A citi şi a scrie sunt două drepturi pe care le căpătăm prin învăţare. Am văzut cum cititul ne poate da puteri nebănuite, însă ce se întâmplă atunci când nu eşti psihic capabil să citeşti, să scrii sau să memorezi? Cel mai adesea ne gândim la dislexie când vorbim de astfel de incapacitaţi, dar mai există dispraxia, disgrafia, ADHD ş.a., care ar fi putut uşor împiedica mulţi scriitori să facă performanţă în literatură. Majoritatea tulburărilor de gen sunt descoperiri ale secolului XX şi, cu toate acestea, sunt autori care au trăit înainte de această perioadă şi au fost asociaţi cu probleme de învăţare, concetrare, citit sau scris. Astăzi ne-am propus să facem o trecere în revistă a câtorva din cele mai cunoscute nume, care, într-o formă sau alta, au avut un deficit.
Deşi s-a bucurat de succes, Agatha Christie este una din cele mai celebre suferinde de ce se presupune a fi disgrafia. Îi era foarte greu să scrie corect un cuvânt şi nu reuşea să ţină minte numere.
“Eu însămi sunt recunoscută ca fiind “înceata” familiei. Era adevărat, o ştiam şi o acceptam. Scrisul şi ortografierea au fost întotdeauna teribil de dificile pentru mine. Literele mele erau lipsite de originalitate. Silabiseam şi scriam foarte greşit şi continuu să o fac”.
Laureatul cu Nobel pentru literatură din 1953, Winston Churchill, obişnuia să se descrie pe sine însuşi ca având un “defect de vorbire”, la care a lucrat constant pentru a şi-l corecta. După mulţi ani, el a declarat în cele din urmă ca “obstacolul din calea mea nu este o piedică.”
Conform mai multor surse, însă, Winston Churchill nu a fost dislexic şi nu a avut niciun fel de probleme de învăţare. În autobiografia sa, el a subliniat notele mici pe care le lua în şcoală din dorinţa de a-şi convinge cititorii, şi, eventual, pe sine însuşi, că a întâmpinat totuşi dificultăţi în procesul de învăţare.
F. Scott Fitzgerald (pe care îl puteţi asculta citind Shakespeare şi Keats aici) este cunoscut în special pentru romanul sau, Marele Gatsby, precum şi pentru proza sa scurtă. Cu toate acestea, este considerat că ar fi avut un handicap la citit, cel mai probabil dislexie. La 12 ani a fost dat afară din şcoală pentru că nu putea să îşi ducă până la capăt temele şi nu ştia deloc să scrie corect.
William Butler Yeats
Una din figurile literaturii secolului 20, irlandezul W. B. Yeats (unul din puţinii poeţi care au câştigat Nobelul pentru literatură şi ale cărui versuri au fost puse pe muzică la un moment dat), a suferit de o tulburare la citit, nediagnosticată la vremea lui.
“Numeroşi unchi şi mătuşi au încercat să mă înveţe să citesc şi, întrucât nu au reuşit, iar eu eram mult mai în vârstă decât alţi copii care puteau, au ajuns să creadă că nu am toate facultăţile mintale. Tatăl meu era un profesor lipsit de răbdare; se înfuria uşor şi îmi arunca cu cărţile în cap”.
Francezul Gustave Flaubert este unul din numele de marcă ale literaturii universale. Primul său roman, Doamna Bovary, este şi azi considerat de referinţă. Flaubert a fost recunoscut pentru perfecţionismul său şi nu s-a sfiit niciodată să vorbească despre dislexia de care a suferit.
“Am handicapul de a mă fi născut cu un limbaj special la care numai eu am acces”.
Scenaristul şi romancierul John Irving este autorul unor bestseller-uri precum Lumea văzută de Garp şi “The Cider House Rules”. Dislexia sa, însă, l-a făcut oarecum un outsider.
“Dislexia nu era un diagnostic disponibil la sfârşitul anilor ’50 – ortografierea proastă era considerată de terapeutul lingvist, care mi-a studiat cazul misterios, o problemă psihică. Când terapia lingvistică a fost evaluată ca neavând nicio influenţă vizibilă asupra mea, am fost preluat de psihiatrul şcolii”.
Când şi dacă Hans Christian Andersen, autorul basmelor copilăriei noastre (despre care am mai povestit aici), a suferit de dislexie este o temă disputată de biografii săi. Fără niciun dubiu, însă, acesta a întâmpinat probleme de scris şi citit în limba daneză, amănunt pe care studiile moderne îl cataloghează drept dislexie.
George Bernard Shaw
Este considerat că Shaw ar fi suferit de ADHD. Deşi este cofondator al Şcolii de Economie din Londra, nu a fost un iubitor al educaţiei formale, spunând la un moment dat că şcolile sunt un fel de “închisori în care copiii sunt ţinuţi pentru a nu-şi deranja părinţii”.
Jules Verne, cel care a inaugurat genul SF (mai multe despre subiect puteţi citi aici) a fost un elev problemă la vremea sa, plângându-se de incapacitate de concentrare. Deşi a trăit într-o epocă în care nu a putut fi diagnosticat, specialiştii de azi spun că scriitorul ar fi suferit de o formă de ADHD.
Alţi scriitori suspectaţi de o boală neurologică asemeni dilexiei, disgrafiei, dispraxiei sau ADHD-ului ar mai fi Emily Bronte, Charlotte Bronte, Ernest Hemingway, Jack Kerouac şi George Orwell (care asemeni lui Yeats, a fost pus pe muzică, iar aici puteţi asculta o serie de melodii inspirate de romanele sale). Inclusiv Edgar Allan Poe şi Mark Twain sunt menţionaţi pe forumurile suferinzilor de tulburările antemenționate. În ce măsură i-a ajutat sau împiedicat să evolueze ca scriitori, însă, nu vom putea afla prea curând. Psihologia modernă e în mare disconcordanță cu epoca medicală a multora.
Veronica Plăcintescu
editor Bookaholic.ro
Stiam de Agatha Christie, dar, de cunoscut, n-am cunoscut niciunul dintre scriitorii astia pentru simplul motiv ca majoritatea au murit inainte de a ma naste eu.
Sunteti un site de cultura; asta e clar! E un bun motiv pentru a va gandi de doua ori inainte de a posta intrebarile aici, unde 90% dintre useri sunt copii si 90% dintre copiii astia nu prea le au cu limba romana. Chiar nu puteti gasi pe cineva care sa formuleze cum trebuie niste intrebari? Asta e a doua care e formulata aiurea.
Aceste informatii mi-au fost utile si nu le cunosteam.
Multumesc celor care au facut acest colaj si a facut posibila cunoasterea acestor informatii. Este bine de stiut ca, poti reusi in viata chiar daca ai probleme de sanatate de natura neurologica sau de alta natura, depinde doar de tine sa poti sa-ti fructifici potentialul cu care ai fost inzestrat.
Tot ce e scris aici este mit post-mortum, si trebuia sa specificati asta. Dovezi sunt si vor exista tot timpul, insa concretul e concret si ramane o utopie cunoasterea acestuia dupa atatia ani de la moartea cuiva.
Nu știam asta despre Agatha Christie, interesant.
Nu știu pe alții...am intrat aici doar pentru că știam că e încă vechiul design, cât de fain mi se pare acum față de ăsta de-acum...
Pe Hans Christian Andersen "îl cunosc" de când aveam 10 ani; și o "mai știu" și pe Agatha Christie. De restul habar n-aveam. Mulțumesc pentru informații.
O zi bună!
Aham, interesant. De Churchill stiam, de ceilalti nu am stiut ca au avut probleme. Oricum, daca tot ati pomenit de ADHD, puteati sa explicati ce inseamna. Nu vad decit in final specificat ca-i o forma de lipsa de concentrare (in cazul lui Jules Verne).
Http://ro.wikipedia.org/wiki/ADHD
In ciuda faptului ca au avut anumite deficiente mintale, multi dintre ei au reusit sa dovedeasca faptul ca un obstacol, cum ar fi boala sau alte probleme, nu i-au oprit din drumul lor pentru a ne arata ca oricine, oricat de amarat ar fi, poate face orice, oricat de greu ar fi. Cred ca este o lectie de viata dupa simplul fapt ca e bine sa fi un idealist, un partizan deoarece poti dovedi oricui contrariul a ceea ce crede despre tine. :)
10% din populatia lumii sufera de afectiuni dislexice si dezvolta moduri de scriere si citire anormale: inverseaza cuvintele prin scrierea literelor invers (mod de scriere cunoscut si ca "scrierea in oglinda" - scrisul apare inversat pe coala de hartie, dar poate fi citit prin reflectarea acestuia in oglinda), nu pot scrie literele unui cuvant in ordinea lor normala deoarece nu si-o amintesc sau citesc de la dreapta la stanga.
De asemenea, la nivelul vorbirii intampina dificultati in punerea gandurilor in cuvinte, folosesc propozitii incomplete si fraze neterminate, nu pronunta in mod corect cuvintele lungi, modifica frazele, cuvintele si silabele.
Majoritatea copiilor si adultilor dislexici au rezultate slabe la invatatura, in comparatie cu un IQ extrem de ridicat. Acest lucru rezulta din faptul ca ei nu pot face apel la metodele de invatare traditionale, de aceea profesorii trebuie sa se foloseasca de tehnici complementare de predare, precum: invatarea prin unitati reduse (elevului ii sunt prezentate informatii noi treptat, fragmentate in unitati foarte mici, pentru a-i stimula puterea de concentrare), supra-invatarea (repetarea continua a noilor informatii) si prezentarea multisenzoriala a noilor informatii (elevul trebuie sa perceapa noile informatii pe mai multe cai: auditiva, vizuala, tactila).
Iata cateva dintre personalitatile care au suferit sau inca sufera de dislexie: Albert Einstein, Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Leonardo da Vinci, Auguste Rodin, Erin Brokovich, Walt Disney, Winston Churchill, Cher, Whoopi Goldberg, Tommy Hilfiger, etc.
Da Vinci, Edison, Picasso, Einstein, Ford, Alexander Graham Bell, George Washington, Thomas Jefferson, Winston Churchill, ed Turner, fondatorul CNN, Richard Branson, fondatorul Virgin Group, sau Henry Ford, cel care a pus pe picioare grupul auto cu acelaşi nume. De dislexie au suferit şi scriitorii Hans Christian Andersen, Agatha Christie şi Gustave Flaubert.
Actori cunoscuţi cu aceeaşi boală sunt Tom Cruise, Whoopi Goldberg, Keanu Reeves sau Robin Williams.
Pe multi dintre scriitorii amintiti ii "cunosc" de cativa ani. Desi la inceput mi se pareau cam nepotrivite romanele lor cu cea ce cautam, ulteriror, cand am inceput sa inteleg stilul, chiar mi-au placut. Cea ce nu stiam, cu exceptia a 3 scriitori, este faptul ca au suferit de o forma a ADHD-ului in ciuda succesului avut. Deci, putem lua axemplu, daca vrem, se poate, vointa sa fie!
Bookaholic.ro întreabă: