Ca incepator ai mai multe sanse sa pocnesti bara cuiva in parcare, in trafic sau sa-i zgarii masina cuiva cand garezi. Eu iti spun din propria experienta sa investesti bani IN SISTEMUL DE FRANARE SI CAUCIUCURI SI SA LE PUI LA PUNCT. Niciodata in viata asta CA INCEPATOR, sa nu te puna necuratul sa-ti iei cauciucuri LingLong, GreenPong sau alte firme obscure, NICIODATA, mai bine mergi cu troleul decat sa faci prostia asta deoarece risti sa faci o nenorocire si sa mierlesti pe cineva, asa cum era sa fac si eu cand eram un copil inconstient cu cauciucuri din 2014 de la o porcarie de firma. Obligatoriu, discuri, placute NOI si cauciucuri NOI DE CALITATE, orice cauciuc sub dot 2020 este o opinca SI TREBUIE INLOCUIT DE URGENTA, MAI ALES SEZONUL ASTA.
Am facut multe prostii, inclusiv depasiri pe care nu trebuia sa le incep.
Cu muritul motorului, mai putin. Am zburat cu fundul masinii inainte, prin intersectii. Am ramas impotmolit, eeeetc.
Ca sfat, nu te stresa daca ii pui pe ceilalti sa astepte dupa tine. Adevaratele greseli sunt alea in care ii pui in pericol pe ceilalti (cum am facut eu). Muritul motorului nu strica nimic, mi s-a intamplat si anul asta, dupa mai bine de un deceniu de condus aproape zilnic. Nu mi-e rusine deloc cu asta.
Iar cand vad un incepator in fata mea, fac tot posibilul sa nu il intimidez. Consider ca este obligatia mea, ca sofer experimentat, sa-i protejez pe cei mai vulnerabili.
Am condus o perioada in Suedia, unde legile protejeaza incepatorii si pietonii, punand soferii sa fie mult mai prudenti. Iar cand zic incepatori, ma refer in special la copiii de 15 ani, care acolo au dreptul sa conduca masini normale, limitate la 45km/h. Mergeau foarte incet si usor stangaci, dar toata lumea astepta dupa ei, iar unde era posibil, ii depaseau cu distanta mare intre ei. La fel se intampla si cu pietonii care mergeau pe drum, in afara localitatilor, masinile opreau in spatele lor si ii depaseau cand aveau posibilitatea, la 2m de ei.
La noi au permis toti idiotii, si se conduce haotic, extrem de periculos.
M-am panicat putin pentru ca s-a oprit la iesirea din sens si toata lumea astepta dupa mine. Inca nu m-am obisnuit cum ambreiajul de pe ea.
Nu are nimic. Iesi la plimbare la ore cu traficul lejer, ca sa exersezi. Nu moare nimeni, daca il intarzii tu 20 de secunde.
Nu prea am avut emoții, îmi aduc aminte că și cu instructorul mergeam foarte bine, nu am avut probleme nici in trafic și nici cu funcționalitatea mașinii, am condus din start în orașe mari( Brașov, sibiu, Târgu Mureș), și am condus în alte țări (Bulgaria, Grecia, Germania, Ungaria), așa că m-am obișnuit foarte repede cu orice mașină(mare, mică, automată, manuală), și cam în orice fel de infrastructură.
Sfatul meu este înveți la început mașina și limitările ei, cum merge cum nu merge, când trage când nu trage, când e aproape să atingă ceva fizic, să apreciezi distanțe, să anticipezi situații, să înveți să fii atentă, doar după ce înveți bine cum se conduce o mașină poți înțelege șoferia. Nu e imposibil dar e greu la început pentru cineva care nu "simte" o mașină.