| anonim1 a întrebat:

Poate careva sa imi explice cum e cu uleiurile.Ce inseamna 5w40 si 10w40.Eu stiu ca 5W- ulei sintetic, 10W-ulei semisintetic si 40 inseamna vascozitatea.Atunci 5w40 si 10w40 au aceeasi vascozitate doar ca unul e sintetic si unul semisintetic? Asta ii singura deosebire? Atunci la o masina din 2001 cu 280 mii km nu e mai bine sa bagi un ulei sintetic decat unul semisintetic avand aceeasi vascoziate? ma refer la 5w40 si 10w40.ms pentru raspunsuri

4 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

In manualu masinii vine ce tip de ulei trebuie pus. Motoru in functie de marime cmc daca e 1.4, 1.5 sau 2.0 incepe de la un ulei slab 5w40 pana cand ajunge la cel mare de 10w40 sant si 5w30, 10w30.

| Negoiu a răspuns:

La orice masina trebuie pus ulei din tipul prescris in cartea masinii sau echivalent. Exemplele pe care le dai apartin de clasificarea SAE a uleiurilor de motor, nu intram aici in amanunte.Sunt uleiuri multigrad cu doi indici de vascozitate, primul pentru temperaturi scazute (ex. 0; 5; 10; 15) iar al doilea pentru temperaturi mai ridicate (vara cum s-ar spune, ex.30; 40; 50). Dupa materia prima din care sunt fabricate uleiurile sunt sintetice, semisintetice si minerale.De regula un 5 W_ este sintetic, 10 W_ semisintetic, 20 W_ mineral.

| anonim1 explică (pentru Negoiu):

Si atunci diferenta intre 5W40 si 10W40 e doar ca primul e sintetic si al doilea semisintetic? vascozitatea e la fel?

| Negoiu a răspuns (pentru anonim1):

Nu e numai asta, difera si indicii de vascozitate (de ex.un ulei mineral are indicii de vascozitate mult mai "apropiati" : M10W30 (de iarna), M20w40(de vara)... Uleiurile sintetice si semisintetice sunt in mod clar mai performante!