O sa fii amendat pentru ca aveai ITP expirat, precum si pentru regula incalcata (daca ai incalcat vreuna) ce a dus la producerea avarierii autoturismului celuilalt.
[neacordare de prioritate] mi se poate suspenda permisul?
Da, o sa-ti fie suspendat dreptul de a conduce, asa cum ti-a citat A70.
Si daca fac amiabila si platesc avariile fata sa ajung la politie?
Bineinteles ca ajungi la politie, iti trebuie si tie dovada pentru reparatii.
Daca l-ai avariat doar pe al tau ai noroc. O sa platesti amenda si o sa iti ia talonul dar o sa-ti dea autorizatie de reparatie. Dupa ce repari masina mergi la un service anume care e al politiei unde faci ITP-ul iar daca il iei mergi cu hartia respectiva la politie unde iti recuperezi talonul. Nu stiu exact cum mai e acum, asa a fost in cazul meu dar cred ca sunt 17-18 ani de atunci. Cauta codul rutier actualizat si citeste. Oricum o sa te coste ceva banuti distractia asta, daca ai o rabla de masina si ai facut-o praf s-ar putea sa iesi mai ieftin daca o radiezi si o vinzi la dezmembrari.
Daca nu am dat prioritate si am itp-ul expirat si am avariat cealalta masina? ce mi se poate intampla? mi se poate suspenda permisul?
Articolul 101
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
Articolul 102
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte:
1. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat.
Articolul 112
(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:
a) vehiculul nu are efectuata inspectia tehnica periodica valabila.
Deci: 2 amenzi + suspendare permis + reținere talon.
Nasol!
Am uitat să spun: trebuie să-i dai și asigurarea să-și repare mașina, iar tu trebuie să-ți iei altă asigurare care va fi foarte scumpă din cauză că ai avut accident. Alți bani, altă distracție.
Multumesc foarte mult
Si daca fac amiabila si platesc avariile masini? ce se poate intampla?
Am facut facut amiabila insa politia imi poate suspenda permisul pentru neacordare de prioritate du ce am facut amiabila?
Dacă ajungi la poliție, da poate să ți-l suspende dacă vrea.
Dar nu înțeleg ce treabă mai aveți cu poliția, în cazul înțelegerii amiabile NU mai este necesară prezentarea la poliție, ci la societatea de asigurare. Aceasta va stabili vinovăția fiecăruia și tot ea va elibera autorizațiile de reparații pentru autoservice.
NU te duce la poliție!
Domnul cu masina avariata a depus plingere la politie si a dat declaratie cum s-a intamplat[ neacordare de prioritate] acum cand a zis sa si-o retraga banuiesc ca trebuie sa mergem impreuna si daca am facut amiabila banuiesc ca trebuie sa-si retraga plingerea insa nu vad sensul de ce trebuie sa ma duc si eu? eu amiabila am facut abia a doua zi pentru ca domnul fiind taximetrist vroia fffff mult sa profite de situatie
Domnul cu masina avariata a depus plingere la politie si a dat declaratie cum s-a intamplat[ neacordare de prioritate] acum cand a zis sa si-o retraga banuiesc ca trebuie sa mergem impreuna si daca am facut amiabila banuiesc ca trebuie sa-si retraga plingerea insa nu vad sensul de ce trebuie sa ma duc si eu? eu amiabila am facut abia a doua zi pentru ca domnul fiind taximetrist vroia fffff mult sa profite de situatie si daca nu ma duc la politie
[el are data declaratia] si[am declaratia amiabila]ce se poate intampla?
Dacă a făcut plângere, poate fi retrasă în cazul amiabilei, dar fapta rămâne și poliția se poate autosesiza și să te sancționeze. Dacă vor ei.
Amiabila ar fi cea mai bună soluție. Dar nu știu dacă service-ul acceptă să-i repare mașina fără dovadă de la poliție, asta trebuie să afli.