| FORMULADTI a întrebat:

Buna la toti. Am si eu o intrebare legata de partea documentara a masinii. Daca eu vreau sa cumpar o masina,procura imi poate oferi doar proprietarul ei sau si intermediarul care are act de vinzare cumparare la mina? Ms mult, fund.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Intermediarul nu este proprietarul masinii si il poate inlocui pe proprietar doar daca are o procura speciala in acest sens.
Numai proprietarul sau cel cu procura speciala poate incheia legal un contract de vanzare-cumparare si sa incheie si alte acte privind masina.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Depinde ce tip de procura vrei.
Exista procura de imputernicire pentru utilizarea unui autoturism, sau pentru a-l prezenta, de exemplu, la RAR sau inmatriculari, asigurari, etc.
Pentru a prezenta autoturismul in locul intermediarului, poti face procura cu el. Daca tu doresti sa circuli cu autoturismul cu actele de la fostul proprietar, trebuie sa iei legatura cu el, sa mearga el cu tine la notar, sa-ti faca procura de imputernicire, sau contract de comodat.
Atentie, insa, daca la vanzare s-a completat certificatul de inmatriculare la rubrica "instrainat catre... la data...", nu mai poti circula cu masina, nici cu procura.
Daca doresti sa inmatriculezi masina pe numele tau, nu ai nevoie de nici o procura, ci de un contract de vanzare-cumparare, ideal ar fi sa il faci direct cu persoana din acte, si sa iti dea certificatul fiscal. Daca il faci cu persoana intermediara, din cate stiu ai nevoie de doua certificate fiscale, adica de la proprietarul din acte si de la intermediar, precum si contract de vanzare-cumparare de la proprietarul din cartea de identitate, pana la tine.
Apeleaza la un birou de acte auto din judetul in care locuiesti, te vor indruma exact; daca nu vrei inmatriculare, mergi cu vechiul proprietar la notar, nu mai ai treaba cu acte auto.

| xkiler007 a răspuns:

Doar proprietarul poate sa-ti ofere procura am trecut prin asa ceva si stiu