Exista cateva aspecte de care trebuie tinut seama atunci cand decizi sa aplici pentru un nou nivel de studii (facultate, master sau dostorat):
1. Costurile - pot sa imi permit costurile necesare acestui tip de educatie daca sunt admis sau daca alte institutii ofera aceleasi studii pe bani ma putini?
2. Locatia - vrei sa fii langa oras, in suburbie sau la tara; facultatile din provincie costa mai putin?
3. Statutul, reputatia - pot sa fiu admis la "..." sau voi fi satisfacut si la o facultate mai putin cunoscuta?
Unele universitati mai putin cunoscute furnizeaza o educatie mai buna in anumite domenii decat instutiile de notorietate.
4. Serviciile si programele pentru studenti in strainatate - scoala ofera o varietate de programe servicii si activitati care sa ajute la trazitia culturala?
5. Marimea - invat mai bine cand pot sa vorbesc cu profesorul meu sau este o sala mare in care fiecare studiaza individual intr-un confort general.
6. Compozitia corpului de studenti - vreau sa invat intr-un mediu eterogen -sexe diferite, provenientadin regiuni/tari diferite.
7. Tipul institutiei - care imi este potrivit: public sau privat, care tine de confesiune, doar pentru femei, co-educatie.
8. Performantele - procentul de absolventi care sunt acceptati in scolile bine cotate - ce procent de liceeni/ absolventi sunt acceptati mai departe in primele locuri ale urmatorului ciclu de invatamant?
9. Viata sociala - majoritatea studentilor locuiesc in campus sau sunt nevoiti sa locuiasca in afara acestuia? Ce fac studentii sa se distreze? Ce cluburi sau activitati sunt organizate?
10. Activitate extra-curiculara, atletica, cursuri necesare - optionale, SAT, TOEFL, rata de promovare - ce procent de studenti din primul an raman la aceeasi scoala sau promoveaza in aunul II.
11. Promovare in 4 ani - ce perioada este necesara ca un student sa isi ia diploma? - la unele universitati exista module de 3, 4, 5 sau 6 ani.
12. Caracteristici speciale - studentii din primul an sunt nevoiti sa locuiasca in campus? poti avea o masina in interiorul campusului?
13. Siguranta.
Majoritatea acestor intrebari pot fi clarificate de secretariatul facultatii, de consultarea regulamentelor Senatului Universitatii, de discutia cu studenti care sunt la facultatile respective, informatii oferite de pagina web a institutiei. Pot exista si alte elemente care au o importanta diferita pentru fiecare si trebuie organizate si ierarhizate intr-o lista de prioritati dupa care va ghidati in cercatarea si analizarea punctelor forte/slabe ale facultatii la care vrei sa intrii.
http://www.studentie.ro/......43-a-27109
Am un singur sfat: alege ceea ce te face fericita, alege ceva ce iti face placere in fiecare zi. Nu alege ce vor parintii tai, iubitul tau sau prietenele tale. Alege doar pentru tine!
mercedesvitobenz întreabă:
LisaJulie întreabă: