| 1234567anaa a întrebat:

Buna, as avea și eu o intrebare: Cum pot sa trec peste teama de a conduce? Am permisul de 6 luni și nu am avut aceasta teama înainte pana s-a întâmplat un mic incident și mi-am zgâriat oglinda in parcare. Mi-e rusine sa spun ca am aceasta constrângere a celor din jur. Îmi este frica de parcări de atunci. Cum as putea trece peste? Ați mai pățit?

11 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Pai in opinia mea ar fi bine sa mai cumperi 1-2 sedinte de condus la o scoala auto in care sa-i explici instructorului cum este cu parcarea ca ai probleme cu ea, si sa exersezi asta.
Cand vei fi sigura pe tine ca stii sa parchezi si frica va disparea, dar nu te ingrijora sofatul necesita experienta iar experienta se capata in timp.

| Violleta2022 a răspuns:

Sunt persoane care au aceasta teama si este indicat sa ramana pietoni, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, neavand incredere in reflezele lor, pot face accidente regretabile.
Unii sunt nascuti cu talent in ale soferiei, altii fara.
In cazul tau, poate-i mai bine sa ramai pieton.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Mai ia niste ore de condus

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Bună! Trebuie sa exersezi mult, nimeni nu s-a nascut învățat, iar repetiția este mama învățăturii spune un proverb, ca sa devii expertă in parcări trebuie efort si rabdare, cu timpul exersînd, vei depăsii aceasta teamă si vei invața, toti trebuie sa fie ințelegatori cu tine in trafic, esti începătoare, si este normal sa greșești, dar cu timpul vei depășii această problemă, ce varsta ai? Mult succes si nu te speria, continuă sa conduci, baftă!

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Daca ti-e frica de zgarieturi, inseamna ca ai iesit in trafic direct cu o masina pe care nu ti-o permiti.
Cumpara un gunoi de 500e, mic si plin de zgarieturi facute de altii, pe care sa inveti "meserie" fara emotii. Nu lovi pietoni sau masinile altora, in rest, nu conteaza nimic. 6 luni cu aia, apoi vei conduce relaxata.
E o prostie sa iesi cu o masina scumpa in trafic, in primul an. Eu sunt in al 9-lea an de permis, si conduc tot harburi pe care mi-as permite sa le inlocuiesc imediat, in caz ca fac vreo prostie. Nu sufar pentru masina, cu toate ca imi plac, nu merita sa avem emotii pentru ele.

| 1234567anaa explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Da așa este, este o
Mașina scumpă. Mulțumesc

| ancaval a răspuns:

Înțeleg că vrei să conduci, dar lasă-te de meserie, dacă NU ești stăpân pe mașină.

Ca să prinzi curaj de condus mergi mai pe marginea orașului, caută zone cu mașini mai puține, când ai prins un pic curaj, intri prin zone cu mai multe mașinii. Ușor ușor treci peste frică.
Sau, ar mai fi o variantă. Stai 2 ceasuri în stație pe frig, după autobuz, zilnic, timp de 1 lună. O să te saturi să aștepți și pui mâna pe volan și dă-i. Pui mult accent pe emoții și NU știi să te bucuri de confort, asta faci.

| Liviu a răspuns (pentru ancaval):

Eu am fost genu de pericol public pe sosele, care am invatat singur sa conduc.Prima data cand am pus mana pe volan era sa intru intr-un microbuss. Prima oara singur la volan.In scoala de soferi era sa intru in biserica, am incalicat borduri, bagam in loc de viteza 1, intra 3.Binele,in primele ore de condus.Si lista poate continuua.Am lovit masina, am zgariat masina mea, deci am fost cam dezastru.Nu am avut pe nimeni sa ma ajute, nimeni niciodata nu mi-a parcat masina, nimeni niciodata nu mi-a aratat cum sa parchez.Doar sfaturi, si alea date in batjocora de profesionisti.M-am ambitionat, si uite ce a iesit, numai imi e frica sa conduc, conduc linistit lejer, numai am teama de condus.Totu se face in timp, si trebuie sa fi inconstient putin. Avand in vedere ca parintii mei nu au avut permis, am fost singuru din familie care si-a luat inima in dinti, de voie de nevoie.Problema e ca totu se rezolva in timp, si sa ai pe cineva cu permis in dreapta.Ghici ce? eu nu am avut, am fost printre putini care eram luat in ras de profesionisti gen... " Cum mergi tu cu fata, merg eu cu spatele ", ma simteam prost, am trecut peste, si acum ma simt stapan pe mine.Trebuie doar sa fi inconstient sa pleci singur la masina, si sa mergi ca melcu, cu mamaligi in geam.Eu cu 6 7 luni de permis, feream pe alti care veneau kamikaze in mine.

| aimullah123 a răspuns:

Imi aduc aminte ca am avut un coleg inalt si solid. Era un munte de om. M-a surprins sa aud ca ii este frica sa conduca o masina.
Nu e deloc un lucru rusinos. Fiecare om se teme de ceva.
Zicea cineva odata intr-un film "cine zice ca nu se teme de nimic, ori minte, ori e nebun"
Dupa nume cred ca esti fata. Nu o sa iti ceara nimeni nici o data sa fii dura ca un spartan.
La tine nu stiu daca e neaparat de la faptul ca ai zgariat oglinda. Si eu am atins un obiect cu oglinda din dreapta si mi-a cazut oglinda pe jos. Sau altadata daca nu imi punea instructorul frana intram in stalp din cauza ca nu reduceam viteza in curbe. Ce era sa fac, sa nu ma mai urc la volan nici o data? Ar fi fost absurd.
Daca stai asa si nu faci nimic nu o sa iti treaca frica nici o data. Ba mai mult, se poate chiar accentua.
Uite ce trebuie sa faci:
Iei cu tine un sofer bun ( tatal tau spre exemplu) pe strazi nu foarte circulate si conduci cu calm si cu atentie. Gandesti din timp fiecare miscare pe care o vei face (nu conduci asa gandindu-te la altceva) si cu o viteza la care sa ai control deplin asupra masinii dar fara sa ingreunezi traficul. Iti explica el cum sa faci si parcari si tot ce te intereseaza. Il intrebi orice cand nu stii. Dupa un timp te urci singura la volan tot cu calm si cu mare atentie si te plimbi pana la o prietena de-a ta care nu sta chiar aproape. Sau te duci la cumparaturi singura etc. Cand ti-e frica de o intersectie sau de aglomeratie o iei fix pe acolo. Cu alte cuvinte iti infrunti frica pentru a scapa de ea. Altfel n-ai cum. Asta e singura solutie ca sa scapi de o frica (orice frica) dar trebuie sa incepi usor si sa te expui progresiv.
Dupa un timp iti vei aduce aminte ca ti-a fost candva frica sa conduci si te vei amuza.

| mateibardeanu a răspuns:

Daca te crezi cel mai bun șofer și nu îți pasă de ceilalți poate mai capeți incredere