| Caprio a întrebat:

Ce sfaturi imi puteti da dupa ce n-am mai condus de 2 luni? ( am luat permisul acum 3 luni )
Ultima oara am condus iar tata si-a pierdut rabdarea iar eu odata cu el si n-am mai vrut sa conduc de atunci pentru ca nu suport o atitudine ca a lui.
Deci. sa-mi iau ore de condus sau sa conduc singur?

5 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Depinde cat de 'bolovan' esti.
Daca esti in stare sa aduci masina la fel, si sa nu pui pe nimeni in pericol, iti poti da drumul foarte usor, daca iesi seara, pe traficul lejer, si conduci cum vrei tu, singur, fara sa te frece nimeni la cap.
Daca insa faci greseli grave, sau pur si simplu nu esti invatat inca cu masina, ar fi mai bine sa iesi cu alt sofer, tot asa, cand e traficul lejer, sau sa mergi sa mai faci ore de conducere.
N-ar fi o idee rea sa schimbi instructorul, ca sa primesti si alte sfaturi, pentru ca si instructorii, la randul lor sunt simpli soferi, care te invata in felul lor. Unul e mai vitezoman, altu'i pensionar care se crede in 1970, altul nu-ti zice nimic, se asteapta sa ne nastem toti invatati...
Eu am adunat sfaturi de la multi soferi, si mi-am format un stil al meu, folosind sfaturile care mi se pareau utile. Taica-miu de exemplu e sofer din ala din '70, speriat de numarul mare de masini din prezent, care imi spunea doar sa ma iau dupa lege. Nu i-am bagat in seama sfaturile, in schimb am 'furat' de la el tehnica de abordare a virajelor, se potrivea cu cea care mi-a aratat-o si instructorul. Un mecanic m-a invatat chestii prin care sa previn uzura prematura a masinii, cum ar fi sa nu trag de motor cand e rece (are ungerea foarte proasta), sa fac in asa fel incat sa schimb treptele intr-un mod in care uzez sincroanele cat mai putin, si altele. De la prieteni soferi de meserie am invatat cum sa ma asigur in depasiri sau in curbele pe care le pot taia (suna periculos dar nu e), si tot asa...

| Caprio explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Mai. mie instructorul nu-mi facea multe observatii ( motorul nu-mi moare, stiu sa schimb treptele ca doamne ajuta oricine stie dar uit sa dau de exemplu din a 3-a in a2-a cand iau un viraj ) dar de cand am condus cu el am facut niste greseli imense cand a inceput sa tipe la mine. de atunci m-am pierdut si faceam niste greseli de care nu eram constient. si n-am mai vrut sa aud.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Caprio):

Atunci iesi cu masina singur, cum am zis eu, noaptea pe strazile goale, si ai sa te obisnuiesti cu condusul. Cu tipatul altora nu inveti nimic...
Chestiile astea, cu a 2-a inainte de viraj, a 3-a dincolo... Trebuie sa dispara de la un momentdat, doar mecanicii de locomotiva respecta astfel de 'programe'. Masina o controlezi mult mai usor, ca sofer apreciezi tu ce viteza poti avea intr-un viraj, iar treapta o alegi fara sa te mai gandesti la ea. Bineinteles, asta apare odata cu experienta, dar ti-am zis asa, sa stii ca nu e o treaba fixa.
Chestiile fixe pe care trebuie sa ti le bagi in reflex, dupa parerea mea, sunt incetinitul in zonele fara vizibilitate, si mai ales in cele in care trebuie sa dai prioritate, sau chiar sa ti se dea.
In concluzie, iesi singur, plimba-te cum vrei tu, fii atent la ce trebuie (treceri de pietoni, intersectii, zone cu multi pietoni...), si in rest condu cum iti vine, uita-te in fata si incearca sa simti masina.
Instructorii te invata sa schimbi la o anumita turatie, sa te uiti in bord, sa schimbi treptele in functie de viteza... Uita de mersul de la scoala, schimba cum vrei tu, sa-ti faci propriul stil.
Nu te aventura in depasiri, nu merge cu viteza macar in primele luni, si cel mai important, relaxeaza-te.
Succes!

| Caprio explică (pentru NoTurbinaNoGood):

Apreciez feedback-ul tau si am sa tin cont de sfaturi.
Multumesc!

| RoscaL a răspuns:

Eu as zice sa faci si cursuri si sa faci si singurwinkingSucces