Asa inteleg ce zici tu, te referi la autorul moral al accidentului dar din pacate legea nu are asa ceva (cred) si politistul chiar daca intelege ce s-a intamplat, trebuie sa aplice legea nu opinia lui personala. Asadar franezi cat poti dar nu tragi de volan daca nu ai liber stanga/dreapta - decat sa-l feresti pe neatent si sa o patesti (doar) tu, mai bine dai in el (cat mai incet) - asta e legea.
Legal daca nu a exista contact intre tine si ala el nu are nicio responsabilitate conform legislatiei rutiere.
Stiu insa un asemnea caz care a castigat in urma unui proces civil. Practic trebuie sa il dai in judecata pe respectivul si sa ii ceri daune. Daca ai si un avocat bun poti castiga
Am cautat si eu putin acum si am gasit ceva pe penal, destul de demult, de prin 2010 - deci, se poate. Dar cred ca sunt suficient de rare (si trebuie un politist meserias, as zice) cat sa nu te bazezi prea tare pe asa ceva.
https://www.ziaruldeiasi.ro/......ent~ni6eil
Decat sa intri in altceva, in cazul asta mai bine intri in cealalta masina si il duci la politie (daca o face pe nebunul si nu vrea amiabila - asa isi ia si o amenda si niste puncte de penalizare). Asa repari masina pe RCA-ul lui. Daca o bagi in stalp, tu esti de vina. Daca celalalt iese fara sa se asigure si face accident, el e de vina. Desigur, cel mai bine e sa nu intri in nimic.
Tu iti platesti daunele. E ca si cum ai evita o javra si ai intra intr-un pom singur. Tu iti platesti daunele pentru ca nu ai cum sa dovedesti ca ala nu s-a asigurat cand a iesit
Si daca am camera video si se vede totul pe filmare?
Daca ai filmare in care se vede in clar ce si cum s-a intamplat poti sa mergi la politie. Nu stiu ce sanse o sa ai dar nu te costa nimic sa incerci