| DiaDiana9 a întrebat:

Am tot auzit de ceva lege prin care permisul poate sa fie facut la 17 ani si sa trebuiasca sa fii cu cineva in masina care are permis de 10 ani. S a aprobat pana la urma sau nu? Daca da a facut cineva?

8 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Care permis si unde ai auzit, la aragaz?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu a existat nicio astfel de propunere concreta care sa fie votata.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Nu este asa ceva in Romania, in schimb este categoria B1 de la 16 ani, cu care poti conduce singura masini precum Aixam.
La 17 ani si 9 luni poti parcurge scoala de soferi, ca imediat dupa implinirea varstei de 18 ani, sa te prezinti la examene.
Astea sunt toate posibilitatile legate de permis inainte de 18 ani, in Romania.
In tari cu infrastructura mai buna si educatie mai eficienta, copiii pot conduce in anumite conditii, de la 16 sau chiar 15 ani.
Un exemplu este in Suedia, unde copiii de la 15 ani pot conduce masini limitate, incadrate in categoria A-TRAKTOR. Este o portita legislativa, bazata pe o lege veche, creata pentru a combate criza de tractoristi dintr-o perioada. Oamenii abuzeaza cumva de acea lege, omologand masini normale (dar limitate) la acea categorie, ca sa le conduca minorii.
Insa in Suedia sunt strazile destul de goale, iar soferii sunt foarte responsabili, nu este la fel de periculos sa lasi un copil la volan acolo, cum ar fi pe strazile noastre aglomerate, pline de soferi care nu respecta regulile, preseaza pe toata lumea si creaza situatii periculoase.
La numarul de accidente stam foarte prost, strazile noastre sunt periculoase, de aia nu se risca nimeni sa adopte legi similare cu Suedia sau SUA.

Apropo, in Suedia poti obtine permisul conducand cu o cunostinta, din cate am inteles. Va inscrieti amandoi la autoritati, unul cu permis de cativa ani, celalalt dornic sa il obtina, si aveti dreptul de a exersa pe drumurile publice.
Examenul final, mi se pare ca este si ala, mult mai simplu decat la noi.
In schimb, in Suedia nu gasesti bere normala la alimentara, si nici macar vin laughing
Cumperi alcool doar de la magazinele statului, dupa ce implinesti 21 de ani. Deci pe de o parte sunt mai permisivi, pe de alta parte... comunisti convinsi.

| Furnicuta000 a răspuns:

Se vorbeste despre asta cred ca de cand eram eu nenascuta laughing
Dar pana acum nimeni nu a trecut si la fapte.
Stai linistit ca daca se da cumva legea asta o sa aflii, o sa fie pe toate canalele de stiri si pe tot netul, nu ai cum sa ratezi asa ceva

| ioana748 a răspuns:

Poti face permisul pentru B1 la aceasta varsta.

| LisaJulie a răspuns:

Scuze dar nu cred ca se va aproba asta! Ce e asa de rau sa mai aștepți un an? Unii ar trebui sa considere sa își ia permisul pe la 21-22 când devin responsabili

| vatadezahar24 a răspuns:

Nu s-a aprobat și probabil nici nu se va aproba. Sunt unii care ar trebui să îi ia la 21+ ani.

| AleXuXuXu a răspuns:

Salut!

Această inițiativă nu a fost însă implementată până în prezent. În legislația actuală, vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere rămâne 18 ani pentru categoriile B și BE. Nu există prevederi care să permită obținerea permisului de conducere mai devreme, chiar și însoțiți de un șofer cu experiență.

Succes mai departe!