Nu este intocmai adevarat.
Poti evita plata taxei doar daca masina ramane pe numele vanzatorului, desi esti obligat sa o inmatriculezi pe numele tau in maximum 30 de zile de la cumparare.
Adica, in loc sa faci act de vanzare-cumparare oficial, faci contract de comodare, adica un "imprumut" legalizat, prin care ai drepturi de proprietar asupra masinii, pe o perioada determinata (20 de ani, de exemplu).
E bine ca in paralel cu acest comodat, sa faci si contract de vanzare-cumparare, pe care sa nu-l declari nicaieri, ca sa poti dovedi, in caz de ceva, ca ai platit masina.
Ceea ce vroia el sa spuna e ca poti folosi masina fara sa mai platesti taxa daca efectuezi un contract de comodat, intre tine si proprietarul de drept, cum se numea inainte procura.
Adica sa pastrezi numerele de inmatriculare ce le are deja. Cu alte cuvinte, sa ramana tot pe numele vechiului proprietar, doar ca instrainata catre tine.
Bun, si toata treaba asta cum decurge? Eu si cu propietarul ce trebuie sa facem?
Contractul de comodat (imprumut gratuit de folosinta) se face in forma autentica la un notar public.
Problema este daca si vanzatorul este de acord, poate avea probleme, mai ales in privinta amenzilor de circulatie si cu plata impozitului, mai ales daca nu sunteti din aceeasi localitate.