si asa a ajuns cinematografia a saptea arta. Citeste eseul lui Canudo, o sa intelegi de unde pana unde.
Decât*
Scuze, nu inteleg.
Nu înțeleg de ce ai această nedumerire. Așa cum poezia (unde intră și literatura) este o artă, de ce nu am include și cinematografia?
Așa cum dansul (care include și coregrafia) este o artă, de ce cinematografia nu ar fi tot o artă?
Cred că nedumerirea ta șade în faptul că timpul și vremurile mai adaugă câte o formă de artă. Arta nu rămâne constantă, este transferul unor sentimente în diverse forme și, de-a lungul timpului, aceasta lista devine din ce în ce mai lungă. Odata cu evoluția oamenilor și complexitatea lor, se mai adaugă câte o formă de artă.
În ziua de astăzi, majoritatea ar accepta ca jocurile video să fie o formă de artă. De ce nu? Ce argumente ai avea împotriva acestui lucru? De ce nu ai accepta gastronomia în ziua de astăzi ca o formă de artă?
Oamenii au ajuns să se exprime și să se regasească în atât de multe forme, încât, chiar lista aceea de pe wikipedia poate fi numită lacunară.
Cinematografia pentru ca fratii Lumière si pentru ca Georges Méliès si pentru ca multi altii. Simplu, si in cinematografie creezi, precum in muzica si pictura. De ce cinematografia nu ar fi tot o arta?
La asta m-am gandit si eu mereu, dar dupa multi ani de cercetare, mi-am dat seama ca Ronaldo e mai bun ca Messi.
LisaJulie întreabă: