| Marin_Catalin_1997_SOYm a întrebat:

Bună ziua, am avut și eu o problema acum câteva zile, eram staționat de 3 ore așteptând sa descarc și din greșeală am deschis portiera tirului sa duc niște acte și a intrat un barbat cu bicicleta în portiera și a căzut, iar eu am sunat la 112 pentru a veni o salvare sa îi acorde primul ajutor. La locul incidentului au venit 2 mașini de politie care m-au pus sa suflu în alcooltest, dar eu fiind staționat de ore întregi și mi-au luat și permsul. As dori și eu un sfat dacă politia a procedat corect. Mulțumesc

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ma mira ca politia ti-a retinut permisul de conducere, ceea ce-ai descris tu nu este un accident de circulatie, asa ca n-au procedat corect.
Conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 75.Accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
  a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
  b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
  c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare;"
Sigur ca, in functie de ce va stabili politia, respectiv de faptul ca tu esti vinovat si biciclistul a suferit vreo vatamare corporala si daune materiale la bicicleta, firma la care ai asigurare RCA va trebui sa-l despagubeasca.

| regis a răspuns (pentru Ioandelasal):

Si care condiție nu este îndeplinită?

| Ioandelasal a răspuns (pentru regis):

Si chiar nu stii? Nu sunt indeplinite, cel putin, conditiile de la lit.b) si c). Cum utilizatorul n-a spus daca era oprit pe un drum public sau in alt loc s-ar putea sa nu fie indeplinita nici prima conditie.

| regis a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ioane, nu ma dezamagi...
Daca a venit salvarea sa acorde primul ajutor, evident avem de a face cu ranirea unei persoane, in speta biciclistul. Probabil au fost si alte pagube, dar nu mai conteaza, punctul b este deja bifat.
Intrucat biciclistul s-a lovit de portiera, deduc ca vehiculul cu care se deplasa acesta (bicicleta) se afla si el in miscare, ceea ce valideaza si punctul c.
Ramane intr-adevar punctul a, care, desi intr-adevar nu cunoastem detaliile, eu unul sunt convins ca este indeplinit. Este foarte greu de crezut ca omul a iesit cu TIR-ul in afara unui drum deschis circulatiei publice, pe unde circula insa biciclete.

PS: scuze de raspunsul dublu, primisem mesaj de eroare si am repetat. Am solicitat stergerea.

| Ioandelasal a răspuns (pentru regis):

Este problema ta ca esti dezamagit de parerea mea, bazata pe textul legal citat.
Utilizatorul nu a spus ca biciclistul ar fi fost ranit, ai tras aceasta concluzie doar din faptul ca a fost chemata salvarea. Putea sa fie doar lesinat si sa nu fi patit altceva.
De altfel se poate ca vinovat sa fie si biciclistul, deoarece n-a respectat distanta laterala fata de camion.
Sa nu crezi ca sunt un fan al soferilor, dimpotriva, sunt de parere ca judecatorii sunt prea blanzi cu cei care comit infractiuni, inclusiv cu "ucigasii soselelor", dand pedepse cu suspendare sau pedepse foarte mici.

| regis a răspuns (pentru Ioandelasal):

Te inseli, odată ce intervine salvarea se considera automat ca exista o victima, chiar si in situația in care aceasta refuza îngrijirile medicale. Si in principiu este dusa la spital pentru investigatii, chiar daca aparent nu e nevoie de îngrijiri. Iar un eventual biciclist leșinat, crede-ma ca e considerat victima.
Daca nu ar fi existat nici un ranit, intram pe alte incidente, gen alertare abuziva a numarului 112.
In privința vinovăției, pentru mine nu exista dubii, nu exista o distanta laterala minima stabilita de lege pentru biciclisti, in schimb exista obligația de a te asigura la deschiderea portierei. Dar vinovăția soferului nu are inca relevanta, aceasta se va stabili in urma cercetării. Permisul este reținut (u suspendat) pe întreaga durata a cercetării, care este de minimum 3 luni, șoferul primind pe intreaga perioada dovada cu drept de circulație.