Arta este pentru mine o alta lume. Este unfel de loc unde ma pot exprima libere fara sa critice nimeni nimic. Prin arta eu vad o imaginatie fara sfarsit. Multi spun ''vezi ca ai gresit'',NU! Nu exista CORECT sau GRESIT in arta. Fiecare se exprima prin arta sa. Unii compun,canta,picteaza sculpteaza etc. Arta e unul din metodele in care omul se exprima. Nimeni nu are dreptul sa corecteze sau modifice arta cuiva,asa se exprima persoana respectiva. Si eu ma folosesc adesea de arta: compun povesti, cateodata poezii, in care ma exprim liber. Cand compun parca sunt intro alta lume, si cred ca asa se simte fiecare persoana care se ocupa deo arta a sa. In arta iti trebuie pasiune, cand ai pasiune iti iasa minunatii, cand nu ai iti iasa lucruri pe care nici tu nu le intelegi. Asta vad eu prin arta. Sler ca te-am ajutat.
As reformula putin intrebarea. Ne referim de fapt la productiile artistice care il leaga pe creator (artist) de public. Productiilor artistice li se asociaza calitatea de estetic (frumos). Continuu folosind termenul de arta cu intelesul de produs artistic.
E foarte probabil ca arta nu se limiteaza numai la estetica.
Al doilea lucru, exista ratiuni pentru artist de a crea arta (fac abstractie de nevoia acestuia de a-si plati facturile si care e subinteleasa).
Pentru creator arta inseamna o modalitate ca el sa se simta bine. Ea vine aproape de la sine dar cu timpul creatorul isi slefuieste aceasta calitate. In loc sa se bucure de o ciocolata se bucura de o poveste pe care o scrie. E aceeasi placere dar mai complexa si mai intensa. As prefera aceasta formulare in loc sa spun ca un creator "se exprima" prin arta. Uneori un artist nici nu vrea sa se exprime, doar lasa sa treaca cite ceva din ceeace simte el.
O a doua ratiune a creatorului este sa produca arta care sa ajunga la public. Creatorul vrea ca publicul sa aiba cam aceleasi trairi sau unele echivalente in momentul cind ia contact cu produsul lui. Tot la acest punct se mai poate socoti si nazuinta omeneasca a unui creator de a-si asigura o forma de nemurire (in lipsa celei adevarate, dar imposibile).
Exista si arta pe care creatorul o face cu intentie numai pentru el insusi. Complica lucrurile, experimenteaza, fara sa-i pese de public. Exista creatori care ramin exclusiv inchisi in aceasta nisa.
Ce poate transmite arta? Diferite curente si ideologii artistice au pareri diferite. Unii creatori refuza sa-si puna amprenta cautind sa produca ceva impersonal.
Printre lucrurile care, dupa parerea mea, merita sa fie transmise as numara misterul. Nu misterul inventat din povestiri fantastice sau cele cu vampiri. Ci fiorul pe care il avem cind sintem mici in fata noutatilor vietii. Atunci cind de exemplu mori de curiozitate sa vezi ce e "in curtea din spate". La maturitate ajungi sa consumi aceasta resursa. Nu te mai uimeste, nu te mai infioara nimic. Le-ai fumat pe toate.
Arta reuseste sa te readuca in acea zona in care retraiesti misterele si simti din nou un fior.
O alta valenta a artei, apropiata, ar fi ca prezinta situatii ale vietii care fac sa vibreze prin rezonanta resorturi interne.
Peste asta se adauga bucuria de a percepe ceva frumos. Arta mai poate radia caldura umana, chiar cind e vorba de creatii care cuprind violenta.
Cind se poate considera ca o creatie artistica e reusita? Prima treapta este atunci cind il emotioneaza cel putin pe autor. Sa scrii o poveste de care iti pare rau ca s-a terminat. A doua treapta este ca acelasi lucru sa-l simta si un public. As zice deci ca exista arta adevarata si fara public. Exista o fotografa americana Vivian Maier, care, lucrind ca fata la copii, a facut zeci de mii de fotografii artistice pe care nu le-a vazut nimeni. Au fost descoperite dupa moartea ei si acum e clasata ca un mare artist fotograf.
http://www.vivianmaier.com/
Deci nu e neaparata nevoie de public.
Arta isi are originea inca din cele mai vechi timpuri aceasta a fost creata de catre om ca modalitate de exprimare a sentimentelor acestea pot fi exprimate prin culori prin niste versuri sau chiar printr-o dalta
Desenul este o arta pentru mine. Pentru mine desenul este foarte important. Este oglinda sufletului meu. Totul se reflecta in desenele mele in creion.
Arta este un mod de a trai. Sa te simți liberă, cand pictezi, sau canti. Iti pui sentimentele: Te eliberezi. Cand spui arta ma gândesc la acele emoții care sunt puse pe tablouri sau ascultând cântece Arta este un mod de a trai
MihaiAndronic întreabă: