Conducătorii auto din România au posibilitatea de a-şi soluţiona problemele survenite în urma implicării lor în accidente uşoare de circulaţie fără a mai apela la Poliţie, exclusiv prin intermediul societăţilor de asigurare auto. 1 iulie este ziua intrării în vigoare a constatării amiabile de accident, o procedură utilizată în majoritatea statelor membre ale spaţiului economic european în cazul accidentelor rutiere soldate doar cu daune materiale minore.
Procedura se aplică numai când sunt îndeplinite concomitent următoarele condiţii:
• s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fără vătămări corporale);
• în care sunt implicate maximum două vehicule, care deţin RCA valabil la data producerii accidentului;
• accidentul are loc pe teritoriul României;
• nu a fost comisă o infracţiune prevăzută de Codul Rutier (conducere sub influenţa alcoolului, fără inspecţie tehnică periodică la zi, cu un autovehicul neînmatriculat sau având numere false etc).
Formularul de constatare amiabilă de accident
Conducătorii vehiculelor implicate într-un astfel de eveniment au posibilitatea de a completa împreună, şi apoi de a depune la companiile de asigurare un formular tipizat, denumit Constat Amiabil sau Constatare Amiabilă (CA) (document PDF cu modelul de formular), în acest caz nemaifiind necesară deplasarea la Poliţie pentru constatarea obişnuită.
În acest document, conducătorii vehiculelor respective consemnează circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum şi cele din propriile poliţe de asigurare obligatorie de răpundere civilă auto (RCA) (document cu instrucţiuni de completare a formularului). De reţinut că procedura este opţională, nu obligatorie, iar scopul ei este obţinerea de informaţii privind împrejurările producerii accidentului şi nu stabilirea pe loc a vinovăţiei, acest lucru fiind lăsat în sarcina asiguratorilor RCA ai vehiculelor implicate în accident. Citiţi aici ce trebuie să facă şoferii în caz de accident.
Formularul de constatare amiabilă este tipărit şi distribuit de societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule, iar conducătorii auto îl pot obţine de la companiile unde au încheiată poliţa obligatorie RCA. Este important ca şoferii să îşi procure din timp şi să aibă permanent asupra lor acest document, întrucât, în cazul în care nici unul dintre conducătorii auto implicaţi într-un accident uşor nu are asupra sa un astfel de document, procedura de constatare amiabilă nu se poate aplica, iar şoferii sunt obligaţi să se deplaseze la Poliţie pentru constatarea şi rezolvarea cazului.
Informaţii utile
Procedura de constatare amiabilă a accidentelor uşoare este prevăzută de Ordinul nr. 21/2008 al CSA privind punerea în aplicare a normelor privind utilizarea formularului „Constatare amiabilă de accident". O sinteză, întocmită de CSA, a celor mai importante informaţii legate de constatul amiabil, o puteţi citi aici.
Formularul trebuie depus la companiile de asigurări, care, în baza acestuia, vor elibera documentele necesare intrării în reparaţie a autovehiculelor. Este important de precizat că depunerea formularului de către oricare dintre cei doi şoferi reprezintă avizare de daună şi, în consecinţă, asiguratorul este obligat să constate pagubele şi să stabilească vinovăţia. Dacă formularele de constatare amiabilă sunt completate corect şi semnate de ambii şoferi, asiguratorului îi este interzis să-i trimită pe conducătorii auto la Poliţie pentru constatarea accidentului.
În cazurile în care se aplică constatul amiabil, se elimină atât amenzile, cât şi suspendarea permisului de conducere. În schimb, odată cu introducerea sistemului bonus-malus, preconizată pentru 2010, şoferul vinovat, care înregistrează daune pe poliţa sa RCA, va fi penalizat de asigurator prin majorarea tarifului de primă pentru anul următor, iar conducătorii auto fara daune vor beneficia de o reducere a acestor tarife.
Ce se întâmplă dacă şoferii şi asiguratorii nu se înţeleg
Dacă asiguratorii RCA ai celor două vehicule implicate în accident nu cad de acord cu privire la cine este vinovat de producerea acestuia sau şoferii nu sunt de acord cu modul în care asiguratorii au stabilit vinovăţia, atunci cei care se consideră îndreptăţiţi să fie despăgubiţi trebuie să se adreseze instanţei de judecată, care va stabili respectiva vinovăţie. Şoferul nevinovat va fi despăgubit, normal, de către asiguratorul RCA al autovehiculului vinovat de producerea accidentului.
În cazul stabilirii unei culpe comune, fiecare şofer va fi despăgubit numai pentru partea de prejudiciu corespunzătoare procentului de culpă care s-a reţinut în sarcina celuilalt, fiecare conducător auto urmând să primească despăgubiri de la asiguratorul RCA al celuilalt conducător auto.
Dacă asiguratorul RCA al unuia dintre conducătorii auto implicaţi în accident refuză plata despăgubirilor, considerând că nu clientul său, ci celălalt şofer este vinovat de producerea accidentului, primul şofer trebuie să se adreseze, într-o primă fază, propriei companii de asigurări RCA pentru solicitarea medierii speţei într-o Comisie de Mediere specializată. Dacă răspunsul Comisiei de Mediere este nefavorabil, trebuie apelat la instanţa de judecată, cu acţiune în pretenţii împotriva asiguratorului şi a celuilalt conducător auto.
http://www.sfin.ro/......ident.html
In cazul intelegerii amiabile nu mai trebuie sa intervina politia, bineinteles daca sunt indeplinite conditiile, respectiv accidente usoare si fara a exista vatamari corporale ori victime. Numai bine!
Nu. O rezolvati singuri, cum va intelegeti. De exp., daca tu ai facut accidentul, si cel accidentat este de acord ca pentru suma X sa o rezolvati fara politie (amiabil) puteti sa va vedeti amandoi de drum.
Sau in caz ca trece politia cand se produce acel eveniment neplacut intervine vor sau nu si nu cred ca ar putea rezolva pe cale amiabila ci prin actele de asigurare completand formularul cel care a cauzat accidentul si firma se ocupa de despagubiri/reparatii daune. Nu cred ca politia ar lasa sa-si faca acord amiabil dar daca nu ar avea asigurarea mai rau ar fi pentru ca i s-ar intocmi dosar penal.
Stiu un caz in care plitia a trecut pe langa un accidenta, iar politistii i-au intrebat pe cei implicat daca se descurca singuri sau daa vor sa intervina. Si crede-ma ca au fost multe accidente in fata blocului si cat stateau masinile accidentate asteptand sa fie tractate au trecut multe masini de politie care nu au intervenit. Lor le convine pentru ca asa au mai mult timp liber.
DaTRoll întreabă: