Mai pe scurt la ce a zis elena.
socot - inseamna consider
socotesc- inseamna a calcula.
Ai dreptate prima varianta este cea buna. A doua e gresita, inseamna cu totul altceva. Limba romana e asa de incalcita si frumoasa in acelasi timp. Mi-as dori eu sa fie limba internationala :X
SOCOTÍ, socotesc, vb. IV. 1. Tranz. A face socoteală (1); a calcula. ♦ A număra. ♦ Refl. recipr. A ajunge la o înțelegere cu cineva asupra unei datorii, obligații etc. ♦ Refl. recipr. Fig. A lichida un diferend cu cineva, a trage la raspundere pe cineva; a se răfui. 2. Tranz. A avea ceva de gând; a plănui, a intenționa. 3. Tranz. și refl. A analiza ceva cumpănind toate eventualitățile; a (se) gândi. 4. Tranz și refl. A-și închipui. ♦ Tranz. A fi de părere, a găsi de cuviință. 5. Tranz. A lua în seamă; a aprecia, a prețui. ♦ Tranz. și refl. A (se) considera, a (se) privi (ca...), a (se) crede. 6. Tranz. (Rar) A pune ceva în socoteala cuiva; a atribui, a imputa. [Prez. ind. și : (pop.) socót] – Cf. ucr. sokotyty.
Socot este o varianta gresita, neacceptata de dictionare. Singura varianta corecta este socotesc, deoarece verbul a socoti este un verb regulat de conjugarea a patra.
Socot are sensul de consider, socotesc are legatura cu matematica.
Prima varianta ai folosito bine! Si a doua se mai foloseste da rar si nu intotdeauna corect.
Corect e socotesc, depinde si din ce regiune esti tu pari sa fi din alta regiune
Eu cred ca sunt corecte ambele variante, am impresia ca se folosesc in diferite regiuni ale tari.
KingJulien întreabă: