Cu toti am auzit de faimosul Taj Mahal, dar putini cunoastem povestea lui. Pana aseara stiam doar ca e un mormat al unei sotii de imparat indian. Nimic mai mult. Din intamplare butonant tv-ul am dat peste un documentar pe National Geografic. Si am stat o ora jumate himnotizata de poveste. Sooo am zis sa o impartasesc cu voi.
Povestea ce sta in spatele acestui monument e absolut fascinanta si da multe de gandit. Mai ales azi cand totul in jur este superficial si artificial. Taj Mahalul a fost construit de imparatul mogul Shah Jahan in memoria prea iubitei sale sotii Mumtaz Mahal ( Aleasa Palatului). Moartea sa l-a afectat intr-atat de tare pe imparat incat parul i-a albit la numai cateva luni dupa. A tinut un doliu foarte sever. Post negru, zile, chiar saptamani de izolare completa. Timp de 2 ani nu a ascultat muzica si nici nu a purtat imbracaminte colorata si bijuterii. Legenda spune ca pe patul de moarte imparateasa i-a cerut sotului ei partu lucrui : sa ii construiasca un mormant, sa ii viziteze mormantul la aniversare, sa se recasatoareasca si sa isi iubeasca fii.
Ai retinut toate astea dintr-un documentar? Funda! Dar nu pot decat sa iti dau un vot. Eu stiam doar ca este un monument ridicat in memoria sotiei sale.
Spune si sursa
Cum vrei tu frate! nicio problema.Pace
Am vrut sa ajut ...doar atat
Julian1D întreabă:
TudorAlexandru întreabă:
kicboxer întreabă: