Daca esti crestin, pastrezi doar ce spune traditia crestina, nu toate gaselnitele laice adunate pe drum.eu de exemplu nu recunosc valentines day.sau ziua americii, chiar si ziua in care sarbatorim numele{un sfant}. asa si taiatul porcului, sau bradul de craciun sunt obiceiuri pagane dar pentru copii nostri sunt frumoase.si uite asa educand pe cei mai tineri in spiritul acesta ne indepertam de legea noastra crestineasca. iar ei cand cresc o mai strica si ei un pic si tot asa pana probabel vom ajunge la marea prigoana profetita in apocalipsa.
Si eu am tot mai mult impresia ca Pastele inseamna doar ce mancam si ce toale noi ne-am mai luat. Am fost la Inviere, ca in fiecare an. Am nimerit intr-un grup care la fiecare fraza din Evanghelie comentau: lasa, ba, asta, da lumina sa plecam acasa. Daca stiam ca se lungeste atat nu veneam, ba. din cand in cand mai dadeau cate un telefon: Coaie, la voi s-a dat lumina, ba, ca la noi nu stiu ce-o freaca astia pe-aci.
Si atunci ma gandeam: ce cauta oamenii astia aici? Ce lumina vor ei sa ia? Ca, slava Domnului, aveam eu chibrituri in buzunar destule...
Cred ca ne departam tot mai mult de spiritul Pastelui, de bucuria Invierii si asta se datoreaza mai ales lipsei de educatie.
Oamenii au diminuat adevaratul sens al acestei sarbatori, paguba ca ei sarbatoresc ouale rosii, mielul, bautura buna, iepurasul.etc.Insa,nu aceasta este esenta Pastelui.Pastele este sarbatoarea invierii Domnului Isus Hristos, care ne-a eliberat de sub robia pacatului, ne-a adus iertarea de pacate si a dat un sens nou vietii noastre.aceasta sarbatoare ma duce cu gandul la crucea Lui Isus, unde a fost chinuit, batut, palmuit, scuipat, denigrat, a acceptat cununa de spini, durerea si batjocurile pentru mine si in locul meu. Dar bucuria este ca El a invins moartea, a inviat si eu nu o sa mai mor niciodata.pentru ca a murit El in locul meu. E o sarbatoare a bucuriei!
Da, Brigaela, si ceilalalti, din pacate desi credinta nu e obligatorie, ni s-a lasat si Liberul Arbitru, in numele caruia din pacate, se fac mai mult rele decat BUNE! CRISTOS A INVIAT!
Ouale este un vechi simbol al fertilitatii. Iepurele al inmultirii.
Conform unei legende, zeita Ostara s-a enervat pe pasarea sa dadatoare de oua colorate si a transformat-o in iepure. Asa s-a intamplat ca iepurele sa oua, colorat.
Mai pasibil pare o confuzie lingvistica: cu ocazia pastelui, nemtii au facut cadou gaini miniaturi (Haselhuhn) pe scurt Hasel si oua. In germana, iepurele are denumire f apropiata: Hase. De aici poate veni confuzia si amestecarea obiceiurilor.
Omul are, pe langa multe altele, liberul arbitru, crede ce vrea, dupa posibilitati. Daca preferi sa crezi in iepurasi decat in Iisus Cel inviat, este o problema cu care fiecare se va confrunta mai devreme sau mai tarziu... Eu una cred in invierea Mantuitorului.
Arata ieri cum noaptea de inviere a devenit revelion pentru unii, au luat lumina tinerii apoi s-au dus in cluburi, unul zicea, distractie maxima ca doar e Pastele, cata imbecilitate.Mai bine era daca traiam undeva in secolul 18, sa nu mai vad atata prostie si incultura.Hristos a inviat!
Emamuresan întreabă: