Probabil folosesc creioane cu mine diferite ...intrun desen in creion trebuie sa existe mai multe accente care se pot proiecta doar cu mai multe nuante de griuri
Hârtia pe care desenezi e destul importantă, aşa că încearcă să cumperi (dacă nu ai) de la un magazin specialzat. Eu iau tot de la Gallery Art (au şi magazin online).
Încearcă, de asemenea, cu un creion 2B. Poţi să scoţi şi umbre mai intense, dar şi mai estompate.
Eu nu am o tehnică anume, dar când vreau ca desenul meu să imite perfect o fotorafie, adesea întind creionul de pe hârtie cu degetul. Ca să fie mai grafic, fac totul din linii (durează mai mult).
Nu. Nu mai întinde creionul pe hârtie cu degetul sau şerveţelul că iese îmbâcsit şi murdar. Foloseşte numai haşura, cea în planuri.
Hm... ok. Ştiu toaaaată teoria aia cu "nu e o formă controlată bla bla". E adevărat. Să nu crezi că sunt o încuiată, înţeleg. Am încercat să privesc din mai multe perspective.
Chiar am cautat, am cunoscut, am admirat şi am interogat (a se citi "am întrebat") graficieni foarte buni.
Am văzut, totuşi, că oricât de mult încearcă, lucrează, atunci când vor să imite o fotografie la milimetru (da, o copiază, chiar dacă implicarea artistică personală e mai puţin vizibilă, să luăm totul ca pe un exerciţiu), chestia asta cu haşura nu prea merge. Ah, da, ştiu şi teoria cu lucratul în timp, în detaliu, cu răbdare. Doar teorie. Poate nu sunt suficient de talentată. Nu zic, "NU!" (poate un " nu...", fiindcă demnitatea nu mă lasă).
Oricât şi-ar dori cineva, linia de creion nu creează o similaritate totală (atât cât permite relativitatea) cu realitatea, doar se apropie. "îmbâcsit şi murdar" e mai real (nu am menţionat niciodată vreun şerveţel, nu sunt atât de deprimantă, teoretic vorbind).
Ar mai fi ceva. Iubesc haşura şi (Slavă Domnului!) o stăpânesc foarte bine.
Apreciez bunele intenţii şi că ai dat curs obligaţiei morale de a mă avertiza că "aşa... nu se face".
Tot părinteşte, ţi-aş spune că bunul-simţ e negarea formelor necunoscute, dar e credinţa în cele familiare (E.S.), aşa că mi-aş dori să gândeşti mai liber (deşi "îmbâcsit şi murdar" arată clar că îţi cam repugnă modul meu de a gândi) E ok, cred, pentru mine.
În rest, Peace&Love şi Domnul fie cu tine!
Observ că nu eşti încuiată şi că probabil nu ai 15 ani cu impresii de pseudo-artistă căutatoare de atenţie. Felicitări.
Ce ţi-am scris eu mai sus nu ţine într-adevăr la desenele ultra realistice, dar cum am mai zis, mă gândeam că eşti doar o fătucă ţinătoare de creion în mână cu vise de artistă şi mulţi prieteni pupincurişti pe Facebook, ce nu ştie nici de mama ei.
Nu-mi provoacă dezgust felul tău de a gândi, mi se pare că eşti o persoană decentă şi cam rară, mă exprim într-un fel mod mai tăios, nu o lua personal.
Ştii ce înţeleg (printre altele) din răspunsul pe care mi l-ai dat? Că primul comentariu ţi s-a părut al naibii de idiot. Nu mă indignează fiindcă, după ce l-am postat, şi eu am tras aceeaşi concluzie. (Aş fi vrut, totuşi, ca măcar "fotografie" să nu fie "fotorafie".) Părerea mi-o susţin, dar aş fi putut să formulez altfel.
Cât despre vârstă, am 17 ani (nickname-ul are altă poveste), deci nu sunt prea departe de 15. Vreau să cred că atunci nu eram o "fătucă" (cu toate implicaţiile de rigoare, mai puţin partea cu "ţinătoare de creion în mână", fiindcă pe timpul ăla am început să descopăr ce şi cum despre desen).
Făcând abstracţie de toate astea, aş vrea să te întreb: Ai "învăţat" să desenezi pe cont propriu sau sub îndrumare? Cum crezi că e mai bine şi de ce?
P.S. (pentru poolmlp): Ştiu că e cam nepoliticos că scriu despre altceva decât despre ceea ce ai întrebat, dar sunt "junioară" pe site şi cică nu am dreptul (încă) la mesaje. Cer doar puţină înţelegere.
Nu era vreo urmă de ironie în ce ţi-am zis.
Cât despre desen, sunt la un liceu de artă (cu clasele I-XII) şi am fost acolo încă din clasa I, deci să zicem că ştiu câte o boabă despre desen.
Nu ştiu cum este mai bine dar, este cu totul altceva atunci când ai pe cineva la îndemână să te îndrume, pe care să-l întrebi, faţă de atunci când faci totul pe cont propriu. Simţi că faci cum trebuie şi ce trebuie, mai ales că ai pe cineva să te corecteze atunci când greşeşti, mă gândesc că atunci când desenezi singur mai ai şi dubii, şi probabil întrebări la care trebuie să cauţi tu răspunsul.Progresul e mai anevoios.
Deci, presupun că învăţatul cu cineva > învăţatul de unul singur.
Iti trebuie creioane cum ar fi 2b, 3b, 4b, 5, 6b,7, 8b pentru ca au mina mai moale, incearca sa observi unde bate lumina si unde bate umbra
Buna!
Nu e nimic special. Iti trebuie doar mult exercitiu si un spirit de observare bun.Toate necesita observare, iar cel mai bine e sa observi realitatea.