| Vasea96 a întrebat:

Buna TPU am si eu o neclaritate cu taxa de poluare, si am cateva intrerbari:
1. daca masina e second sa spunem din 2002-2003 si a fost platita de fostul proprietar mai platesc si eu cand o cumpar?
2. dar in cazul in care vreau sa o inmatriculez pe mine?
3. pana la urma taxa aceasta se plateste pe o perioada anumita de timp sau pe toata viata?
dau funda, mersilaughing)astept raspunsul

4 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

1. Daca fostul proprietar a platit-o, nu mai trebuie sa o platesti tu, cu conditia sa nu fi fost intre timp recuperata in instanta. Daca a fost recuperata, trebuie platita din nou.
2. Taxa o platesti in cazul in care se schimba proprietarul din CIV. Deci da, in cazul in care vrei sa o inmatriculezi pe tine, va trebui sa platesti, dar numai daca nu a fost deja platita de un fost proprietar si nerecuperata.
3. Se plateste o singura data.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Daca taxa de prima inmatriculare/de poluare a fost platita de un proprietar anterior, in perioada 2007-2011 si nu a fost restituita sau s-a platit timbrul de mediu incepand cu 2013, nu mai trebuie sa-l platesti la inmatricularea pe tine.
2. Daca nu -sa platit, asa cum ti-am spus, va trebui sa platesti timbrul de mediu la inmatricularea pe tine.
3.Aceasta taxa se plateste o singura data.

| mihai69 a răspuns:

1. nu
2. nu
3. o singură dată pentru o mașină.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Daca taxa a fost platita de fostul proprietar (chiar daca a platit-o primul proprietar din Romania si a mai schimbat vreo 2-3 pana acum), nu mai este necesara achitarea sa, decat daca s-a cerut restituirea sa (partial sau integral). Pentru clarificarea acestui lucru, se solicita o adeverinta de la ANAF, unde se specifica daca taxa este neachitata, recuperata sau NERECUPERATA (asa scrie cand e platita in trecut si nu mai trebuie platita din nou).
Daca nu vrei sa o inmatriculezi pe tine si masina are numere de Romania nu ai treaba cu taxa. Faci un contract de comodat la un birou notarial, prin care esti imputernicit de catre proprietar sa utilizezi masina si sa raspunzi pentru ea in locul proprietarului, oriunde e cazul. Restul taxelor (RCA, ITP si rovigneta) se platesc pe numele celui din talon (adica vechiul proprietar, iar daca nu platesti rovinieta si esti surprins de camere ajunge amenda tot la el), doar la impozit o poti trece pe numele tau fara a fi intrebat de taxa, facand un contract de vanzare-cumparare de mana, in baza caruia fostul proprietar o scoate de la fisc, iti da tie o hartie in baza careia te duci tu la fisc si continui plata impozitului pe numele tau, desi masina nu are numele tau in actele rutiere. Recomand si aceasta etapa, ca sa ai contractul de vanzare-cumparare, ca nu stii ce se poate intampla pe parcurs, poate se renunta la timbrul de mediu, poate o dai mai departe, poate o cumperi de la o persoana in varsta care decedeaza iar mostenitorii ti-ar putea-o lua, daca nu dovedesti ca ai cumparat-o.
Asta bineinteles, la masinile care au taxa auto neachitata sau recuperata; la cele cu taxa nerecuperata e de preferat sa o treci pe numele tau, sa fii linistit. Daca esti tanar iti recomand s-o inmatriculezi pe numele unui parinte (chiar daca nu poseda permis de conducere), altfel vei plati sume enorme la asigurare (intre 500 si 700 de lei pe 6 luni la un motor de 1300cmc, pe numele unui tanar de 19 ani, iar pe numele unei persoane trecute de 50 de ani, cu permis de 10 ani e doar 130 de lei pe 6 luni).
Taxa auto se plateste o singura data pentru fiecare masina. Nu se mai achita inca odata, decat daca s-a recuperat in instanta, sau prin alte metode. In rest daca cineva a achitat-o o data, viitorii proprietari o vor transcrie linistiti.