Se pare că primele monede propriu-zise au fost bătute în Asia Mică, în secolul VII î. Chr., dintr-un aliaj natural de aur şi argint numit electrum
Prima moneda a aparut acum 2600 de ani.
Trocul
CĂLĂTOR ÎN TIMP
Ai ajuns în Epoca de piatră! Călătoreşte prin epocile primejdioase şi colectează monedele corespunzătoare pentru a reveni în prezent.
Cu mii de ani în urmă, strămoşii noştri europeni trăiau din vânat sau lucrau pământul.
Topor de piatră din
Epoca de piatrăMetalele încă nu fuseseră descoperite; prin urmare, oamenii vânau şi lucrau pământul folosind unelte de piatră – această perioadă a fost cunoscută sub numele de Epoca de piatră. Femeile şi bărbaţii din Epoca de piatră nu aveau bancnotele şi monedele pe care le utilizăm noi în prezent. În schimb, ei obişnuiau să facă schimb de bunuri între ei: de exemplu, un vânător putea să schimbe pieile de animale cu grâu de la un fermier sau un pescar putea să dea unui vânător scoici decorative în schimbul unui topor de piatră şlefuit. Acest schimb este cunoscut sub numele de troc. O caracteristică importantă a trocului este faptul că procedeul implica schimbul de bunuri de valoare.
Un mediu de schimb În momentul în care strămoşii noştri au învăţat cum să prelucreze metalele, schimburile au devenit mai uşoare.
Pepită de argint
Acest lucru se datora faptului că metalele, precum aurul, argintul, cositorul şi fierul, reprezentau o valoare pentru toată lumea. Astfel, un fermier îşi putea schimba bovinele pentru o anumită cantitate de argint, iar ulterior, fermierul putea să utilizeze o parte din acest argint pentru a-şi plăti dările. În acest fel, metalele de valoare şi alte obiecte au devenit „o măsură a valorii", „un mediu de schimb" şi o modalitate de „stocare a valorii" până în momentul în care aceasta era necesară.
Primele monede Primele monede au apărut în Asia Mică, în urmă cu aproximativ 2 600 de ani.
Monedă din Grecia Antică
Grecii antici au adoptat rapid această idee nouă şi au început să fabrice monede de argint şi de bronz. Un exemplu îl constituie drahma de argint. Aceste monede antice conţineau o cantitate specifică de metal şi aveau o anumită valoare. Pentru a garanta greutatea, monedele erau marcate cu sigiliul regelui, al oraşului sau al ţării emitente.
Monedele erau convenabile, deoarece puteau fi mai degrabă numărate decât cântărite. Monedele au intensificat semnificativ comerţul din lumea antică, deoarece aceste monede noi prezentau încredere şi erau un „mijloc de schimb" eficient.