| StanTitoGheorghe a întrebat:

Dacă eu circul normal pe un drum național și unul care depășește coloana de mașini și îmi intră în fața, frânează brusc și eu frânez dar îl lovesc, cine-i vinovat?

5 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Nicidecum nu vei fi tu vinovat dar la chestii de acestea ai nevoie de martori cu siguranta sau de o camera de bord
Sa vedem ce zice legea mai bine, pentru cel care depaseste :

Art 118 - Regulamentul de aplicare al OUG195/2002

Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:

d) sa reintre pe banda sau in sirul de circulatie initial dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra in conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.

Deci faptul ca cel care a depasit coloana (si aici vorbim de o depasire regulamentara) a franat brusc in fata masinii tale si nu aveai distanta suficienta sa nu intri in spatele tau, este cel vinovat
Sa demontam mitul nepastrarii distantei care nu se aplica aici.

De ce am zis de martori? pentru ca la fel de usor tu te poti opri in spatele cuiva care merge regulamentar si sa zici ca de fapt el te-a depasit si ti-a franat in fata!

suntserios
| suntserios a răspuns:

In teorie el. In practica cam e nevoie sa dovedești ce a făcut dacă îl lovești fix in spate

| mihai69 a răspuns:

Dacă ai cameră de bord, poți dovedi cu filmarea că a făcut o manevră periculoasă și te scoți.
Altfel, e cam greu să dovedești fără urmă de îndoială că e vina lui.

| adryang78 a răspuns:

Ar fi greu să dovedești că a făcut o manevră nepermisă. Ești bun de plată, fiindcă l-ai lovit din spate.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Cel care te lovește de a depășit coloana fără să se asigure.
Oricum, se presupune că nu intră din scurt fără să se asigure, așa că mai bine încearcă să mergi cât mai aproape de marginea drumului și încearcă să eviți accidentul.