| litere123 a întrebat:

1.Cum procedez cu plata cumpărării unei mașini?
2. Negociez cu vânzătorul atât la telefon sau doar la fața locului?
3.Pot face transfer bancar de pe telefon sau e nevoie de prezența la bancă?
4.Contractul îl putem completa împreună sau e nevoie și de un notar/martor etc?

(Scuzați-mi lipsa cunoașterii)
Mulțumesc!

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
3 răspunsuri:
| Năsăud a răspuns:

Cel mai bine negociezi la fata locului.
Asigură-te că primești certificatul fiscal de la primăria lui.
Poate omul vrea bani si nu transfer.
E mai bine să mergi cu cineva care se pricepe si poate verifica masina.
Poti completa contractul pe loc, e bine sa ai un formular la tine.
Masina trebuie verificată atat la caroserie, să nu aibă rugină sau să fi fost lovită.
Cât si la motor, să nu pape ulei, dacă e diesel sa nu aibă probleme cu turbina.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ideea negociezi la fata locului sa vezi si tu ce iei si cum arata masina. Prin telefon nu prea vad ce ai de negociat.

Transferul il faci fara probleme din aplicatia bancara, nu ai nevoie sa mergi la banca.

Si da contractuld e v-c se completeaza intre parti. Nu e nevoie de notar

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

1. De obicei se plateste cash, personal nu am cumparat niciodata prin transfer bancar. Despre moneda, am intrebat vanzatorul daca vrea neaparat euro, sau accepta si lei. Am platit inclusiv o parte euro si restul lei, calculat la cursul de cumparare de la o banca.
2. Eu mai intrebam la telefon daca este pret fix, sau se mai negociaza. De multe ori aflam ultimele oferte, sau "ultimul pret", in telefon. Nu se negociaza ca pe Discovery, decat daca dai de ultimii samsari, pe care iti recomand sa-i eviti din start. Proprietarii normali stiu cat vor pe masina.
3. Habar nu am, cum spuneam, nu am procedat niciodata asa. Cred ca poti face transfer prin aplicatii de genul BT Pay sau MyBRD, daca scrii la detalii "vanzare auto". Vanzarile auto intre persoanele fizice sunt legale si nu se supun niciunui fel de taxare (dpdv al ANAF).
4. Teoretic il puteti completa de mana, practic este vorba despre 5 contracte care trebuie completate si semnate individual (in original), singura varianta sigura este apelarea la un birou de acte auto apropiat; ei fac toate documentele necesare, si va indruma unde trebuie (vanzatorul la primarie, sa stampileze contractele, apoi tu la primaria ta, la RCA, CEC, programare la inmatriculare, etc).
Eu cumpar masini de prin 2012, si mereu am mers la birou de acte auto. Cel putin de 3 ori am avut surpriza de a afla ca procedura s-a modificat; spre exemplu, inainte nu se vizau contractele, acum se vizeaza.