| Anomim2025 a întrebat:

Ce sfaturi aveți pentru un șofer începător? Problema e că în unele parcări extrem de strâmte îmi este frică să ies. Eu mă uit în oglinzi și în spate când ies, dar mașina din spate pare prea aproape de exemplu! Dar când ies din mașină observ că am mult loc să ies.

Cum pot să elimina această iluzie din oglinzi cum că obiectele sunt prea aproape deși în realitate sunt departe?

17 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Incearca sa parchezi in locuri mai mari unde e mai usor si in timp te vei adapta, ideal ar fi sa ai masina cu senzori de parcare asa scapi de inhibitii

| Anomim2025 explică (pentru mgtow):

Mașina pe care o am este aproape de mărimea unui Break.

| mgtow a răspuns (pentru Anomim2025):

Trebuie sa fie un loc mai bun de parcat sau inchiriezi un garaj unde e loc mare sa o bagi

Totuși întrebarea era așa.
De ce în oglinzi obiectele par foarte aproape când de fapt în realitate sunt mai departe?

| sierra1 a răspuns (pentru Anomim2025):

Scrie
"objects in the mirror are closer than they appear"
ca să ai un câmp vizual mai mare. Ok?

Totul tine de frica o iluzie optica. Oglinzile sant facute sa te orientezi cat de cat si sa mergi bine fara sa lovesti ceva. In trafic apreciezi mai bine distanta dar in parcari ai impresia ca lovesti. Eu am 6 oglinzi in tir si imi vin bine toate

Cum fac să scap de această impresie?

Cu timpul te vei obisnui. Eu la inceput parcam cu fata cand ma chinuiam sa bag in masalier intre 2 masini dupa aia mai bagam cu spatele pana cand mi-am dat drumul

| RAY a răspuns:

Există mai multe utilizări ale unei oglinzi laterale: puteți verifica modul în care arată părul dvs. (majoritatea oamenilor o fac și nu vă faceți griji) sau îl puteți folosi pentru a vă uita la unele caracteristici demne de remarcat pe drumul pe care prietenii dvs. a arătat pe un drum lung?

De asemenea, puteți să urmăriți vehiculele de pe acea parte a mașinii.

Este un pariu bun că oamenii care stau în orice vehicul petrec o perioadă decentă de timp uitându-se la oglinda, care spune întotdeauna: "Obiectele din oglindă sunt mai aproape decât apar." De ce spun toate aceste oglinzi laterale? Și ce înseamnă cu adevărat acest avertisment?

O avertizare de siguranță
Expresia "Obiectele din oglindă sunt mai aproape decât apar" este de fapt un avertisment de siguranță imprimat / gravat pe oglinzile laterale ale pasagerului (sau chiar oglinzile laterale ale șoferului în unele țări). Înseamnă exact ceea ce spune; obiectele (în acest caz, de obicei alte vehicule) sunt de fapt mai aproape decât se pare că se află în oglindă.

Probabil că ați văzut de multe ori acest lucru. Când vă uitați la imaginea unui obiect în oglinda laterală și apoi întoarceți-vă înapoi și aruncați o privire asupra obiectului în sine; veți găsi că obiectul este mult mai aproape decât a apărut în oglindă.

Cum se întâmplă acest lucru?
Apariția obiectelor în oglindă este doar un alt exemplu al modului în care funcționează lumea optică. Poate că știi asta deja, dar "oglinda" din oglinda laterală nu este doar o oglindă simplă (ca cea pe care o ai în baie), ci este o oglindă convexă - o oglindă care se umflă spre tine. Deoarece are o suprafață ușor curbată (spre deosebire de o oglindă obișnuită, care are o suprafață plană), reflectă în mod diferit lumina și, prin urmare, afișează imaginile într-o manieră diferită.

Formarea imaginii într-o oglindă convexă
Formarea imaginii de către o oglindă convexă
Formarea imaginii de către o oglindă convexă

Când o rază de lumină (de la un obiect) se apropie de centrul unei oglinzi convexe, drumul rămâne aproape nemodificat. Cu toate acestea, dacă raza de lumină cade pe muchiile curbate, cu atât mai departe, lumina va sări și se va întinde în toate direcțiile înainte de a ajunge la ochi. Imaginile formează (sau par să se formeze) unde razele de lumină din direcții diferite se intersectează (la un punct focal), dar pentru razele luminoase divergente, acest lucru ar fi posibil numai dacă ar continua "prin" oglindă.

Acesta este motivul pentru care vehiculele pe care le vedeți în oglinda laterală par a fi "în interiorul" oglinzii (în funcție de distanța efectivă a vehiculului de partea dvs.). Acesta este motivul pentru care obiectele din oglindă arată mai mici și mai comprimate și apar mai departe decât sunt de fapt.

Publicitate
Pentru a scurta o poveste lungă, imaginea mașinii care vă atinge de ochii dvs. (atunci când priviți la oglindă) nu este exact aceeași mașină care reflectă lumina în primul rând.

De ce nu putem folosi o oglindă plană ca o oglindă laterală?
diferența în formarea imaginii de către oglinzi
Diferența în formarea imaginii diferitelor oglinzi (Image Source: www.physics.wisc.edu)

Putem, dar nu ar fi o idee bună; o oglindă plană prezintă imagini ale obiectelor care sunt chiar în fața acesteia. Cu alte cuvinte, cu siguranta ar arata obiectele din oglinda la aceeasi distanta ca in realitate, dar nu ar reflecta o suprafata mare de langa masina, lăsând un imens (si periculos) punct mort. O oglindă convexă, pe de altă parte, acoperă o zonă mult mai largă și are un punct orb mult mai mic, dar vine cu dezavantajul de a da o "distanță falsă".

oglinda convexă
De ce crezi că au pus oglinzi convexe la rândul lor și la intersecții? (Credit: Pedro Nogueira / Shutterstock)

Este un compromis în ceea ce privește siguranța, dar din utilizarea copleșitoare a oglinzilor convexe în mașinile noastre, se pare că industria automobilelor a făcut alegerea potrivită. Fii atent acolo pe drum!

https://www.scienceabc.com/......ppear.html

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Multa vreme m-am chinuit sa parchez doar din oglinzi... Nu stiu de ce laughing
Daca intorci capul, stii aproape la milimetru, ce distanta ai, fata de masina din spate. Asta daca nu conduci un tomberon ca Skoda Octavia, la care luneta tine loc de trapa, ca amplasare. La masini vezi destul de ok.
Nu e nici o rusine sa deschizi usa sa te uiti, daca nu esti sigur. In timp te vei invata cu masina. Atunci cand te dai jos si vezi cat spatiu ai, iti dai seama si cum se vede pe geamurile interioare si oglinzi... Si asa inveti.
Sfatul meu este sa te inveti practic cu dimensiunile masinii, sa nu te folosesti de senzori de parcare, ca dupa aia nu mai stii sa parchezi nicaieri fara ei.

| Crackman a răspuns:

Nu te iuta in oglinzi... iti intorci capul si te uiti in spate... de aiacia ai ditamai geamul.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Crackman):

Si daca ai ocazia sa conduci vreo duba? Ori ai masina plina, iar pasagerii isi pun hainele la geam?

| anamariarot a răspuns:

Eu am scăpat de problema asta în timp... probabil e din cauza lipsei de experiență thinking

| ncep?torul988 a răspuns (pentru anamariarot):

Nu neaparat. Eu am facut scoala pe un golf 5, si aveam un astra g caravan. Diferenta dintre ele la lungime era enorma. Si nu am avut probleme. Depinde de fiecare om cat de atent e.

| anamariarot a răspuns (pentru ncep?torul988):

N-am spus că e ceva general valabil

| Lostlyric a răspuns:

Si eu m-am lovit de aceeasi problema de multe ori:

https://imgur.com/a/CICGDkk

| ncep?torul988 a răspuns:

Salut. Daca ai probleme cu lungimea masinii, sfatul meu e sa incerci intr-o parcare libera, sau abandonata, sa pui 4sticle, sau mai multe, (GOALE) in spatele, respectiv fata masinii. Cat sa le vezi in oglinzi, si chiar si le pui intr-un unghi mai mort. Asa te vei obisnui cu dimensiunile masinii, fara costuri prea mari. Apropo, nu se va zgaria nimic, daca sticlele sunt goale. De precautie poti aseza si o carpa de ele. Sper ca te-am ajutat. Funda?