Vanzatorul trebuie sa-ti prezinte adeverinta de la ANAF, in aceasta se specifica daca taxa de prima inmatriculare/de poluare a fost platita si nu a fost restituita sau a fost restituita.
Daca nu a fost restituita atunci nu mai trebuie sa platesti timbrul de mediu, daca a fost restituita va trebui sa platesti.
Potrivit legii, doar noul proprietar poate solicita o adeverinta de la ANAF, dupa ce a facut actele de cumparare. Mai exact, legea e facuta sa ajute teparii, sa-si vanda masinile cu taxa recuperata sau neachitata, fara nici un stres, afirmand ca sunt cu "taxa nerecuperata".
Insa functionarii sunt draguti, si elibereaza aceste adeverinte oricui vine cu actele masinii, cu conditia sa apartina de acea localitate (cumparatorul/solicitantul).
Legislatia permite solicitarea adeverintei privind restituire/nerestituirea atat de catre vanzator, cat si de catre cumparator, nu exista o prevedere expresa ca numai unul sau altul poate solicita adeverinta.
Fata de aceasta este normal ca vanzatorul sa solicite si sa prezinte acea adeverinta si cumparatorul sa solicite prezentarea, tocmai pentru a nu lua teapa si apoi a fi nevoit sa solicite anularea contractului, pentru inselaciune in contract.
Eu imi mentin 'parerea'.
Nu e adevarat, eu am facut cerere pe numele meu ca vanzator si mi s-a dat fara nicio problema.
Este problema ta. Sunt curios pe ce prevedere legala iti bazezi parerea.
Http://forum.computergames.ro/......luare.html
http://forum.computergames.ro/......luare.html
Sunt doar primele rezultate. Cand am inmatriculat-o pe a mea, am studiat mai mult problema.
Si eu am facut pe numele altora, pe numele meu pentru masini pe care nu le-am inmatriculat, s.a.m.d.
Dar asta pentru ca sunt amabile functionarele de la mine. Normal, adeverinta se da cu un scop, ca si la scoala. Nu te poti duce la secretariat, ca elev, "sar'mnaaaa... vreau si eu o adeverinta sa vad daca mai sunt elev aicia".
Este doar un forum si raspunsurile dovedesc tocmai ce am spus eu, respectiv ca adeverinta poate fi eliberata atat vanzatorului, cat si cumparatorului, nu exista o prevedere legala stricta, in sensul ca poate fi eliberata numai unuia.
Cei care au deschis topicurile alea au intampinat probleme. Nici eu nu am intampinat probleme, insa banuiesc ca legislatia e de partea functionarilor, cand refuza eliberarea adeverintelor pe numele proprietarilor din carte.
Veniti cu documentatie, altfel degeaba ne contrazicem.
Conform Normelor metodologice de aplicare a OUG 9/2013, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.4.(1) În cazul în care se solicită transcrierea dreptului de proprietate pentru un autovehicul înmatriculat după 1 ianuarie 2007, iar proprietarului plătitor al taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, al taxei pe poluare pentru autovehicule, al taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau al timbrului de mediu pentru autovehicule nu i s-a restituit cuantumul acesteia sau valoarea reziduală prevăzută la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, organul fiscal competent eliberează un document care evidenţiază această situaţie.
(2) Documentul prevăzut la alin. (1) se prezintă la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculări vehicule odată cu solicitarea transcrierii dreptului de proprietate."
Deci, imi cam da dreptate.
Transcrierea nu exista, daca proprietarul din certificatul de inmatriculare solicita adeverinta.
In schimb, nu-mi aduc aminte sa fi depus si copie dupa contract, cand am solicitat adeverinta, deci poate merge o cunostinta sa solicite adeverinta in calitate de cumparator, chiar daca nu exista un contract.
Nu este adevarat, este o interpretare restrictiva.
Ar fi asa doar daca ar scrie "cumparatorul".
Si cum ar mai putea dovedi vanzatorul ca taxa este achitata si nerestituita, daca nu ar primi adeverinta respectiva?
Pai nu ar putea dovedi, decat daca dansul a platit-o, si arata hartiile respective (calcularea, chitanta).
Se mentioneaza de transcriere, pentru ca acea adeverinta se elibereaza cumparatorului, pentru a isi putea inmatricula masina. Acea adeverinta se pune la dosarul de transcriere, in original.
Dupa lege, vanzatorul nu poate dovedi nerestituirea taxei, asta am spus si in primul raspuns. Legea protejeaza teparii.
Poti solicita o adeverinta ANAF referitoare la taxa auto. Mergi la trezoreria de care apartii, cu copii dupa actele masinii (dupa cartea de identitate si certificat de inmatriculare), copie dupa buletinul tau, si o cerere pe care o completezi acolo. Iti vor elibera in cateva ore, sau a 2-a zi, o adeverinta in care va scrie daca s-a achitat taxa, si daca s-a restituit sau nu. Daca scrie ca nu s-a restituit, nu mai trebuie sa o platesti. Daca s-a restituit sau nu s-a achitat, atunci trebuie sa o achiti.
Daca masina a fost inmatriculata in Romania mai devreme de anul 2007 (te uiti in cartea de identitate la data la care a fost inmatriculata de catre primul proprietar de acolo), sigur nu a fost achitata nici o forma a taxei auto.
Ca urmare, trebuie sa soliciti la ANAF calcularea timbrului de mediu, apoi sa il achiti.
Salut! Prima oara trebuie sa verifici la anaf daca taxa a fost platita si "nerecuperata" si. daca taxa este nerecuperat poti sa o matriculezi pe numele tau, daca nu ai taxa platita trebuie sa o platesti si dupa de abia poti sa tii'o inmatriculezi