Din punctul meu de vedere, când vorbim de fotografie avem de a face cu o artă. Și sunt câteva elemente cheie pe care le întâlnim și în pictură:
- compoziția - cum prinzi în cadru elementele care-l formează
- subiectul / mesajul - o fotografie nu e ceva ce are o semnificație numai pentru tine, dimpotrivă transmite un mesaj oricui o privește, are un subiect
- lumină, umbre, culoare, texturi, perspectivă etc.
Pe mine, de exemplu, nu mă impresionează atât de mult cât de clară se vede o imagine, câți megapixeli ascunde, dacă din start e un cadru ce pare a fi luat la întâmplare.
Da, mereu a fost o știință în spatele fotografiei, dar fără a aplica princiipile artei, ies poze și atât. A face poze poate oricine în zilele noastre. Fotografii, mai puțini.
Arta sau amintire. Adica o poti face din pasiune, iar atunci e arta, sau doar in scop personal (poze cu persoane, locuri, obiecte, animale, etc).
Stiinta nu are cum sa fie.
Cu ajutorul tehnologiei din ziua de azi poti schimba o poza radical, spre exemplu programele de editat. Ma refeream la faptul ca fotografia este luata ca arta, sau doar datorita tehnologiei este realzitata si arata bine o fotografie. Nu stiu daca m-am facut inteleasa.
Fotografia este o arta. Nu doar programele de acum o fac o arta, inainte de asta, se puteau infrumuseta imaginile prin multe metode (lentile galbene, ajustarea culorilor prin pictura, etc). Am copilarit in anii '90, si am avut ocazia sa stau cu tata 'pe intuneric', sa ma uit cum developeaza poze. Are si acum aparatura pentru film, Zenit-ul cu care mergea si la nunti, blitz din ala de-ti ruptea retina, etc.
Fotografia mi se pare mult mai permisiva decat pictura, deci cu siguranta este o arta.
Doar ca nu o practic ca arta, ci doar ca informatie.
Multumesc mult pentru parare!
Fotografia este o arta.
Insa pentru a trage cadre cat mai interesante ai nevoie de abilitati tehnice si cunostinte, deci stiinta.
Exemplificat: trebuie sa ai notiuni de optica - refractia luminii, sa stii cum sa pozitionezi si sa iluminezi subiectul,
trebuie sa cunosti alcatuirea aparatului foto, macar in mare:
care e rolul senzorului, rolul pentaprismei la DLSR-uri, ce este sensibilitatea ISO sau balansul de alb,
sau la ce ajuta o deschidere mai mare a diafragmei sau un timp de expunere mai mic/mare.
Fiecarui lucru, tu ii dai un sens, si poti privi acel ceva, dintr-o perspectiva complet diferita fata de restul lumii. Pentru mine e arta, fiind designer grafic, lucrez mult pe poze care nu sunt facute de mine, doar editate, am si o pagina de pinterest unde imi stochez fel si fel de fotografii, facute de niste oameni geniali, fotografii care ma inspira, nu m-am gandit sa le vad drept stiinta, cu toate ca daca as privii din acel punct, pot spune ca ne folosim de stiinta pentru a crea arta, inainte de a face o fotografie, a fost stiinta din spate care a facut posibil acest lucru, deci as putea spune ca sunt inrudite.
Daaa e o stiinta, du-te la facultatea de inginerie fotografica sau la fotografiologie
Ha, ha, ce sa zic. Sunt multe sfaturi, cum ar fi sa faci fotografia dintr-un anumit unghi ca sa arate bine, sau sa o faci cu lumina multa, sau sa folosesti anumite filtre sau o gramada de tehnici pentru a reusi forografia. La asta ma refeream ca fiind stiinta. Si arta, adica cum ti se pare tie ca arata bine, nu dupa acele sfaturi. Mai merg la facultatea de fotografica sau fotografiologie?
Andrei7520152 întreabă:
ZloteaIulian întreabă:
MihaiAndronic întreabă: