Daca cel care ti-a taiat calea iti face constatare amiabila, nu esti considerata vinovata, ci pagubita.
In cazurile in care se cere ajutorul politiei pentru constatarea evenimentului, ai sanse mari sa iesi cu o amenda sau penalizare in puncte, pentru nerespectarea regulilor de conduita preventiva.
La fel si in cazul abaterilor mai grave, de exemplu viteza excesiva a ta, care duce la imposibilitatea de a evita pe cineva care nu ti-a acordat prioritate: daca faceti "amiabila", se considera vinovat cel care si-a recunoscut greseala. Daca vine politia, e posibil sa faca o expertiza in urma careia vor afla viteza cu care circulai, va lasa fara permis pe amandoi, si decid ei daca e cazul sa fie despagubit unul din voi, de RCA-ul celuilalt.
Neacordarea de prioritate se pedepseste cu suspendarea permisului, dar in urma constatarilor amiabile, nu se aplica nici o amenda, pentru ca nu este necesara interventia politistilor.
Atunci cand apar politistii in urma unui accident, de obicei impart amenzi "la sange", inclusiv pentru centura, valabilitatea actelor, starea tehnica a masinilor. Fac obligatoriu si testarea cu etilotest. E foarte posibil sa iesi vinovata de ceva, cand se implica si politia. De altfel, prin conduita preventiva, mai bine de jumatate din accidentele usoare ar putea fi evitate.
Amiabilele se pot incheia doar in urma accidentelor fara victime, doar cu pagube materiale, atunci cand unul dintre soferi isi recunoaste vina, si are RCA valabil.
Dacă nu îți acordă prioritate, tu nu ai nicio vină. Chiar dacă nu (apuci sau nu vrei să) frânezi. Dar nu cred că ai face asta - de obicei instinctul e mai puternic și piciorul se duce singur pe frână.
Totul depinde din ce direcție vine cel care îți taie calea.
În sensurile giratorii (în România, cel puțin), prioritatea se acordă celor care intră prin stânga ta. Cei care intră în sensul giratoriu prin dreapta ta, nu au prioritate față de tine.
Dacă există o ciocnire între două mașini intrate în giratoriu din două drumuri diferite, mașina care a intrat din dreapta se consideră a fi vinovată, din principiu.
Acum, sigur, pot interveni mai multe detalii: dacă ești sub influența băuturilor alcoolice sau se dovedește că ai avut o viteză excesivă și ai făcut o manevră periculoasă (indiferent de existența în sensul giratoriu al unui alt vehicul sau nu), discuția poate dura.
Dar, ca idee, principiul priorității este cel mai important în a stabili vina conducătorilor auto. Când ai să-ți iei carnet, ai să observi că peste 60% din întrebările de examen se referă la asta. Odată ce înțelegi cum se acordă prioritate în intersecții (giratoriul fiind tot o intersecție), totul devine semnificativ mai simplu.
Sper că toată lumea e bine și n-ați avut niciun eveniment auto cu daune.
alexstb întreabă: