| SweetFruits a întrebat:

Imi spune-ti cum recunosc diateza? Definitie si exemplu la fiecare in pare(pentru clasa 7). Va rog maine dau teza la romana! Funda Promit!

10 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Diateza activa este cea pe care o cunosti.Eu laud, eu merg.Nu are marca,adica un semn distinctiv. Diateza reflexiva comunica faptul ca subiectul participa intens la actiune.A se gandi,a se impacienta,a se ingrijora,a-si aminti, a-si imagina, a-si inchipui.Verbul la diateza reflexiva este precedat de pronumele reflexiv(se,-si),in dativ sau acuzativ. Diateza pasiva apare doar la verbele tranzitive,adica acelea care pot avea un complement direct.Un verb la diateza pasiva are structura:a fi(la diferite timpuri si moduri)+participiul verbului de conjugat.Ex:eu sunt laudat,tu esti dispretuita, el este examinat.Un verb la diateza activa poate fi transformat intr-unul la diateza pasiva:eu lovesc, eu sunt lovit. Daca n-ai invatat pana acum este greu sa intelegi din aceste explicatii sumare.

| MadalinaD a răspuns:

Diateza este forma pe care o ia verbul pentru a arata relatia care se stabileste intre subiectul gramatical, actiune si subiectul care o suporta. Diatezele verbului sunt:
- diateza activa
- diateza pasiva
- diateza reflexiva
DIATEZA ACTIVA arata ca subiectul subiectul gramatical este autorul actiunii exprimate de verb pe care o suporta. Nu are nicio marca gramaticala si poate fi la toate modurile, timpurile.
ex.: El citeste o carte. (el- subiect gramatical)
DIATEZA PASIVA arata ca subiectul gramatical este obiectul care suporta actiunea facuta de subiectul logic, adica de complementul de agent.
ex. : El citeste o carte. (diateza activa)
el - sb. gram.
citeste - actiune
o carte - complement direct
Cartea {este citita} de el. (diateza pasiva)
complementul direct --> Subiect gramatical
verbul la diateza activa --> verb la diateza pasiva
subiectul gramatical --> Complement de agent
Complementul de agent = subiectul logic al unei propozitii ce are verbul la diateza pasiva.El raspunde la intrebarea "de catre cine?".
ex.: El este laudat. (de catre cineva)
! ATENTIE!
Merele {sunt coapte}. ( Predicat Nominal - vb la d. activa)
Merele {sunt coapte} de mama. ( Predicat Verbal - vb la d. pas.)
Participiul verbului de conjuugat se acorda in gen si numar ca subiectul gramatical.
ex.: Eu sunt laudat./ Eu sunt laudata.
DIATEZA REFLEXIVA arata ca subiectul gramatical realizeaza actiunea exprimata de verb si participa intens la ea.
ex.: Mama ma duce la scoala. (diateza activa)
ma=pronume personal, persoana I
duce=verb, persoana a III-a
Ma duc la scoala. (diateza reflexiva)
ma=pronume reflexiv, persoana I
duc=verb, persoana I
PRONUME REFLEXIVE:
- pentru acuzativ :
ma; m- ne; ne-
te; te- va; v-
se; s- se; s-
- pentru dativ
imi; mi- ne; ne-
iti; ti- va; v-
isi; si- isi; si-

Sper ca ai inteles. Daca nu, pentru mai mult ajutor, lasa-mi idul tau si o sa iti explic mai mult pe messenger.
Succes la teza!

| ionikk a răspuns (pentru MadalinaD):

MadyMadyLory...mi-ai fot tare de ajutor...Eu am inteles cat de cat invatand din caiet dar exemplele tale plus explicatiile mai indetaliate, au fost foarte BUNE! Mercihappy big grin :*

| MadalinaD a răspuns (pentru ionikk):

Ma bucur ca te'am putut ajuta. :*

| ionikk a răspuns (pentru MadalinaD):

:*:*

| BlakeLively a răspuns:

Diateza ACTIVA
Exemple: Eu cant; Eu merg.
Diateza REFLEXIVA
a. cu pronume reflexiv in cazul acuzativ(Ac.) :El se spala; se=pe sine;
Exemple: eu ma spal(pe mine)
tu te speli.
b. cu pronume reflexiv in cazul dativ(D) :Si-a anuntat colegii in legatura cu excursia ("si-" este pronume posesiv cu nuanta posesiva si este in cazul dativ-posesiv, asa recunosti diateza reflexiva cu pronume reflexiv in cazul D.)
Diateza PASIVA
(iti spun mai intai la diateza activa, apoi trec la diateza pasiva, asa vei intelege mai usor).
Diateza activa: Profesorul preda lectia.
Diateza PASIVA: Lectia este predata de catre profesor.
Sper ca exemplele le-ai inteles, cu ajutorul lor intelegi fiecare diateza in parte

| DorothyAnn a răspuns:

Diateza Activa: S indeplineste actiunea P-ului
Eu citesc. S=eu P=citesc
Cine citeste? EU citesc

Diateza Pasiva: Actiunea P-ului este ineplinita de C de agent si suportata de S
Elevii sunt certati de diriginta
S=elevii
Pv=sunt certati ( este exprimat prin verb AUX. a fi si verb la participiu)
C de agent = de diriginta
Cine ii cearta pe elevi? Diriginta ii certa!

Diateza reflexiva: actiunea este indeplinita de S si suportata tot de S
El se culca.
S=el
Pv= se culca (exprimat prin pron. posesiv + verb)

Bafta la teza!

| blackrose7911 a răspuns:

Exista 3 diateze: diateza activa, diateza pasiva si diateza reflexiva.

diateza activa e cea mai simplu de retinut ex: Iepurele mananca un mar.

diateza pasiva: Marul este mancat de iepure. Aici cuvantul "iepure" nu mai este subiect, ci complement de agent. Ca si in limba engleza diateza pasiva inverseaza rolurile in propozitie, "marul" devenind subiect.

diateza reflexiva este cea unde in componenta verbului intra un pronume reflexiv, de exemplu: Ma spal pe dinti. Verbul este la infinitiv este "ma spal".

Succes la teza!

| Day19 a răspuns:

Definitia estebig griniateza este o categorie gramaticală caracteristică verbului, care exprimă raportul dintre acțiune și subiectul gramatical.

În gramatica tradițională a limbii române se iau în seamă diateza activă, diateza pasivă și diateza reflexivă, aceasta din urmă fiind controversată ca existență sau ca sfera.
Diateza activă. Această diateză arată că acțiunea este efectuată de subiectul gramatical, atunci când există un asemenea subiect, adică în următoarele cazuri:

la verbele personale:
tranzitive: Am cumpărat o carte.
intranzitive: Plec acasă.
reflexive obiective (fără sens pasiv): El se spală., Ea își amintește.
reciproce: Ei se ceartă., Ele își dau palme.
eventive: El se îmbogățise.
dinamice: El se gândea.
la verbele impersonale:
cu pronume reflexiv, fără sens pasiv: Se doarme bine.
fără pronume reflexiv: Ninge., Se înserează.
[modificare] Diateza pasivăAceastă diateză arată că acțiunea, efectuată de un autor neprecizat sau de un complement de agent, este suferită de subiectul gramatical. Pot fi puse la diateza pasivă verbele active tranzitive fără pronume reflexiv, complementul direct de la diateza activă devenind subiect, iar subiectul – complement de agent: Eu am cumpărat cartea. → Cartea a fost cumpărată de mine. Excepții sunt unele verbe ca a binevoi, a comporta, a durea etc.

Din punct de vedere formal, se disting:

un tip specific, diferit de diateza activă, constituit din verbul auxiliar a fi și participiul verbului de conjugat, acordat cu subiectul: Aici au fost construite două blocuri.
un tip nespecific, numit reflexiv pasiv sau pasiv reflexiv, cu pronume reflexiv în cazul acuzativ: Aici s-au construit două blocuri.
Nu toate verbele cunosc ambele tipuri formale. De exemplu, a concede și a desfide nu au pasiv cu a fi, iar a cauza și a necesita nu au pasiv reflexiv.

| Szidonia_Lukacs_2002 a răspuns:

Exemple