"Dar într-adevăr, o mai lasi la liber in pante ca nimeni nu merge cu masina sa consume cat mai mult."
De fapt daca mergi la vale fara sa apesi acceleratia si ai masina intr-o treapta de viteza consuma 0(zero), pe cand "la liber" are consum de mers la relanti.
Bine, asta e valabil la masinile cat de cat moderne, nu la harburi de acum 15 ani.
"Ce-ți indică la bord, e o aproximare cu eroare destul de mare"
Nu e deloc eroare mare. Ba chiar e destul de exact. Cred ca tu faci confuzie intre consumul mediu si consumul instantaneu.
Si da, sunt masini care la mers rezonabil ca viteza si accelerari, consuma 4% in afara localitatii. Si nu sunt chiar putine.
Cam toate motoarele de 1.5-1.6 litri diesel puse pe masini pana in 1200kg din ultimii 7-8 ani conduse fara accelerari agresive pe un drum pe care mergi undeva intre 60-100km/h scot consumul asta.
Exemplu concret e o panarama de Clio 1. 5dci cu care am mers cam 2 luni acum vreo 6 ani. In oras consuma 5, 8 pe afara, cam 4. Si asta fara sa am grija neaparat la stilul de condus.
Toyota GT86 facelift 2019 / mergeam intre 120 si 180 media mi/a scos-o la 4.5 / 6L pe 100km asa arata in bord. Ma dus 5h de mers un plin
A mea are 200cp motor aspirat si benzina super premium. Un plin ma duce la 250 lei https://www.youtube.com/watch?v=-WkKiCJTFrA