1936 - Konrad Zuse, inginer german, pioner al informaticii, a inventat primul calculator funcţional programabil, Z1. Din cauza Primului Razboi Mondial, descoperirea lui Zuse a fost luata in seama de IBM, abia in 1946.
1942 - John Atanasoff si Clifford Berry au inventat Computerul Atanasoff–Berry ABC, care nu era programabil.
1944 - Howard Aiken si Grace Hopper au inventat Harvard Mark I Computer, un calculator electromecanic construit cu finantare de la IBM, in laboratoarele IBM.
1945 - Apare ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) care a fost primul calculator electronic generic. El putea efectua 5000 de operatii de adunare si scadere pe secunda, fiind de o mie de ori mai rapid decat alte calculatoare aparute pana atunci, dar avea si module pentru inmultire, impartire si radacina patrata.
1953 - International Business Machines inventeaza IBM 701 EDPM Computer si intra in Istoria Computerelor.
1962 - Steve Russell si MIT inventeaza Spacewar Computer Game, primul joc de calculator.
1964 - Douglas Engelbart inventeaza mouse-ul computerului (numit astfel deoarece firul care iesea din el semana cu o coada de soarece) si programul Windows.
1969 - apare ARPAnet, un proiect american reprezentand primul sistem original de internet.
1970 - apare Intel 1103 Computer Memory, primul RAM sub forma de chip dinamic.
1971 - Faggin, Hoff si Mazor inventeaza Microprocesorul Intel 4004, primul microprocesor si Alan Shugart si IBM inventeaza Floppy Disk.
1975 - Scelbi si Mark-8 inventeaza Altair & IBM 5100 Computers, primele computere pentru publicul larg.
1985 - Microsoft inventeaza Sistemul de Operare MS-DOS.
1984 - apare primul Apple Macintosh Computer.
1985 - apare programul Microsoft Windows, moment in care Microsoft incepe un "razboi prietenesc" cu Apple.
1998 - Larry Page si Sergey Brin au inventat Google, un motor de cautate pe internet, avand o baza de date de peste 8 miliarde de siteuri web.
10. Diorama – Grigore Antipa
Diorama este o reprezentare spatiala a unei portiuni de peisaj, in care se expun, in muzee, animale impaiate, manechine si diverse alte obiecte asemanatoare, in scopul infatisarii unui ecosistem si crearii impresiei unui peisaj real.
9. Tunul Basilic – Orban
Urban a constuit in premiera un tun enorm, botezat "tunul Basilic", masurand peste opt metri lungime si circa 75 centimetri diametru, care era capabil sa lanseze un proiectil de 544 kilograme la o distanta de aproape doi kilometri.
8. Cibernetica – Stefan Odobleja
7. Pila Karpen – Nicolae Vasilescu-Karpen
O *** electrica, de productie romaneasca, furnizeaza energie de 56 de ani, fara intrerupere.
6. Scaunul ejectabil – Anastase Dragomir
5. Stiloul – Petrache Poenaru
4. Vaccinul antiholeric – Ioan Cantacuzino
3. Gerovital – Ana Aslan
2. Avionul cu Reactie – Henri Coanda
Masinaria avea doua aripi duble si un singur loc, o anvergura de 10, 3 m, lungimea de 12, 5 m, greutatea de 420 kg si o forta a propulsiei de 220 kg. Cea mai interesanta parte din avionul lui Coanda era sistemul de propulsie, o adevarata revolutie in constructia de motoare de avioane, care avea sa constituie solutia viitorului.
1. Injectia cu insulina – Nicolae Paulescu
Nicolae Paulescu, profesor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, este cel care a descoperit pentru prima oara, in 1921, insulina, hormonul secretat de pancreas, care regleaza metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism.
Sursa: http://www.descopera.ro/......-romanesti
LisaJulie întreabă: