opinia mea,poezia lui Nicolae Labis se intituleaza ''Iarna'',intrucat in aceasta opera se prezinta natura in deplina ei splendoare,in anotimpul alb,fata de care autorul isi exprima sentimentele de incantare, in mod direct.
In primul rand,titlul poeziei se alcatuieste dintr-un substantiv comun simplu,care,dupa parerea mea,ca element paratextual,se afla in deplina concordanta cu tema poeziei,iar poetul foloseste imaginea pomilor incarcati de podoabele zapezii,precum si a satelor adormite sub plapuma alba de nea,ce te imbie la refugiu in odaitele calduroase,care ''miros a paine coapta-n vatra si-a fum cald si amarui''.
In al doilea rand,consider ca autorul utilizeaza cu preponderenta epitetele,imbinate armonios cu metaforele,tocmai pentru a sugera vizual feeria tabloului descris,insistand asupra atotputerniciei gerului,care pare ca ingheata de la nasurile carne ale copiilor,pana la mustatile pline de promoroaca ale tatalui.
Sunt de parere ca tocmai de aceea basmele bunicului sunt infioratoare,pentru ca ele se afla in concordanta cu atmosfera terifianta pe care-o genereaza ''doamna iarrna'',ce ''soseste in calesti de vijelii''.
In al treilea rand,titlul poeziei se afla in stransa legatura cu sentimentele de nostalgie ale eului liric,generate de trecerea ireversibila a vremilor de odinoara '', care in veci n-o sa mai fie'', tocmai pentru ca iarna este anotimpul ce sfarseste un ciclu anual, provocand sentimente de melancolie.
In concluzie, titul poeziei este deosebit de sugestiv, iar sentimentele eului liric, acelea de incantare, dar si de nostalgie, devin si ale cititorului.
MikYMous3 întreabă:
cocolino97 întreabă: