La Prefectura la Serviciul Inmatriculari / Radieri
Radierea din circulatie a vehiculelor este necesara in urmatoarele situatii:
-la trecerea vehiculului in propietatea altei persoane;
-la schimbarea domiciliului sau sediului pe raza altui judet;
-la scoaterea definitiva din tara;
-cand vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic (casare), dovada de dezmembrare sa fie eliberata de un agent economic autorizat potrivit legii;
-in cazul furtului;
-vehicul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurator;
-propietarul vehicululi poate solicita radierea acestuia daca nu mai doreste sa il pastreze in circulatie, cu conditia depozitarii lui in alte spatii decat cele apartinand domeniului public;;
-se radiaza din oficiu un vehicul abandonat ori fara stapan;
Acte necesare:
-certificatul si placutele cu numarul de inmatriculare;
-cartea de identitate a vehiculului;
-fisa de inmatriculare cu viza administratiei financiare competente;
-cerere de radiere tip, completata de cel care solicita radierea;
-in cazul firmelor, copie dupa CUI+delegatie stampilata si semnata+copie act de identitate delegat;
-copie act de identitate in cazul persoanelor fizice;
-documentele care atesta faptul ca a intervenit una din situatiile de mai sus.
1. Casarea: adeverinta dezmembrare, dublu exemplar.
2. Radiere la cerere: adeverinta de la primarie ca exista spatiu de depozitare in afara domeniului public;
3. Radierea prin casare a autovehiculelor fara CIV: adeverinta de la primarie care sa ateste faptul ca s-a platit impozitul la zi.
De costat nu costa mult, in jur de 50 de RON la finante si inca vreo 5 lei pentru completarea certificatului de radiere pentru Politie. Setul de acte difera in functie de motivul radierii, in principiu este nevoie de certificatul de inmatriculare, CIV, buletinul proprietarului (la finante in copie, la Politie originale si un set de copii+placutele de inmatriculare). Pe langa acestea, mai e nevoie sa completezi niste formulare la care se ataseaza acte specifice care "atesta motivatia radierii" (dupa caz, contract de vanzare cumparare, factura, dovada ca masina s-a predat la fier vechi, dovada ca detii spatiul necesar depozitarii, formulare si cereri completate samd).
Prima data se face radierea de la finante, unde prezinti si o fisa de inmatriculare, pe care ti-o completeaza la intermedieri cu datele tale in partea de jos a formularului (la rubrica vanzator), iar la cumparator ramane necompletat. Aceasta fisa vizata de finante se depune la Politie impreuna cu placutele de inmatriculare si talonul, precum si restul dosarului cu toate copiile amintite. La Politie se pune stampila de radiere pe pagina 4 a CIV-ului si pe certificatul de radiere (pe acesta ti-l completeaza la o firma de intermedieri), din care un exemplar ramane la ei, unul la tine, iar cu al treilea te intorci la finante.
Problema este insa ca ai nevoie de un motiv intemeiat pentru a radia masina, refuzandu-se adesea radierea la cerere, chiar daca in formularul prin care soliciti radierea de la Politie exista rubrica "la cerere". Iata si motivele pentru care se poate solicita radierea, extrase din acest formular:
- schimbarea proprietarului;
- schimbarea domiciliului in alt judet;
- exportul vehiculului;
- dezmembrarea vehiculului;
- schimbarea caroseriei/sasiului;
- la cerere.
Mai multe informatii despre radiere gasesti aici : http://prestariserviciiauto.ro
bertonebertone întreabă:
Nostradamuss întreabă: