CLEOPATRA ŞI MARC ANTONIU
Povestea de dragoste dintre Cleopatra şi Marc Antoniu este una dintre cele mai controversate poveşti. Aflată la tronul Egiptului, Cleopatra vrea să şi-l facă pe generalul roman Marc Antoniu aliat, așa cum îi fusese înainte Cezar. Rămâne legendară întâlnirea de la Tarsus din anul 41 î. Hr. dintre Cleopatra şi Marc Antoniu, în care regina Egiptului reuşeşte să îl seducă pe general.
Legătura lor este umbrită de multe piedici. Marc Antoniu fusese unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Iulius Cezar, cel cu care Cleopatra avusese o legătură amoroasă din care a rezultat un fiu, pe care l-a botezat "Cezarion" ("micul Cezar").
O altă piedică este căsătoria lui Marc Antoniu cu sora lui Octavian, fiul adoptiv al lui Cezar, cu care Antoniu se află în alianţă la conducerea Romei, după asasinarea lui Cezar.
În ciuda acestor impedimente, Antoniu se dedică poveştii de iubire cu Cleopatra, timp în care Octavian îşi consolidează poziţia de lider al Romei. Cel din urmă porneşte un război împotriva celor doi amorezi. Se zvonea inclusiv că Antoniu s-ar fi căsătorit cu Cleopatra, lucru interzis de legea romană, potrivit căreia romanii nu au voie să se căsătorească cu străini.
În anul 31 î Hr Octavian câştigă bătălia de la Actium împotriva lui Antoniu. După această bătălie, Cleopatra se refugiază într-un mausoleum, timp în care Marc Antoniu este informat că regina a murit. La aflarea veştii se înjunghie cu sabia, dorindu-şi aceeaşi soartă. Înainte de a muri, află însă de la un mesager că regina este de fapt în viaţă. Cu ultimele puteri, el ajunge la locul de refugiu al Cleopatrei şi îşi dă ultima suflare în braţele ei.
La scurt timp, Cleopatra îşi curmă viaţa şi este înmormântată alături de Marc Antoniu, după cum specifică că doreşte într-un testament. Legenda spune că a ales o manieră de a muri demnă de o regină, fiind otrăvită de muşcătura unui şarpe.
IACOB ŞI RACHEL
Iacob este fiul lui Isaac şi al doilea născut al familiei, după fratele său geamăn, Esau. Ajutat de mamă, încearcă să obţină drepturile ce-i surveneau fratelui său ca prim născut, dar este descoperit, aşa că fuge din sânul familiei, pentru a evita furia lui Esau. Ajunge la unchiul său, Laban, unde se îndrăgosteşte de Rachel, una dintre fiicele acestuia. Iacob îi cere lui Laban mâna fetei, dar tatăl, şiret, îi spune că mai întâi trebuie să muncească 7 ani pentru el.
La încheierea celor 7 ani, Iacob se căsătoreşte cu fiica lui Laban, dar nu cu Rachel, ci cu Leah, sora mai mare, lucru pe care îl descoperă abia în noaptea nunţii, după ce îi dă la o parte vălul ce-i acoperea faţa. Furios, Iacob îi cere explicaţii lui Laban, care îi spune că i-o oferă şi pe Rachel drept soţie (poligamia era permisă), dacă mai munceşte pentru el încă 7 ani.
Iubirea pentru Rachel este atât de puternică încât Iacob acceptă învoiala şi reuşeşte într-un final să se căsătorească cu aleasa inimii lui.
ANDREW JACKSON ŞI RACHEL ROBARDS
Andrew Jackson a fost al şaptelea preşedinte al Americii. Un bărbat robust, cu un aspect dur, el o ia de soţie pe Rachel Robarts, o femeie cu o prezenţă foarte delicată. Cei doi îşi sunt extrem de devotaţi, dar frumoasa lor poveste de iubire este zdruncinată atunci când se află că Rachel mai este încă măritată cu cel pe care îl considera primul şi fostul ei soţ. Astfel, Rachel este nevoită să divorţeze de fostul soţ, pentru a se căsători din nou cu Jackson, în anul 1794.
Numai că în acele vremuri divorţul era aspru criticat, aşa că multe remarci răutăcioase îi sunt adresate lui Rachel. Este acuzată de moravuri uşoare, când, de fapt, Rachel era o femeie crescută în spirit religios şi cu bun simţ.
Jackson nu se lasă influenţat de prejudecăţile vremurilor respective şi rămâne devotat soţiei lui. A purtat 13 dueluri pentru a-i apără onoarea! Într-unul dintre ele este împuşcat în coaste de către oponentul său, pentru că Jackson îi lasă lui lovitura de început. Îl nimereşte în coaste, foarte aproape de inimă, dar Jackson reuşeşte să-i dea lovitura fatală în timp ce oponentul său îşi încarcă arma pentru o nouă lovitură. Andrew Jackson a fost de atâtea ori rănit în duelurile avute, încât şi-a trăit restul vieţii cu dureri considerabile, totul pentru a apăra onoarea soţiei sale.
În ciuda controverselor, candidează la preşedinţie, dar Rachel moare cu două luni înainte ca acesta să fie denumit în funcţie. Jackson îi consideră responsabili pentru pierderea suferită pe duşmanii lor politici. El nu s-a recăsătorit şi şi-a trăit restul vieţii onorând memoria soţiei sale.
NAPOLEON BONAPARTE ŞI JOSEPHINE DE BEAUHARNAIS
O poveste de dragoste pasională şi cu un sfârşit tragic este cea dintre Napoleon Bonaparte şi Josephine de Beauharnais. Cei doi se îndrăgostesc pe vremea în care Napoleon era un soldat al armatei franceze, iar Josephine o văduvă în vârstă de 32 de ani, mamă a doi copii. Cei doi s-au căsătorit în 1796, iar la scurt timp după, Napoleon pleacă în mai multe expediţii militare. Rămasă singură, Josephine are mai multe aventuri pe care soţul ei i le iartă, după îndelungi rugăminţi.
Totuşi, Napoleon divorţează de Josephine, care nu reuşeşte să-i ofere soţului ei un moştenitor. În 1809 el se căsătoreşte cu o tânără de 18 ani care îi dăruieşte fiul pe care şi-l dorea atât de mult. Dar fără Josephine cariera lui militară se află în declin, find exilat pe insula Elba cinci ani mai tarziu. În 1815 Napoleon evadează şi află că Josephine a murit. Îl caută pe doctorul care a avut-o în grijă pentru a afla cauza morţii, iar acesta îi spune că Josephine şi-a dat duhul din cauza suferinţei în dragoste.
CHARLES AUGUSTUS LINDBERGH, JR. ŞI ANNE SPENCER MORROW
Charles Lindbergh este un aviator american care a devenit faimos în anul 1927, atunci când a făcut primul zbor fără oprire deasupra Oceanului Atlantic. Într-o excursie în America Latină o întâlneşte pe Anne, o tânără timidă, fiică a ambasadorului S.U.A. la Mexic. Doi ani mai târziu, cei doi se căsătoresc şi se bucură de atenţia presei internaţionale, devenind unul dintre primele cupluri vedetă ale Americii.
Anne împărtăşeşte pasiunea soţului ei pentru aviaţie, astfel că devine prima femeie licenţiată în pilotaj de planor din ţara ei. Charles şi Anne au avut o căsnicie cel puţin inedită, desfăşurată printre nori în cea mai mare parte a timpului, cei doi făcând echipă în descoperirea de posibile rute de zbor pentru liniile aeriene. Au reuşit să stabilească un record al timpului de zbor pe ruta Los Angeles – New York în anul 1930, pe vremea în care Anne era însărcinată în şapte luni.
ELENA MAGDA LUPESCU ŞI REGELE CAROL AL II-LEA
În anul 1922 Elena Lupescu devine amanta prinţului Carol, primul băiat născut al regelui Ferdinand, deci urmaşul său la tron. Prinţul Carol refuză însă în repetate rânduri să ia locul tatălui său, fiind acaparat mai degrabă de poveşti sale amoroase. De exemplu, atunci când o cunoaşte pe Elena Lupescu, prinţul Carol este deja căsătorit cu o altă Elena, fiica regelui Constantin, cu care are un fiu, pe Mihai, născut în 1921 (viitorul monarh al României).
În 1923 prinţul Carol fuge din România împreună cu Elena Lupescu, iar doi ani mai târziu, la 30 decembrie 1925, prinţul renunţă a treia oară la tron, pentru a trăi cu Elena la Paris. Abia în anul 1928 divorţează de prinţesa Elena.
Doi ani mai târziu prințul Carol este încoronat ca Regele Carol al II-lea al României. După o perioadă de zece ani de controverse, în 1940, este silit să abdice şi este izgonit definitiv din ţară. Elena Lupescu acceptă şi ea exilul, urmând ca în anul 1947 să devină soţia lui Carol. După îndelungi aşteptări, în care Elena Lupescu joacă rolul de amantă, ea are parte de o nuntă ca în poveşti, cununia civilă având loc la Rio de Janeiro, iar cea religioasă la Paris. Cuplul se stabileşte mai apoi în Portugalia.
MihaiAndronic întreabă: