In niciun caz nu aborda subiecte de astea atat de sumbre precum moarte samd. Copii aia sufera destul, nu trebuie sa cunoasca cat mai multe detalii despre suferinta.
Poti sa merge pe o idee istorica, mitologica niste povesti, mituri interesante si captivante.
Poti aborda idei generale de viata, persevenrenta si putere spirituala. Poti include diverse povesti ale unor persoane in aceeasi situatie (ma refer la copii orbi) care au reusit sa isi invinga handicapul.
Poti sa abordezi chestii educative - geografie, istorie, o limba straina.
Poti sa mergi pe idee clasica de poveste, basm cu zane si Feti Frumosi.
Daca aceasta carte urmeaza a fi distribuita scolilor speciale pentru asemenea copii, cred ca cel mai potrivit subiect ar fi unul care sa-i deconecteze de la problemele lor.In aceste scoli se duce o munca dificila, implicand multa rabdare si pasiune.Totusi uneori apare cate o tensiune, o incordare, atat din partea cadrelor, cat si a copiilor, pentru ca anumite invataturi sunt mai greu de perceput de catre copii si totusi necesare.Atunci sunt niste momente care solicita ambele,, tabere,,. Cartea pe care vrei sa le-o oferi, cred ca ar trebui sa fie ceva care sa-i poarte in lumea pe care nu o pot percepe decat prin ochii altora si a propriei fantezii.Ar trebui ceva care sa-i faca sa viseze, sa-i transporte din lumea lor obisnuita intr-o alta, asa cum si-ar dori sa fie.Incearca sa-i transporti intr-o lume a culorilor, a frumosului, a pacii, sa-i faci sa se contopeasca cu ea, sa viseze la ea si sa o caute mereu.Incearca niste povestiri despre aventuri ale unora ca ei intr-o lume cu multa culoare, cu animalute, fluturi, flori...
Frumos gest din partea ta. Daca insa o vor citi copii orbi, mai bine abordeaza un subiect mai vesel.Nu cred ca le-ai produce bucurie cu un subiect dark,cum zici. Teme religioase,din natura cred ca ar fi ok.
De exemplu: despre scopul rugaciunii catre Dumnezeu,despre speranta,despre prietenie,despre viata,despre animale,apa, pasari, vara etc.
Sau teme putin mai filozofice, de ex. despre trecerea timpului.
Te sfatuiesc sa nu faci cartea prea lunga, sa aiba maxim 120 de pagini-si in aceste pagini sa cuprinzi totul, deci sa scrii concis, sa nu fie plictisitor.
Iti urez succes!
Din punctul meu de vedere basmul pentru copii nu va muri niciodata deci ideea unui basm cu happy ending, cu Ilene cosanzene si Feti frumosi cred ca ar fi buna . Sau poti sa te orientezi la o poveste frumoasa despre animale (nu stiu de ce dar numele Daisy ma duce la ratusca lui Donald ) de asta si ideea cu animalele. O ratusca care suferea de un handicap si care a reusit sa treaca prin viata si a putut sa invinga toate obstacolele. Succes
Sincer,imi pare foarte rau ca nu stiu cum sa te ajut, practic nu am nicio idee.dar numele cartii e interesant.fiind scriitor,desi vazandu`te in poza nu as fi crezut,arati a baiat "normal", iar tu cu siguranta esti unul special, imi inchipui ca esti foarte sensibil si romantic din moment ce ai pasiunea asta, sau ma rog acest mod de a`ti castiga existenta, cum vrei tu sa-i spui. (carti/poezii ce`oi fi scriind asta tu stii ). incearca totusi sa abordezi subiecte "happy", pentru a`i inveseli pe acei copii.nu stiu, ai putea scrie despre relatiile de "iubire" dintre putinii copilasi normali din ziua de azi, sau despre curiozitati tipice copiilor:despre animale, plante, despre lucrurile pe care le pot face desi sunt orbi, despre modele de urmat in viata..nu stiu sincer am stat si m`am gandit dar nu am idei deloc
oricum, bafta!
Salut, si eu am facut carti pentru copii cu nevoi speciale, dar erau format electronic, animate, cu muzica, dai click si poti auzi textul de sub imagine. Un fel de carticica de povesti mai interactiva. Am creeat niste personaje(animalute), le-am dat nume comice iar povesile erau scurte si cu morale. Depinde la ce varsta vrei sa prinda acea carte. Ale mele erau pentru 3-8 ani. Du-te in parc si spune unui copil o poveste, roaga-l apoi sa ti-o spuna inapoi. Inregistreaza-l. El va folosi cuvinte simple, va inlantui evenimentele amintite. Stilul asta va trebui sa-l folosesti si tu, sa nu fie nimic de neinteles in cartea ta.Ca si cum ar povesti un copil, pentru ca ei se inteleg, daca sunt de varste apropiate.
Imi amintesc ca pe clasa a5a am castigat un concurs de desenat si ca premiu am primit si o carte de povesti, scrisa de o fetita de 4 ani! Ea ii dicta mamei ce sa scrie,avea o imaginatie super. Cartea se numea"Hotelul povestilor", am ramas impresionata.
Rapeste-ti o ora din timpul tau si reciteste pinochio, tom degetel, capra cu trei iezi, etc. O sa zici: dar stiu povestile! Da, sti actiunea, dar mai ti minte stilul in care erau scrise, cum erau descrise personajele si cum erai introdus in lumea basmului?
Gasesti aici inspiratie: http://povesticopii.info/
Dragostea pentru bani
Speranta moare ultima
Niciodata sa spui ca nu vei reusi...
Speranta moare ultima
Dragostea pentru bani
Niciodata sa spui ca NU vei reusi
Raiul sau iadul?
Fa o carte ceva gen ''familia perfecta'' incepe de exemplu cu un copil care sta la orfelint sau la o scoala speciala care este trist bla bla bla si crede ca nimeni nu o sa il adopte vreodata, trec cativa ani, sa zicem ca copilul e pe moarte ca are nu stiu ce boala si daca nu o sa faca nu stiu ce operatie care este foarte scumpa va murii.intr-un final o familie bogata il adopta, face operatia si traieste fericit alaturi de noua sa familie, fundita?
O idee prin care sa le arati ca acesti copii nu sunt deloc diferiti fata de noi.Sa fie ceva placut si interesant sa ii atra intru totul ..nu stiu mai mult.
Ati putea aborda ideea unei societati pasnice, in care oamenii fac lucruri bune. Incercati sa adoptati un stil placut, cald, care sa atraga copiii si mai ales sa le dea incredere si speranta in viata.
De ce să-i mintă de tineri? Societate paşnică auzi...
Referitor la cel care a pus întrebarea..Bacovia şi Poe au reuşit.
Nu e bine sa le spui copiilor toate relele deodata pentru ca ei se sperie foarte repede si foarte multi vor adopta ca metoda de autoaparare violenta. Astfel se ajunge la copii foarte agresivi, dupa cum puteti observa si la stiri.
Tu ai impresia că ce vezi la ştiri sunt oameni cărora li s-a spus totul din copilărie?
Vezi violul de la ora 5, când Vasile îşi violează mătuşa după care îi înfinge un cuţit în ficat şi o aruncă-n gârlă. Ok, deci lui Vasile i-a fost spus încă de când era copil de degradarea individului şi a societăţii, de neajunsurile vieţii şi despre corupţie. Asta l-a făcut pe Vasile să ia 25 fără suspendare?
Eu nu vreau să am copii,dar dară ar fi sa educ un copil,i-aş spune tot adevărul încă de când este mic şi începe sa-şi formeze o părere despre lume. Dacă-l îndrumi greşit, va crede că totul este perfect şi frumos în lume, până când descoperă că-i exact invers şi şi-o ia. Iar asta poate duce la dezamăgire, răzbunare şi suicid, când descoperi că lumea nu este chiar un mediu atât de plăcut pe cât te aşteptai tu să fie.
Nu are nicio o legatura comentariul dvs despre un anume Vasile cu ceea ce v-am transmis eu.
Am dat un exemplu. Nu ştii să adaptezi un exemplu pe o situaţie?
Parerea mea este ca poti aborda si stilul mai "dark" pe car l-ai adoptat tu, dar acest stil sa fie combinat cu ceva care sa fie contrar lui, iar stilul tau, dark il poti folosi de cealalta parte, adica personajul negativ poti sa il expui foarte bine, adoptand stilul tau, dark, iar personajul/ele pozitive incerci sa le dai viata si doar sa le conturezi cu stilul tau. Daca vrei sa iti dau niste titluri, pe care le poti lua ca si sugestii, acestea ar fi: "Ingerul din spatele demonului", "Fiinta fara de inteles", "Daisy din intuneric"etc.Aceste volume pot continua alegi tu.Cred ca este foarte folositor ca povestea sa se termine cu flori, printese si zane, fiindca asta le-ar da o speranta deoarece si inceputul lor este greu.Ca sa concluzionez as zice sa faci o combinatie intre abstract si real.Succes!
Iti propun sa scrii despre un copil unic (diferit), pe care toti il considerau un ciudat (in acest context, copiii se vor regasi pe sine). Descrie acest personaj foarte detaliat si inventeaza niste caracteristici unice ale acetui copil, de genul: niodata nu a pronuntat nici un cuvint cu toate ca medicii au spus ca este sanatos. Apoi neaparat trebuie sa scrii despre prietenie.Acesta relatia ajutandu-l pe acest copil sa depaseasca momentele grele. Poti scrie despre o calatorie a acestor 2 copii intr-o alta lume, una imaginara (sau poate nu . Si ar fi bine sa termini cu aceea ca acest copil nu este diferit, ci mai degraba este un copil special.
P.S. scrie si despre Unicorni, fiindca copiii adora unicornii. ^^
P.S.S. Nu aborda o tema sumbra, fiindaca viata acestor copii si asa este intunecata.
Este foarte frumos ce vrei sa faci. bravo!
Se poate sa crezi ca nu am o idee prea buna, dar si eu scriu anumite povesti desi (si asta cred ca nu te va ajuta) am doar 11 ani, dar voi incerca. Cum tu te-ai gandit la acest context as vrea sa te sustin inspirandute cum s-ar spune le o lume a raiului fiind o idee foarte rar folosita. Icearca se te axezi pe viata unui copil care a fost din nefericire intrerupta (vezi tu cum) si a ajuns in rai unde sa zicem ca s-a indragostit sau si-a facut un prieten sau a facut mai stiu eu ce si la final sa poti spune sa a ajuns inapoi pe pamant ca prin magie indeplinindusi dorinta de a fi aproape de cei dragi si i-a multumit celui de sus (Dumnezeu) pentru inplinirea acestui vis. Cam asta ar fi cum am zis s-ar potea sa nu iti placa dar eu chiar am incercat si sper sa ia succeas cu proiectul.BAFTA!
Buna ziua.
In primul rand, uitati complet de viziunea "dark" intrucat copiilor nu le este placuta, ci ii sperie.
In al doliea rand, propunerea mea este sa faceti o carte legata de familie, animale si natura.In special daca acei copii sunt nevazatori sunt sigura ca le-ar placea o carte care sa ii faca sa experimenteze un apus de soare minunat sau o eclipsa sau ceva spectaculos.Totodata, copiilor le pace joaca, asa ca ati putea face o povestioara despre un copil si animalutul sau care trec prin tot felul de aventuri frumoase si educative.
Pe de alta parte, poti face o carte care sa cuprinda povestioare insotite de cantece pentru copiii nevazatori.Copiilor le plac cantecele si cred ca ar fi o idee draguta.
Sper ca te-au ajutat sugestiile mele.Succes!
Consider ca abordarea unui alt stil nu este necesara. Va puteti transpune gandurile, cu ajutorul metaforelor, intr-o poveste in care toti copiii se pot regasi. Nu cred ca particularizarea temei prin scoaterea in evidenta a copiilor cu dezabilitati este o idee buna. Ati putea sa le formati o imagine asupra lumii, punand in antiteza doua personaje ale caror drumuri se intersecteaza la un moment dat, unul contempland asupra celui mai bun mod de a trece prin viata. Puteti adapta personajele categoriei de varsta specifice copiilor.
Va felicit pentru ceea ce faceti si va doresc mult noroc!
Salut The Ace. Ce intelegi mai exact prin dark? Eu din cate pot spune, pentru copii cu cerinte speciale vei avea nevoie sa abordezi un stil mai vesel, hazliu, cu multe subintelesuri. Ai mai putea sa introduci elemente de suport social (acesti copii necesita acest lucru) precum si toleranta si intelegere. De exemplu, in lumea animalelor se pot observa mai multe comportamente de altruism care pot fi redate intr-un mod simpatic in carte. Mult succes. Si scrie daca e nevoie de mai multe sugestii
anonim_4396 întreabă: