Daca pictezi pe panza o poti face cu culori acrilice ori culori in ulei. Pensula evantai se gaseste atata cu par pentru pictura cu culori de apa, cat si pentru pictura in ulei, Pensula evantai pentru pictura in ulei trebuie sa aiba firele din par de porc. Pentru pictura in ulei se folosesc pensulele cu par de porc, cat pentru acrilice, nu numai fir de porc sa nu fie.
Panza de in ori bumbac, cel putin asa imi facea tatal meu pe cand eram in perioada liceului ori a facultatii si le dadea cu grund sau clei de oase.
1 ) panza de bumbac
2)sasiu din lemn dur
3)praf de creta fin cernut si uscat
4)alb de titan
5)aracet de vinil pentru tamplarie sau confectii
6)bidinea par de porc
7)smirghel.
Prepari intr-un bol de ceramica sau sticla se amesteca apa cu aracet si praf de creta, aracetul trebuie sa fie fin pastos si sa nu contina solventi sau praf macinat de creta sau altceva, doar aracet pe baza de vinil, apa sa fie la temperatura camerei unde se lucreaza dar niciodata mai putin de 15 grade celsius, de preferat panza sa fie tratata pe timp de vara si uscata in locuri umbrite, niciodata in soare sau supusa radiatiei corpurilor de incalzit cu incandescenta, dupa ce amesteci bine compozitia se presara cu ajutorul unei site alb de titan amestecand continuu pentru a nu face cocoloase. Atentie sa nu pui multa apa, compozitia acesta este pentru grund si trebuie sa aiba consistenta smantanii putin mai subtire. Pentru amorsa faceti din apa si putin aracet o solutie apoasa. Amorsa o vei folosi pentru a strange panza si inchide porii fibrelor de bumbac. Aplica 2-3 maini din amorsa pe panza bine intinsa pe sasiu. Dupa uscare intinzi grundul bine amestecat cu bidineaua, dar ATENTIE! nu reveni peste pentru a corecta numai dupa uscare, nu incerca sa dai de mai multe ori in acelasi loc daca nu este uscat, foloseste bidineaua pentru a acoperi pinza la o singura trecere. Dupa uscarea primei maini de grund, se ia un smirghel fin si prin frecare reduci asperitatile grundului pana la uniformizare, astfel cureti si repetati grunduirea de 2 sau 3 ori.
ATENTIE! ultimul strat de grund nu se smirgheluieste. Incearca sa ai grija sa lucrezi curat, cu multa atentie si rabdare vei reusi sa realizezi panze superbe.
Nu prepara niciodata o panza cu var valabil este cea mai proasta alegere si kitch, in timp valabilul se scorojeste de pe panza, cat si culorile cu care a fost pictat tabloul se vor inchide dupa cateva luni.
Cea mai ok panza este cea preparata cu clei de oase, dar are dezavantajul ca miroase rau si trebuie sa dai mai multa maini pana sa fie gata, sa nu fie nici prea absorbanta si mai ales sa nu cracleze.
se pun 100g clei de oase intr-un litru de apa, se pun la fiert in baie de apa(bain marie) pana ramane fara cocoloase, subtire. se filtreaza de impuritati cu un tifon si se da prima mana. dupa ce s-a uscat foarte bine se adauga in cleiul din oala, pigmentul cu care se grunduieste, tot in bain marie, pana devine ca o smantana. se da mana urmatoare. la celelalte maini se dilueaza de fiecare data compozitia si se da tot pe uscat, ca sa nu crape. cand panza scoate zgomot la atingere si nu are burti inseamna ca e gata si se poate picta pe ea. daca nu e perfect intinsa se mai uda pe spate si se mai trateaza diluat pana cand scoate un zgomot aproape metalic la atingere.
e mai convenabil sa o iei gata facuta dar se picteaza mai bine pe suport de clei, nu cred ca gasesti in comert.
pensulele evantai sunt bune pentru a pune foita de aur pe icoane dar le poti folosi si pentru efecte picturale.
Găbytzu_Găbiţu_1990 întreabă:
andrei1386 întreabă: