Daca pui faruri cu lupe, trebuie sa fie omologate (sa aiba acel E pe el, urmat de o cifra).
Iar dupa lege, ar trebui sa mergi la RAR, sa le prezinti omologarea produsului aftermarket si dovada montarii intr-un service autorizat pentru electrica auto-faruri, ca sa mentioneze modificarea.
Asta strict dupa lege.
Daca sunt omologate si le pui pur si simplu pe masina, cu becuri normale (halogen), nu cred ca vei avea probleme, daca sunt reglate bine.
Am tot urmarit intrebarea, nu sunt de specialitate, dar exact asta voiam sa zic si eu
1. le pui la un service autorizat care REFUZA sa puna ceva ne-omologat la o masina cu numar (daca vin cu un ATV pe care il folosesc numai prin padure, nu conteaza, dar la o masina cu numar, se numeste ca incalci legea, deci pot sa ramana fara autorizatie)
2. te duci la RAR, unde iti certifica faptul ca masina ta e in regula pe toate gaurile
dar asta stiu, sigur, ca am vazut la tivi: din cand in cand, cand nu isi fac "plinul" la amenzi, militienii mai ies pe strada si verifca daca masinile au RAR-ul pe bune, iar daca tu ai facut o modificare si nu e inregistrata la rar, atunci o sa iti iei o amenda, de o sa iti para rau ca nu ai dat bani ca sa ai si hartia cum trebuie
Da, farurile de alt model intra la modificari. Trebuie sa aiba omologare europeana recunoscuta RAR (E1, E2, E4, etc, fiecare cifra reprezentand o anumita tara din UE, in care autoritatea lor gen RAR a verificat si aprobat piesa respectiva pentru a fi produsa si folosita pe drumurile publice), montata la un service autorizat RAR sau TUV (depinde de tara), apoi se merge la RAR pentru a ras-verifica acea componenta instalata pe masina, iar dupa ce constata ca e ok, mentioneaza in CIV modificarea omologata.
Nu stiu daca agentii de politie au acces la toate datele din CIV, lor li se prezinta doar certificatul de inmatriculare in trafic, nu si CIV.
S-ar putea sa vada doar informatiile disponibile pe www.rarom.ro dupa seria de sasiu, unde nu apar decat o parte din date, fara mentiuni/omologari individuale.
Cred ca e destul de simplu, legea interzice circulatia vehiculelor "cu deficiențe majore sau periculoase la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate".
Farul nu-l modifici punct. Oglinda ai putea dar n-o s-o faci că te costă cât nu face
Detalii aici:
https://m.facebook.com/RegistrulAuto/posts/988345447912968/? _rdr