| Vilciu_Marian_1984 a întrebat:

Dorect sa pun colant pe spatele masini in stilul romburi undeva la 20cm fiecare de alta culoara fata de cea a caroseriei, am voie, fara sa spuna nimic politia?

Răspuns Câştigător
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Se cam leagă, chiar dacă e vorba de un singur element.
Cel mai sigur este să îți faci programare la rar și să menționezi treaba respectivă în civ și certificat.
Dai vreo 200 de lei și pierzi niște ore, dar pui pe ea ce culori vrei, și circuli legal.

| IceRope a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Una este să se lege, iar alta este să te amendeze. Nu există bază legală pentru amendare în cazul de față, conform legii. Dacă îl amendează, poate câștiga lejer în instanță și poate cere daune considerabile pentru abuz. Dar, poate cunoști vreo modificare a legislației iar eu nu sunt la curent.

| Simpatic a răspuns (pentru IceRope):

Abuz, daune in instanta... pentru o contraventie? laughing pretene traiesti un SUA? acolo lumea da in judecata pe toata lumea pentru orice mizilic si unii s-au imbogatiti din prostie nu pe merit, in urma unor astfel de procese.
Nu cred ca un politist intreg la cap ar putea da o amenda pentru ceva fara sa aiba la baza un cadru legal, practic nu ar avea ce lege, OUG etc sa treaca in procesul verbal
Da, poti contesta orice amenda, si da poti avea castig de cauza ceea ce duce la anularea amenzii, dar sa obtii si daune in urma aplicarii unei amenzi, eu asta nu am auzit...sunt tare curios o amenda fie ea luata pe nedrept ce repercursiuni atat de grave poate avea incat sa necesite si compensatii! Dar tot ce este posibil, nu am luat in calcul decat cazurile minore si in temeiul legii, nu ma gandesc ca cineva te poate amenda "pentru ca esti gras si urat, slab si incult, sau de etnie, sau ca ai par blond", pentru ca in aceste cazuri da vorbim de daune dar astfel de cazuri mai greu sa existe.
Faptul ca am luat o amenda ca aveam farurile murdare cand de fapt nu era asa, sau un motiv in care politistul sare cumva calul cum ai zis si merge catre un abuz usor, nu cred ca se pot transforma in altceva decat in anularea amenzii si/sau sanctionarea politistului in mod disciplinar de catre seful ierarhic.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru IceRope):

Succes în contestarea procesului verbal.

| IceRope a răspuns (pentru Simpatic):

De ce să nu obții daune? Ce, au murit toți avocații bazați? big grin

| IceRope a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Da, bravo, ce contraargument bazat ai băgat la înaintare. Credeam că îmi dai cu vreun articol de lege în cap. Când colo, mă gâdili cu o replică de grădiniță. LOL

| Simpatic a răspuns (pentru IceRope):

Omul la nastere este tabula rasa (din latinescul "tabla stearsa"), el capata cunostinte doar in momentul in care le dobandeste prin perceptie si experienta.
Toti cei care va bazati doar pe ce scrie la lege, ce scrie la "carte", ce scrie unul si altul, ce scrie doctor google, mai nou chatGPT, va lipseste cunoasterea in toate formele sale!
Poate peste 15 ani cand vei avea cunoastere si experienta in vreun domeniu, vom sta la discutii, pana atunci eu imi vad de nivelul meu de gradinitawinking

12 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Ne poti arata si un exemplu de masina care are astfel de romburi?
Pentru un raspuns mai corect zic

| Simpatic a răspuns (pentru Vilciu_Marian_1984):

E misto
Nu stiu insa cat de legal, ca in certificatul masinii se trece culoarea masinii, ori daca am masina alba si jumatate o fac neagra, mai e aceeasi culoare din certificat? cu siguranta este nevoie sa treci pe la RAR, pentru a fi legal
Pe de alta parte raspunul corect il vei obtine de la orice service care se ocupa cu colantarea auto si e autorizat RAR, ei stiu mai bine decat mine, sau oricine, cum este cu schimbarea culorii unei masini sau aplicarea unor astfel de folii, de legalitatea lor sau cum sa intri in legalitate
Vezi ca amenzile pentru modificari la masini sunt destul de mari acum, de aceea e bine ca orice modificare faci sa fie una acoperita de acte, de certificate si de inscrierea in actele masinii de catre autoritatea in domeniu acolo unde este cazul > rar
Daca colantez integral o masina schimband nuanta am nevoie de trecerea noilor date in certificat si carte, daca pun doar geamuri fumurii pe luneta si spatele masinii e suficient de autorizatia societatii care colanteaza, monteaza folii auto si aceasta este autorizata RAR evident
Deci la modificari diferite si legea se raporteaza diferit, de asta am dat cele 2 exemple de mai sus.

| Frank51 a răspuns:

Din cate știu poți pune pe 50% din caroserie, ca și la vopsea.

| IceRope a răspuns:

Ai voie, cât timp modificarea culorii de bază nu depășește 50% din suprafața caroseriei, indiferent de zona modificată, confirm legislației în vigoare.

| IceRope a răspuns (pentru IceRope):

Rectificare: 30%.