Cu siguranta ca si marii admiratori ai impresionismului pot spune ca neo-clasicismul e o porcarie ca in orice, fiecare cu gustul si cu opinia lui, nu poti face astfel de categorisiri. de ce nu avem si noi pictori din acele perioade? de ce nu avem si noi sculptori din acele perioade? poate pentru ca in acele vremuri romanii erau mult mai ocupati sa se lupte sau sa se ascunda de cotropitorii turci sau tatari sau alte natii
Are echivalentul şi în română, "impresionism" simplu... La fel şi Barocul, Neo-clasicismul, şi se scrie Rococo.
Nu sunt o fană a impresionismului, însă nici nu l-aş denumi "porcărie".
E un curent mai greu de digerat pentru unii cu minţi mai închise, mai conformişti şi adepţi ai artei academice...
Ipresioniştii explorau felul în care pictura putea să capteze şi să redea senzaţiile, doreau să evoce lumina, culoarea şi mişcarea, aplicau vopseaua în tuşe lejere dar distincte, nu amestecau pentru a obţine tonuri sau nuanţe, foloseau culori mult mai deschise decât restul artiştilor. Asta îi îndepărta de tradiţie. Tocmai de asta au primit multă critică consistentă la adresa lor, însă şi multe laude.
Nu cunosc însă pictori români adepţi ai stilului baroc sau rococo, din păcate.
Probabil că sunt, dar în anonimat, nefiind promovaţi nici pe plaiul mioritic nici prin străinătate, ceea ce e foarte mare păcat.
De unde ştii tu că nu există în prezent artişti care desenează potrivit curentelor menţionate de tine? Într-adevăr, nu am auzit niciodată în trecut de un pictor român care să deseneze în stilul Baroc sau Rococo, dar poate există chiar acum unul care o face, şi chiar al naibii de bine! Problema e că nu avem de unde să ştim exact, pentru că după cum am mai zis, pe toţi îi "doare la bască" de promovarea artiştilor (de orice fel). Şi mno', de unde bani din săracul buzunăraş al artistului, şi aşa strâmt şi peticit să facă mari expoziţii aici şi în străinătate?
Românii nu gustă aşa ceva (cel puţin not anymore), românii gustă scandaluri, reality show-uri cu tot feul de mâţâite penibile toate adunate cu IQ sub 17 şi alte lucruşoare şi trebuşoare de genul.
Mie imi plac impresionistii, pentru ca reusesc din cateva linii si pete de culoare sa redea idee, nu copie. Efectele sunt uimitoare, mai ales in picturile cu ceata sau cele care redau miscarea. Binenteles ca si barocul si rococo au farmecul lor, desi foarte multi le critica tocmai pentru stilul inflorit, care vrea sa fie placut de public. Si totusi impresionesmul s-a manifestat mai ales in pictura, pe cand barocul si rococo sunt mai vizibile in sculptura si arhitectura. Nu prea stiu cum pot fi comparate.