| CoconutPete a întrebat:

Buget: 8-10 mii euro
Motor: pana în 2, ca să evit impozitul mare. Desigur, sa nu ma rupă la consum.
Combustibil: diesel (deplasări în oraș și în tara)
Cutie: automata
Caroserie: suv/ berlina

Am permisul de un an si sunt în căutare sa cumpăr o mașină SH. Inițial voiam suv pentru ca am avut închiriate un Mitsubishi ASX și un Renault Kadjar și mi-au plăcut maxim. Am început căutările cu Kadjar sau Qashqai, insa nu prea am găsit unele la care sa ma încadrez și sa para ok. Qashqai mai găsesc, dar Kadjar nu prea. Am început sa ma uit si la VW Passat B7/B8/ Skoda Octavia/ Skoda Superb sau in general sedanuri/ berline, ca sunt mai spatioase. Nu îmi place break vizual, poate e doar în capul meu. Masina familiei pe care am condus pana acum este un Renault Clio 3 din 2008 manual.

M-am tot uitat pe site-uri, am văzut și Audi, BMW gen Passat, Renault Talisman, Opel Insignia, Ford Mondeo și altele, dar ma gândesc ca la BMW și Audi sunt scumpe intretinerea/ piesele, Opel Insignia mi s-a zis ca mai bine Skoda, Ford Mondeo puține am găsit, Talisman la fel. Toyota sunt scumpe, Mazda nu am văzut decât cu motor 2.2, Hyundai, Honda, Mitsubishi nu prea am găsit în buget. VW Tiguan am mai vazut care sa se incadreze in buget, dar mi-e sa nu fie tepe. Sunt intre Kadjar/Qashqai/ suv de genul si Passat/ Octavia/ berline de genul.

Nu prea am pe nimeni cu care sa ma consult sau care sa meargă cu mine, eu nu știu mare lucru despre mașini, nu stiu la ce sa ma uit. De aceea as vrea sa intreb:

1. Găsești mașină pe olx/ autovit. Fie dealer fie privat. Cred ca de preferat privat. Sun și ce îl întreb? Cer seria de sasiu, întreb de acte? Bag seria pe carvertical? Dacă se ferește sa dea seria sau nu are carte service și astea mai are rost discuția?

2. Dacă în anunț menționează seria de sasiu și ca accepta orice test sau reprezentanta e un semn ca e ok?

3. Trebuie sa găsesc un service și sa vorbesc dinainte? Sau e de ajuns sa găsesc un mecanic care sa vina cu mine? E ok sa vina mecanicul și sa pună testerul pe ea?

4. Stabilim o întâlnire. La ce ma uit când vad o mașină și, ce îl întreb la fata locului? Cer test drive?

5. Merita sa dau bani la servicii precum masinapotrivita sau alta firma de genul? Știu ca ei se ocupa cu mașini pe toată tara. Eu personal ma uit în București sau împrejurimi, gen pana în Pitești sau Ploiești. Am văzut ca sunt multe pe zonele Timișoara, Cluj, Oradea, Arad, Maramureș, Suceava, dar nu prea îmi permit sa bat atâta drum.

6. Câți km sunt prea mulți pentru ceva la 9-10 mii euro? La multe anunțuri m-am oprit din vizionare când am văzut mult peste 250k km.

7. In afara de autovit si olx mai sunt si alte variante unde sa caut? Stiu ca exista si site-uri de genul mobile.de, dar nu ma duc pana in Germania.

Mulțumesc frumos.

2 răspunsuri:
| FreddieM a răspuns:

Recomand dealer. Scapi de multe bătăi de cap. Fac toate verificările, ai și garanție, cred ca un an, cu posibilitate de prelungire. Eu asa am luat ultima mașină, un Nissan Qashqai 2018.
După câte va zile, căutând pe internet, aflasem ca ar ar trebui sa fie echipata cu un subwoofer în portbagaj, care părea ca lipește. I-am sunat, și au comandat unul nou, pe care când a ajuns comanda mi l-au montat gratis. Am economisit cam 480 de euro (sistemul audio e Bose). Mult succes
Cheers

| kalasnicov22 a răspuns:

Mule firme renunță la mașini după 3-5 ani când se termina leasingul.
Chiar dacă mașina este ok și are putini km.
O dau înapoi la reprezentantā și isi cumpara alta noua.
Caută unash la reprezentanta, costa ceva mai mult dar eviti multe bătăi de cap.