Monumentul se numeste Crucea Mileniului si este o lucrare a artistului Paul Neagu, numit "cel mai important artist plastic de la Brancusi incoace".
Da, intr-adevar, este vorba de "Crucea Mileniului 3" a artistului Paul Neagu, monument realizat prin anii '90.
Monumentul este supranumit si biscuitul, nasturele sau aspirina gaurita...Cateodata,pe la rasaritul soarelui, formeaza cea mai frumoasa imagine (si unica) a pastilei, cand din capatul B-dului Prezan soarele se intrezareste printre gauri, producand un efect luminos in cruce, probabil cel initial scontat de autor...in rest...nu ne prea incanta acest monument... iar autorul este numit cel mai important artist plastic de la Brancusi incoace?!?
Este doar Monumentul Eroilor Aerului (unde e rondul)
Monumentul Eroilor Aerului, situat în mijlocul Pieţei Aviatorilor, este realizat între anii 1930-1935 de arhitecta şi sculptoriţa Lidia Kotzebuie şi Iosif Fekete[1]. Construcţia, având o înălţime totală de 20 m, este compusă din sculpturi de bronz, aşezate pe un postament de piatră, format dintr-un obelisc, situat la rândul său pe o structură realizată din patru prisme trapezoidale lipite între ele prin arcuri de cerc. Tot acest complex este fixat pe o bază circulară din piatră.
Deasupra obeliscului este aşezată o sculptură, înaltă de 5 m, cântărind 5 tone, care ilustrează omul zburător, având aripile desfăşurate. La baza obeliscului, de jur împrejurul acestuia, sunt prezentaţi trei aviatori căzuţi. Pe soclu sunt prezente insignele, casca, aparatura aviatorilor, dar şi numele aviatorilor căzuţi între 1930-1935, sculptate în 13 plăci.
În anul 1927 este format un comitet pentru construirea Monumentului Aviatorilor. Din acest consiliu au făcut parte: prof. dr. I. Cantacuzino, generalul Vasile Rudeanu, colonel medic aviator Victor Atanasiu, aviator Cornel Olănescu, aviator Mihai Oromolu. Consiliul a lansat un concurs pentru construirea monumentului, şi a invitat toţi artiştii, pictorii, sculptorii să participe. La concurs au fost prezentate 20 de proiecte, expuse la Ateneul Român, pentru a permite publicului să voteze în mod secret proiectul câştigător.
Proiectul câştigător, cel al arhitectei Lidia Kotzebuie, a folosit pentru a reprezenta trupul aviatorului imaginea boxerului Joe Louis, prezent în acele zile la Bucureşti, iar pentru cap a folosit o imagine dintr-un catalog al piloţilor renumiţi. [2]
În iulie 1927, comitetul a cerut autoarei să realizaze lucrarea la o pătrime din mărimea reală, până în 1 octombrie. În 27 octombrie 1927 comitetul a aprobat definitiv lucrarea Lidiei Kotzebuie. În 1930, cu ajutorul Ministerului Aerului a fost adus la Uzina Malaxa, locul în care urma să fie turnată statuia, material din râul Argeş. În mai 1930, la Uzinele Malaxa, în prezenţa arhitectei, statuia este turnată în bronz, după o machetă realizată în ipsos.
În 20 iulie 1935 are loc inscripţionarea monumentului cu Monumentul "Eroilor Aerului", inscripţie păstrată până în prezent. La inaugurarea monumentului a participat toată conducerea statului, miniştrii şi reprezentaţi ai autorităţii aeronautice, au fost susţinute cuvântări şi au fost adresate felicitări arhitectei şi tuturor celor care au particpat la înfăptuirea monumentului. Evenimentul a fost încheiat cu o Paradă Militară, formată din gărzile de onoare şi aviatori şi au fost prezentate onoruri militare zburătorilor menţionaţi în listele de pe monument.
@lorely incurci monumentele. Anna intreaba de monumentul din Piata Charles de Gaulle
Anna, timp de 18 luni in fiecare zi treceam pe langa acel monument, niciodata nu m-am gandit ce reprezinta, dar acum nu vreau sa-mi aduc aminte de el, e foarte aproape de o locatie de care nu vreau sa ma mai gandesc
Mie mi s-a parut mereu sinistru si hidos. In timp ce toti fac monumente frumoase, care sa te atraga, monumentul asta arata ca o balega in mijlocul sufrageriei.
Mai e in sectorul 2 o hidosenie (la Electro-Aparataj), vred ca reprezinta citeva lalele, dintre care una rupta atirnind in jos. E la fel de frumoasa cum sint blocurile anoste, facute de comunisti. Inca din antichitate pietele erau impodobite cu sculpturi si fintini arteziene minunate, iar la noi, in fata la Cora Granitu, au construit o alta hidosenie cu un ceas care a functionat citeva luni si din care curge o cascada din cind in cind. Parca cei care le fac, nu au simt artistic si parca nici n-au mai vazut creatiile altora sa se inspire din ele. La Obor, au pus o porvarie de fintina in forma de papadie, pe care am vazut-o si la ucraineeni si nu mai stiu in ce alta tara. Cu alte cuvinte se inspira ratatii intre ei. Putine locuri sint create sa-ti incinte ochiul in orasul asta. Bleah.
JohannaStone întreabă:
LisaJulie întreabă: