| criss_1615 a întrebat:

Am 16 ani si mi-a luat scooter si acum vreau sa imi iau masina care se conduce cu atestatul de 16 ani... m-ar interesa legea care permite in Romania sa conduc aceasta masina.ca daca ma opreste politia sa le arat legea! va rog ajutati-ma! multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform OUG 195/2002(Codul rutier) permisul de conducere pentru autovehicule se poate obtine numai dupa implinirea varstei de 18 ani, cu exceptia celor din subcategoriile A1 si B1, care se pot obtine dupa implinirea varstei de 16 ani(art. 20, alin. 1) in lege nefiind prevazut nici un "atestat de 16 ani".
Conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, art. 30, lit. l, in subcategoria B1 se incadreaza autovehiculul cu 3 sau 4 roti, avand masa proprie intre 400 - 550 kg, motor cu ardere interna cu CC mai mare de 45 cmc si viteza mai mare de 50 km/h.
Avand in vedere prevederile lagale, in concluzie trebuie sa faci scoala de conducere si sa obtii permis pentru subcategoria B1. Succes si numai bine!

8 răspunsuri:
| covexrobu a răspuns:

Nu te grabi sa cresti. O sa ai timp suficient sa conduci dupa 18 ani. Si eu am fost la fel ca tine. Dupa ce am luat permisul am umblat ca bezmeticul toata ziua si noaptea cu masina pana era sa fac diferite accidente. Acum cand stau si ma gandesc ma ingrozesc de ce accidente grave puteam sa fac. Trebuie sa constientizezi ca atunci cand iesi in trafic nu este singur si ca trebuie sa ai grija de tine si de ceilalti care merg pe langa tine. Ca daca tu nu ai grija de tine nimeni nu va avea. Si la varsta ta mai ai de invatat multe chestii. Si nu urca pana nu ai permisul in mana ca o sa regreti amarnic daca vei fi prins conducand masina fara a avea acest drept. Risti de la 1 la 5 ani de suspendare de a face scoala. Si daca ai ghinionul si faci si un accident si judecatorul va fi aspru cu tine te poti alege chiar cu 1-2 ani de inchisoare si dreptul de a conduce suspendat definitiv.

| Minks a răspuns:

laughing Cauta-ti lastun. Pentru cel ce zicea ca nu poti conduce o masina oricat de micuta la 16 ani. Fals. Se pot conduce masini care au pana in 500 de KG, si motor de 50cmc. Sau atv-urile cele mari.

| Minks a răspuns:

500 cmc, imi pare rau big grin

| buburuzel a răspuns:

Iti iei dar cu greu...sunt f scumpe masinile de genul asta... dar la cat de incompententa e politia din Romania mai astepti 2 ani si iti iei masina si meri cu 200km\h

| sensesDelight a răspuns:

Îmi pare rău că trebuie să te dezamăgesc, dar abia la 18 ani poți conduce o mașină, oricât de micuță ar fi. Poți începe școala de șoferi cu 3 luni înainte să împlinești 18, dar numai așa.
Pentru cei 16 anișori ai tăi, scooterul, motocicleta, sau ATV-ul. Mai poți să te dai și cu Skijetul la mare acum.; x M-am dat eu și e foarte șmecher. ^.^

| Miauti a răspuns:

Exista o categorie de masini care poti conduce si la 16 se numesc microcar. Sant cele care au motor de scuter.

Dar trebuie sa dai exament pentru permis din subcategoria B 1. Se poate lua dupa ce ai implinit 16 ani".
Microcars costa intre 800-10000 de euro.

http://www.bestauto.ro/......623138.htm

| marius577 a răspuns:

Am un prieten al carui tata este instructor la scoala de soferi, si scoala o poti face de la 16 ani, dar nu vei putea conduce doar o masina de 3 ori mai mica decat una normala. Legile din Romania, dar in America poti de la 16 ani cu o masina normala.

| criss_1615 explică:

Eu nu sunt asa sigur ca zice ca masina are 505 sau 400 CM3? asta inseamna ca are mare motorulhappy