Salut. Iti scrie un scriitor. In primul si in primul rand, felicitari pentru ca iti rupi din timp pentru a scrie. In ziua de azi suntem tot mai putini. Acum insa, ma vad obligat sa formulez o parere obiectiva, chiar daca acest lucru ar putea sa nu iti convina. Eminescu spunea plastic ''e usor a scrie versuri/ cand nimic nu ai a spune/ insirand cuvinte goale / ce din coada au sa sune''. A trecut perioada in care poezie era obligata sa respecte anumite norme, norme ce o slabeau si o faceau rigida din punct de vedere calitativ. Stilul modern/post-modern, oricat ar putea tie sa iti para de urat ofera avantajul autorului de a spune cu adevarat ceva. Am citit poeziile tale si personal imi par doar o ''sama de cuvinte'', cuvinte frumoase pe alocuri dar lipsite de chintesenta. Marturisesc ca nu stiam nimic referitor la concursurile celor de la licart si ca mi-am petrecut ultima ora citind poezii inscrise in acest concurs. Foarte multe poezii peste cele scrise de tine, in primul si in primul rand datorita faptului ca ele chiar spuneau ceva. Tin minte (am scris si poezie) ca atunci cand am inceput sa scriu versuri gandeam exact ca tine, cum ca regulile trebuiesc respectate dar am inteles apoi, pe parcurs cat de mult te poate dezavantaja rigiditatea aceasta. Iar atunci cand te-ai hotarat sa ''iti calci pe inima'' si sa compui o poezie ''care nu prea respecta regulile'' ai continuat sa faci aceeasi greseala majora: doar sa scrii cuvinte, pe alocuri frumoase, fara chintesenta. Nu vreau sa te descurajez, sunt convins ca vei reusi sa cresti calitativ cu multa munca, drept pentru care ti-as sugera sa continui sa scrii, cat de mult si (mai ales) cat de des, dar sa tii minte ca poezia nu inseamna arta estetica ci arta de a implementa cititorului, subliminal sau nu, un mesaj (de preferinta pozitiv). In incheiere, am sa te las cu un poem de-al meu (care nu respecta regulile tale de prozodie dar care respecta anumite norme poetice: in primul rand vei sesiza ca aproape fiecare vers are inteles si se potriveste atat cu versul superior cat si cu cel inferior, o sugestie/varianta pe care ai putea sa o aplici si tu, candva):
Exiluri de frică
zâmbesc amar pereţii
printre lacrimi de praf
ultimul ţăruş de lumină
îi imită tăcut
sângerând argint
ferestrele plâng multicolor
la apus
ne-au vazut inerţi
pe noi
imitând pereţii
tot mai mult
lăsându-ne puşi de alţii
zi de zi
fără luptă
la colţ...
Unui epigramist care ignoră regulile prozodiei
Cum epigrama-ţi şchiopătează,
De parcă ar avea artroză,
Iar ritm şi rimă nu contează,
Scuteşte-o, dom'le, scrie proză!
Foarte folositor raspunsul tau... Multumesc.
Prietene, e normal sa incerci sa iti aperi opera (mai ales atunci cand esti singurul), dar cu o atitudine de acest gen nu doar ca n-ai sa publici vreodata, dar vei fi dat la o parte de catre toata lumea. Iti dai seama ca nu am sa iti raspund, nu am nicio intentie sa ma cobor la nivelul tau. Nu vrei sa accepti pareri pertinente, foarte bine, poti oricand sa ramai in lumea ta unde tu esti cineva. Toate cele bune.
Dar nu am zis ca nu accept parerea ta. Ti-am multumit si chiar am votat primul tau raspuns ca folositor. Si strofa, am vrut doar sa vezi ca se pot implementa mesaje si in poeeziile clasice. Numai bine.
Asta e prima mea poezie inscrisa: http://www.licart.ro/lucrare.php?id=93 Si aici gasesti cele semifinaliste: http://www.licart.ro/semifinalisti.php?id=0&cat=1
Am spus ca am pus aceasta poezie din curiozotate, desi stiam ca e slaba deoarece nu respecta regulile prozodiei. Sa vad ce efect va avea asupra juriului...
Problema la poeziile tale e că nu se încadrează în curentul actual cu care este purtată poezia, sunt prea clasice și desuete. A trecut vremea poeziei cu rimă clasică, cu mesaj clar și simplu. Acum mulți poeți doar spun cuvinte, dacă mă întrebi pe mine. E ușor să te lași purtat de cuvinte până la capăt de poezie sau de vers și apoi să atribui nu știu ce sens - orice este interpretabil - sau să îi aștepți pe critici să o facă. Cât despre ce ai spus tu, despre faptul că ai mesaj: poate că ai mesaj, mai mie, ca cititor, nu mi-ai transmis nimic. Și poezia nu trebuie să aibă un mesaj neapărat, fiindcă arta nu și-a propus să educe niciodată pe nimeni, ci doar să încânte.
Si zici ca ti-au placut poeziile semifinaliste?
De poezia asta ce zici? Continuări
1 decembrie 2011
Emoţii cad încet
Pe-al nopţii rece piept,
Şi cred că la pierzanie mă-ndrept,
Încet...
Inima nu pot s-o liniştesc,
Ce vreau acum e să iubesc,
Iubire o să dăruiesc,
O liniştesc...
Dar oare cum reuşesc eu
Aşa să fiu mereu?
Să îmi revin e tot mai greu,
Reuşesc eu?
De mine joc îşi bat,
Şi mulţi m-au urât,
Dar sentimente eu i-am dat
Şi joc îşi bat...
tot prea clasica?
Nu, e doar slabă. Cea mai slabă dintre toate. Ai stilul prea rigid și limbajul prea crispat, sentimentele sunt transmise prea clișeic, nu există fluență. Când am citit-o parcă auzeam în depărtare cum un tâmplar bate, ritmic, un cui de 18 într-o scândură groasă de stejar. În obsesia ta de a nu rata rima, scapi din vedere multe alte elemente, mai importante decât aceasta. Eliberează-ți vocabularul.
Cât despre poeziile semifinaliste, 2 dintre ele chiar mi-au plăcut. Îți sugerez să citești și niște poezie contemporană, ca să-ți mărești orizontul.
Tu ai auzit vreodata de metafora? De ce naiba raspunzi aici, cand tu nici nu stii regulile prozodiei?
Am auzit de metaforă. Tu se pare că n-ai auzit de noțiunea de vers liber. Tu nu ești de acord cu el, am înțeles, dar asta nu înseamnă că trebuie să se dea toți după părerea ta despre cum ar trebui să arate o poezie - în condițiile-n care creațiile tale de care ești foarte mândru sunt submediocre. Ți-am zis: mai citește poezie. Ai cerut o părere, îmi pare sincer rău că nu e una care să te perie, să-ți spună cum meritai tu să ajungi în finală și despre cum ești un mic Eminescu. Dar nu dispera, o să apară cineva căruia o să-i poți da fundă.
Daca nu ai observat ti-am votat aproape fiecare raspuns. Am observat ca nu cunosti nimic poezie chiar de la primul raspuns de la cuvantul "incoerent". Multumesc oricum. Dar, in opinia mea tu nu poti da un raspuns decent la sectiunea arta si cultura. Fara suparare. Cum nici eu nu m-am suparat ca mi-ai criticat poeziile. Si pentru cultura ta generala, versul liber apare in poeziile posmoderniste sau moderniste.
Man,chill the eff out! Unele poezii moderne chiar sunt sub orice critica, nu c-ar fi cu vers liber si haotice, ca le inghit si p-alea, ca pe o mancare halita in sila.Literatura moderna,in sine,in afara de cateva palpairi timide nu spune nimic si are un stil dezastruos la nivel de novici,mai ales,care sunt copycat al celor mai patetici scriitori din bransa, ca pe aceia li-i recomanda "connaiseurii".
Poezia a cam murit la nivel colectiv, al curentului, de cand s-au decis unii sa-si expuna cele mai inutile ganduri - sau fragmente de ganduri, ca asa e mai abstract si incanta semidoctimea - de parca ar fi hoardele ce-si urca fishandfries-ul pe Instagram.Si nu, nu-i arta, ca arta trebuie sa exprime frumosul si, cu totii stim artistul e creator de lucruri frumoase.Deci,mumu suprarealisti obositi si post-moderni neintelesi.
Sunt de acord cu tine, așa cum am și punctat aici: "Acum mulți poeți doar spun cuvinte, dacă mă întrebi pe mine. E ușor să te lași purtat de cuvinte până la capăt de poezie sau de vers și apoi să atribui nu știu ce sens - orice este interpretabil - sau să îi aștepți pe critici să o facă."
Altceva era de înțeles aici, după cum ai văzut, nu cum apăr eu poezia și poeții contemporani.
Dezacord total pentru poeziile care nu respecta regulile prozodiei...Adica,frate, scrie proza ca tot aia e...
Acum serios, pe bune! Asta vi se pare poezie? http://www.licart.ro/poezie.php?id=26
Ai putea să dai și tu 2-3 exemple de poezii care-au fost "băgate-n seamă" și care consideri tu că nu respectă acele norme și sunt sub a ta. Nu de alta, dar am citit-o pe a ta și mi se pare slăbuță, seacă și incoerentă (probabil pentru că te concentrezi prea mult pe formă și pe acele reguli), în schimb, am citit altele chiar decente, peste a ta.
petrica1111 întreabă:
MihaiAndronic întreabă: