| Fαntαsy a întrebat:

Vreau si eu povestea halloweenului. Nu e pentru scoala. deci puteti sa mi-o spuneti cum stiti fiecare. sau daca nu, ce gasiti pe net ca acum ma cam grabesc.tongue Cea mai frumoasa si " mistreioasa " sa zic asa primeste fundita! big grin

Răspuns Câştigător
| Simooxd a răspuns:

Celtii, care traiau acum 2000 de ani in zona care acum este acoperita de Irlanda, Regatul Unit si nordul Frantei, sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 noiembrie. Aceasta zi marca sfarsitul verii si al recoltei si inceputul iernii, anotimpul asociat deseori cu moartea.

Celtii credeau ca in noaptea dinaintea Anului Nou limita dintre taramul celor morti si lumea lor devine neclara si ca fantomele celor decedati se intorc sa bantuie pamantul, creand probleme si stricand recoltele. Tocmai de aceea, in noaptea de 31 octombrie, ei sarbatoreau Samhain, un festival pentru care construiau rugi sacri pe care faceau sacrificii zeitatilor sub forma de grane sau animale. In timpul celebrarii, celtii purtau costume in general facute din piele si capete de animale. Cand sarbatoarea lua sfarsit, ei foloseau focul de la rugii de sacrificiu pentru a-si aprinde focurile stinse mai devreme in aceeasi seara. Scopul era acela de a-i proteja pe parcursul iernii care urma.

Probabil de aici a venit ulterior ideea dovlecilor luminati din interior. Ulterior cucerii romane, Samhain-ul celtic a fost combinat cu doua sarbatori de origine romana: Feralia, o zi la sfarsitul lui octombrie, in care romanii isi comemorau mortii si festivalul in care o onorau pe Pomona, zeita romana a fructelor si a copacilor. In secolul VII, influenta crestinismului se extinsese si pe pamantul celtic.

Papa Bonifaciu al IV-lea a stabilit ziua de 1 noiembrie ca fiind dedicata comemorarii sfintilor si martirilor: "Ziua tuturor sfintilor", o sarbatoare care aducea mult cu festivalul celt, dar era desemnata de biserica.Pana prin anii '30, in America, Halloween-ul adus de colonistii englezi, devenise o sarbatoare seculara, dar centrata pe comunitate, cu parade, si petreceri raspandite prin tot orasul. Tot cam in acest timp a fost resuscitata si traditia "trick or treat" care dateaza probabil din vremurile paradelor de Ziua tuturor sfintilor din Anglia.

In timpul festivitatilor, sarmanii cerseau mancare si oamenii le ofereau placinte numite "prajituri de suflet" in schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele celor morti din familia lor. Aceasta traditie era un mod relativ necostisitor pentru ca toata comunitatea sa se bucure de sarbatoare.

In teorie, oamenii puteau preveni sa fie pacaliti (trick) oferind copiilor sau celor care le sunau la usa costumati o mica atentie (treat) - bomboane, dulciuri, mere. Obiceiul costumelor de Halloween are radacini adanci in istorie, plecand de la vechii celti chinuiti de gerul iernii, pana la englezii care considerau ca in noaptea in care se deschid portile celor fara viata, nu pot iesi afara din casa decat costumati pentru a speria, la randul lor, fantomele.

happy

3 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Daca nu-i pentru scoala, de ce atata graba? Ca mai sunt 3 saptamani pana la Halloween. Ai tot timpul sa cauti pe Google. Nu-i chiar asa de greu.

| AnonymousMm a răspuns:

Originile Halloween-ului dateaza de pe vremea vechilor festivaluri celtice cunoscute sub numele de Samhain. Celtii, care acum 2000 de ani traiau in zona Irlandei si a Angliei sarbatoreau la inceputul lunii noiembrie anul nou.

Aceasta zi marca pentru ei sfarsitul verii si inceputul zilelor intunecoase si reci de iarna, o perioada a anului asociata de acestia cu moartea.

Celtii aveau credinta ca in noaptea dinaintea noului an limita dintre lumea celor vii si lumea celor morti devenea neclara. In noaptea de 31 octombrie ei celebrau Samhain-ul, noapte in care ei credeau ca spiritele celor morti se intorceau pe pamant.

In afara daunelor pe care spiritele le cauzau recoltei, celtii erau convinsi ca prezenta acestora favoriza predictiile despre viitor. Pentru un popor care depindea in totalitate de natura aceste profetii reprezentau o sursa importanta de confort si directie de-a lungul unei ierni lungi.

Pentru comemorarea acestui eveniment druizii faceau focuri imense in aer liber la care oamenii se adunau si aduceau ofrande zeitatilor celtice.In timpul acestul ritual, celtii purtau costume reprezentand de obicei animale si incercau sa isi ghiceasca viitorul reciproc.

In anul 43 d.H. insa romanii au cucerit teritoriul celtic asa ca obiceiurile acestora s-au transformat usor, usor, capatand influente romane.

Pana in anul 800 influenta crestinatatii s-a raspandit intre celti. De aceea, in secolul VII, papa Bonifaciu a declarat ziua de 1 noiembrie ziua Sfintilor (All Saints day), o zii menita sa cinsteasca si sa onoreze martirii si sfintii. Intentia papei fusese de fapt sa inlocuiasca sarbatoarea pagana a celtilor, cu o sarbatoare religioasa.

Aceasta sarbatoare se mai numea si All hallows (hallow=sfant), care s-a transformat de-a lungul timpului in Halloween.
happy
happySarbatoarea si-a pastrat traditiile celtice, fiind celebrata asemanator cu Samhain : focuri in aer libe, parade si costume.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Halloween