Da, orice contract se poate anula cu acordul- sau vina partilor.
Anularea se face de institutia care l-a intocmit (probabil notar), in prezenta partilor (sau prin sentinta judecatoreasca, daca partile au divergente).
Vanzarea bunurilor mobile nu necesita contract autentic. Aceste contracte si actele necesare se intocmesc de acele birouri de inscriere auto.
Eu mi-am facut singur contractul.
https://verificare-vin.ro/articole/procedura-vanzare-cumparare-auto/
Wow... asta este clar inselatorie, odata ce a vandut masina la mai multi in acelasi timp.
Tatal tau a intrat in posesia masinii, sau doar a dat banii si a primit doar cateva acte?
Contractul se poate anula, dar mare problema este cum isi va recupera banii...
Nu m-ar mira ca masina sa fie furata.
In orice caz, este vina tatalui tau ca nu a mers la un notar sa legalizeze contarctul de vanre cumparare si atunci sa vada ca nu are toate documentele corecte.
Cand te bucuri de chilipiruri, este in 99% caz de inselaciune.
Practic cumpărătorul celalalt a inapoiat masina, fara sa o înmatriculeze sau inregistreze pe el inainte de înapoiere, am vorbit cu amandoi, cel care a vândut-o e dispus sa dea declaratie notariala, iar cumpărătorul care a renunțat la masina spune ca el nu poate sa o inregistreze pe el si sa faca un alt contract cu tata deoarece nu poate oferi fiscalul respectiv, avand datorii la primarie. Posibil sa fie si el de acord sa dea o declaratie de genul, intrebarea mea este, daca cei doi fac acest lucru, se poate anula acel contract? In instanță, masina fiind luata de tatal meu in posesie si achitat impozitul aferent, oarecum este si in interesul statului, deoarece acel proprietar nici nu are de gand sa scape de datoriile de la primarie, iar impozitul pe masina respectiva nu il plateste nimeni momentan.
Suna sau mergi la primaria celui care are fiscalul pe el acum, si explica-le situatia. Functionarii de la impozite sunt destul de amabili, iti spun care sunt variantele.
In cel mai rau caz va trebui sa "te intelegi" cu hoitul, sa faca o cerere de plata esalonata a datoriilor, sa plateasca o suma, apoi poate scoate fiscalul, chiar daca nu a platit integral datoriile.
Sau alta varianta (si cea mai simpla), te duci frumos la cel care ti-a vandut masina, ceri restituirea sumei platite, anularea contractului si ii inapoiezi masina.
Vanzarea nu este valida fara fiscal, deci el este vizat clar de o posibila plangere de inselaciune din partea ta. In cazul in care alegi varianta asta, fii dur. Ii dai termen 48 de ore pentru solutionare (sa vina el cu banii si sa ia masina), altfel nu ii mai raspunzi la telefon, depui plangerea si vorbesti cu un avocat (doar vorbesti), sa stii care ar fi etapa 2.
"fiscalul" nu are nimic de a face cu vanzarea sau cumpararea masinii. Acesta atesta doar ca ti-ai platit datoriile.
Certificatul fiscal este valabil 30 de zile si se poate obtine si online. Daca nu au trecut 30 de zile, "fiscalul" se poate folosi indiferent cui vinzi masina.
Dar nu am inteles ce are de-a face inscrierea la primarie de cumparator a autoturismului cu taxele neplatite? Cumparatorul nu trebuie sa scoata certificat fiscal.
https://verificare-vin.ro/articole/acte-necesare-inmatriculare-auto/