Grigorescu nu este singurul pictor celebru care s-a apropiat prin operele sale de viaţa celor de la ţară. Şi Pieter Bruegel Cel Bătrân a fost supranumit pictorul ţăranilor.
Rădăcinile fiecruia dintre noi se află în acea mică comunitate numită sat. Melancolia, liniştea şi simplitatea degajate de aceste tablouri, apropierea de natură, contrastează cu lucrările lui Brâncuşi ( care la rândul lui e fiu de ţăran ) sunt mai stilizate, mai moderne, dar în sufletul său Costantin Brâncuşi a rămas un ţăran după cum a mărturisit diferitor ziarişti.
Artist in devenire fiind (imi doresc sa ajung cindva un mare artist; daca voi ajunge... cine stie?), pot spune ca lucrarea unui om spune ce fel de om este. Un desen, o pictura, o sculptura, ca sa fie reusita, trebuie sa pui suflet in el (ea), trebuie sa aiba ceva din tine, de fapt, cind faci o lucrare de arta, te exprimi in primul rind pe tine prin ea, e ca un mesaj adresat celor ce il vor vedea. E ca si cind te-ai deschide fata de o alta persoana, cu diferenta ca acea persoana trebuie sa stie sa citeasca mesajul. Daca vorbesti aceeasi "limba", desenul, sa zicem, iti este usor sa "citesti" mesajul unui desen, sa iti dai seama de personalitatea celui care a facut desenul. Mie nu imi este greu sa ma uit la un desen si sa spun cite ceva despre personalitatea care l-a creat. Odata am fost la o expozitie de desen, si am avut prilejul sa schimb citeva cuvinte cu autorul, si l-am intrebat ce este cu pesimismul care razbate din lucrarile sale, si a recunoscut ca el este un pesimist incurabil. Adevarul e ca noi, prin ceea ce facem, spunem mai mult despre noi decit credem.
Nu cred ca arta lor, ii defineste in totalitate pe artisti, de exemplu eu ador sa pictez si sa scriu poezi insa sa zic "creatiile mele", nu reprezinta adevarata mea personalitate, este normal ca ele sa vorbeasca despre ce imi place, dar nu neparat despre ce gandesc, multi artisti ascund o alta fata sub lucrarile lor, uni ar putea sa interpreteze intr-un fel arta lor si ce alti intr-un alt fel, depinde cum privim lucrurile