Faci contractul de vanzare cumparare cu vanzatorul. si ii ceri evidenta platii fiscale (se ia de la directia generala a finantelor publice.de obicei situata in sediul primariei) e o foaie cu care dovedeste ca si-a platit impozitele pe masina. asta e tot ce faci cu vanzatorul. la biroul notarial la care te duci sa intocmesti contractul de V-C il intrebi pe notar ce iti mai trebuie si o sa iti dea o fisa cu toate cele necesare inmatricularii si schimbarii proprietarului masinii. si o sa iti si explice ce si cum trebuie sa faci. tu o sa te vezi cu vanzatorul 1 data pentru contract si 1 data sa iti dea fisa aia (nu se da de obicei in aceeasi zi cu cererea)
Deci lucrurile stau in felul urmator?:
- Act de vanzare cumparare cu vanzatorul;
- Trebuie sa inregistrezi masina la impozit si sa ii platesti impozitul pe primul anl;
- Daca vrei sa ii schimbi numarul te duci la RAR, daca nu faci transfer de numar la sectia de politie de care apartii;
- Asigurare RCA care este obligatoriel
- Asigurare Casco daca vreil;
- Rovignieta daca ai de gand sa iesi cu ea din oras!
Te prezinti impreuna cu vanzatorul la o firma de intermedieri, cu actele masinii si cu buletinele de identitate. Este cea mai simpla metoda.
Poti sa te ocupi si de unul singur, nu e mare scofala, insa iti trebuie timp si rabdare, iar de economisit nu vei economisi prea mult. Daca totusi vrei sa faci totul pe cont propriu, primul pas este sa faci un contract intre tine si vanzator. Apoi traduci documentele de provenienta (contract de vanzare-cumparare sau factura, brief mare, brief mic), te programezi la RAR pentru obtinerea CIV-ului. Cu CIV-ul te prezinti la Administratia Fiscala pentru a obtine decizia privind taxa de poluare, pe care o platesti la trezorerie. La Directia Venituri a primariei ai nevoie de copiile actelor de provenienta, copie CIV, buletin, formularul "fisa de inmatriculare" completat (il gasesti pe net) si cererile completate pe care le primesti acolo. Aici se ia in evidenta masina pe numele tau pentru impozit si ti se stampileaza fisa de inmatriculare. Urmeaza inmatricularea efectiva la Politie (DRPCIV), unde trebuie sa depui un dosar continand cererea de inmatriculare, CIV in original, copie buletin, documentele traduse, chitanta pentru taxa de poluare in original si decizia in copie, chitanta pentru taxa talon (CEC), copie RCA pe minim 6 luni (sper ca nu mi-a scapat ceva). In doua-trei zile vei primi numerele definitive si CIV-ul original, impreuna cu o dovada de inmatriculare valabila 15 zile, termen in care talonul va sosi la domiciliu prin Prioripost.
Peste tot trebuie sa ai la tine buletinul si bani, pentru ca sunt o gramada de taxe pe care trebuie sa le platesti si pe care nu le-am mai enumerat aici. E bine totodata sa ai mai multe copii din fiecare document, deoarece peste tot va trebui sa atasezi copii sau originale.