| mixep a întrebat:

Este necesară claritatea pozei atunci când vreau să fac un portret? Sunt poze de telefon și nu prea înțeleg umbrele și luminile.
Eu, când fac portretul nu întind cu degetul, ci fac direct din creion și îmi cam vine greu cu umbrele și luminile. Plus, nu mi-am ales vreo tehnică specifică în creion (ex: Aș vrea să fac hyper-realistic)
Când fac portretul, îl fac ochiometric și îmi intră foarte bine în caracter. Dar, când ajung să dau lumina și umbra, nu sunt sigur că le fac bine. Asta mi se întâmplă când fac după poză!
De aceea, aș dori să știu dacă claritatea este importantă în poză?

Răspuns Câştigător
| Aberdeen a răspuns:

Claritatea este foarte importantă în poză, doar așa poți reda cât mai fidel desenul după aceasta. Uită-te la poza ta: vezi clar umbrele și luminile? Dacă nu, atunci nu să-ți fie prea ușor.
Cel mai bine și indicat este să faci portret după o persoană reală, nu după poză, sau știi că sunt acele busturi sculptate cu diferite fețe sau oameni celebri, dacă ai posibilitatea să ții așezi în fața colii, vei vedea toate umbrele și luminile mult mai bine.
Foarte foarte bine că nu întinzi creionul cu degetul sau cu vreun șervețel. Nici să nu faci așa ceva vreodată! E greșit. La hyper-realism ai nevoie de multă muncă în spate, și o concentrare și răbdare imense. Te-ai dus cam departe, din prima. Începe cu ceva mai ușor, cu începutul. Ca tehnică de creion, poți să încerci intersecții de linii, hașură intersectată.
De obicei un portret să măsoară, dar e alegerea ta.
Succes.

| mixep explică (pentru Aberdeen):

Sunt importante toate tipurile de creioane?
Eu folosesc o variație de la 2H la 2B.

| Aberdeen a răspuns (pentru mixep):

Mulțumesc frumos pentru fundă!
Sunt importante toate. Poți să faci rost și de un creion sau două mai mari de 2B, poate 5B. HB e foarte bun pentru primul strat de lumină/umbră, cu B e bine să dai conturul portretului (are mina un pic mai moale și e mai ușor de mânuit) și să-l folosești pentru următoarele straturi de lumină/umbră.
Creioanele de tip H, mai puțin HB, nu se prea folosesc la desen, și nici eu nu recomand. Sunt bune mai degrabă la contabilitate pentru că li se rupe mina greu. În desen e mai bine să optezi pentru celelalte.
happy

| mixep explică (pentru Aberdeen):

Mersi!

3 răspunsuri: