Da, este greu la inceput. O zice unul care a fost la drumuri lungi si cu instructorul. Nici in primii 2-3 ani de condus nu prea rezistam mai mult de o ora si ceva fara oprire. Acum am trecut de 10 ani de permis, pot merge cel putin 3 ore neintrerupt, poate chiar mai mult, desi pauzele sunt intotdeauna bune.
E foarte bine sa mergi mai incet, mai exact la o viteza comoda pentru tine. Dar sa nu adormi in banda a 2-a, ca aia e cea mai mare nesimtire pe care o vad la soferii neexperimentati. Cred ca e trasatura lor principala, si atrage de la sine sicanari periculoase din partea celor care stau prost cu nervii, ori cu neuronii.
Pentru inceput, poti sa-ti programezi pauze din 50 in 50 km. Ti-ar fi de ajutor si sa-ti stabilesti de la bun inceput parcarile/zonele in care vei parca. Eu de exemplu nu prea opresc la peco-uri, sunt putine locuri de parcare, aglomeratie mare (mai ales la toaleta), iar gustarile sunt simple si scumpe. Caut mall-uri cu parcare mare, sunt mult mai lejere, insa pierd foarte mult timp. O simpla intrare pana la baie si pana in Carrefour dureaza in jur de o ora. La Lidl/Kaufland dureaza mai putin, insa nu toate au toaleta.
Eu imi fac si traseul dinainte (cand am timp), urmaresc sa raman pe drumuri principale, iar pe unde vreau sa fac pauze, intru pe Google Street View si studiez inclusiv intersectiile prin care am de trecut, ca sa nu ma blochez ca vitelul la poarta noua, intr-un oras strain. Poate exagerez aici, dar e de ajutor. Cand nu am timp de planuri, folosesc gps-ul de pe telefon si ma dirijeaza foarte ok inclusiv in preselectarea benzilor.
In afara de pauze, nu prea sunt alte sfaturi pretioase. Eu merg acum mult mai relaxat la drumuri din cauza mai multor factori ajutanti, cum ar fi:
-cunosc jumatate din drumurile principale din tara asta + o buna parte din Europa
-am aceeasi masina de 5 ani, o conduce subconstientul deja
-experienta ma ajuta sa-mi dozez energia
-stiu sa ma focusez pe ceea ce conteaza, am "fumat" majoritatea greselilor, iar acum stiu sa le previn.
Mersi frumos, chiar m- a ajutat asta
Trebuia sa-i spui sa te scoata si in afara orasului.
Oricum, este mult mai usor.
Ia-l pe taica-tu cu tine cand conduci, nu pe maica-ta, ca frica ei te baga ori in sant ori in alta masina.
Este mult mai usor sa conduci in afara orasului.
Practic in afara nu trebuie decat sa mergi inainte, nu tu intersectii, nu semafoare, nu aglomeratie.
Da stiu, am 19 ani, si mama e cam fricoasa sa ma lase singur la volan, ca na asa sunt mamele
Adica ce anume nu esti invatat pe drumul lung ce spui? Ala tot drum este, ba ai si mai putine semne, semnale, mai putin trafic, deci trebuie sa fie si mai simplu.
Turbina vad spune ca nici o ora nu era in stare sa conduca, naspa, dar ma intreb ce facea adormea
Am facut Dallas -Columbus Ohio 15 ore dus si dupa 2 ore inapoi, alte 15 ore si Dallas -Miami Florida 19-20 ore dus, stat acolo cateva zile si inapoi iar 20 ore.
In ambele drumuri nu am oprit decat s-a alimentez si sa maninc la ceva fastfood, In Columbus eram singur cuc, pentru Miami mai aveam pe cineva cu mine, dar dormea tun
Cind am avut permis prima data, asta era in RO mergeam colo rar, la paste si la craciun pentru ca nu aveam masina, dar la paste si la craciun inchiriam si mergeam cam 4-5 ore pana acasa, singur.
Pentru cel care sofeaza, este mai bine decat pentru pasager, de regula mai oricine sta pasager in dreapta, adorme la drum lung, nu stiu de ce, dar si mie mi se intampla, chair daca esti odihnit, pasagerul motaie, sau adoarme, asa se intampla in masina.
Cu traficul nu am probleme momentan
E simplu, cand simti ca numai poti tragi pe dreapta, faci pauza, apoi continui. In timp capeti experienta, si numai vei simti nevoia de odihna din juma de in jumate de ora. E normal, toti am trecut pe acolo
Este normal sa ai emotii la inceput, cand esti pe cont propriu. Ia-o pe mama cu tine daca te simti mai bine.
Daca traficul este redus, nu ai de ce sa-ti faci probleme.
Problema sunt vitezomanii.
Condu de mai multe ori pe acelasi drum si te vei obisnui.
Si nu uita sa pui semnul de incepator in geam.
Doar prin practică dobândești experiență la volan. Nu s-a născut nimeni învățat. Iar prin oraș este un pic mai dificil de condus, comparativ cu un "drum întins". Puțin câte puțin, o să te obișnuiești, reflexele dobândite în școala de șoferi vor deveni necondiționate, vei face automat toate mișcările necesare. Mergi cu atenție și ignoră eventualele claxoane ale grăbiților.
S-auzim de bine.
Stau la sat si stiam sa conduc doar in oras, dar la mine trecerea la drumul national a fost brusca, cu un vitezoman pe post de ghid care striga pe mine sa o calc spre casa. Tu poti sa-ti iei mama (spuneai ca nu te lasa singur sa mergi) la primbare prin zona. Hai in satul vecin, hai in oras, hai in orasul vecin, hai sa mergem la Peco aflat la X kilometrii sa ne luam o cafea. Eu asa am facut cu mama cand am avut posibilitatea (ea are permis, dar nu conduce) O sa te ajute faptul ca experimentezi si testezi. Pune-ti semnele de incepator in geam si ai rabdare: o sa fii depasit de multi doar pentru ca le ai pe masina. Cand se intampla ceva si sa ai emotii, mergi pe premiza urmatoare: daca nu s-a intamplat un accident este bine. Tura urmatoare o sa stiu ce sa evit
Buna,nepoate?, eu am luat permisul la 60 de ani.
Probleme sunt si in oras si in afara.
am fost in aceeasi situatie.
In afara orasului ai o multime de probleme pe langa stresul de incepator: vitezomani de toate calibrele, altii care calca fara grija linia continua si fac si depasiri in curbe fara vizibilitate si in pante, drumurile "de tara" pe care zboara viguros localnici in toate tipurile de vehicule,de la biciclete, masinute, jeep-uri, camioane, carute, tiruri cu lemne, plus vaci, gaini, cai si pietoni absolut indiferenti la trafic,unii doar osteniti,altii alcoolizati bine, unii copilasi, altii vastnici, si toate astea pe drumuri desfundate pe care abia ar incape doua carute lente.
Circula prudent, nu atinge telefonul, ochii la drum, nu sta de vorba cat conduci, nu asculta muzica sau radio: esti incepator si inca copil. Reflexele se deprind in timp.
Rabdare si atentie.
Mama are dreptate sa iti poarte grija, cele mai multe accidente sunt cauzate de tineri.
Masina este un mijloc de transport facil din punctul A in punctul B, nu este un joc pe calculator, este o arma, poate ucide si te poate ucide.
Iar telul tau si dorinta mamei sunt unul si acelasi lucru: sa urci la volan decenii, sa te deplasezi, sa iti rezolvi treburile, asa ca... bucura-te ca un om intelept.
Cu rabdare.
Succes?
Multumesc,sunt foarte atent oricum, dar nu depinde totul de mine, depinde si de alti soferi si da multi au uitat semnalizarea acasa nici cand e politia nu prea semnalizeaza lumea si te induce in eroare mai ales in sens giratoriu nu stii daca vrea sa mearga la stanga sau inainte si sunt multi soferi grabiti zici ca se sfarseste lumea, nici cand am avut examenul nu prea am dat de soferi ok, la multi politistul le-a facut poze