| sopranaCadaverica a întrebat:

E cineva aici care se pricepe la scutere? big grin Vreau sa zic ca sunt fata, am 21 de ani si nu cunosc o iota din domeniul asta.
As vrea sa imi iau unul pe care sa il folosesc in principiu doar primavara-vara, special pentru calatorii prin tara, la mare, munte etc. Nu in trafic, pana la magazine... Ma gandeam ca ar fi o alternativa buna in locul masinii, care ocupa mult spatiu, sunt taxe, un carnet de luat, trebuie intretinuta cu atentie, mult stres cu parcarea/furatul/zgariatul, banii pe carburanti, poluare ETC.
Ma gandeam ca scuterul e potrivit pentru o tipa 'economa' care nu doreste prea mult stres si care chiar nu are vreun interes pentru masini. Mi-as fi dorit chiar si o motocicleta - dar e mult mai scumpa, periculoasa si fiind fricoasa, nu ma incumet.
Deci:
Ce tip de carnet imi trebuie pentru a poseda un scuter?
- Ce tip de scuter? Motor, modele de scuter, preturi (preferabil foarte ieftine, desigur).
- Si cam la ce anume trebuie sa ma uit cand caut un scuter pentru calatorii? Vorbim de distante de 500-600 km maximum.
- Cum e cu parcarea?

Răspuns Câştigător
| Ensiferum a răspuns:

In primul rand ai nevoie de permis categoria A pentru motoare cu, capacitate cilindrica peste 50cmc. Pentru călătorii lungi recomand Piaggio Beverly, piaggio hexagon, honda sh250, aprilia leonardo 250. Dacă ai nevoie sa circuli pe distante lungi ai nevoie de confort si sa nu încurci lumea în trafic, binențeles ai nevoie si de un motor durabil si de preferinta mai maricel. Eu as alege Piaggio Beverly500. Problema este ca aceste scutere de minim 250cc nu sunt tocmai ieftine. Cel mai ieftin si ok ar fi Aprilia Leonardo 250 pe care îl gasesti la aproximativ 1000 de euro.

37 răspunsuri:
| sopranaCadaverica explică:

Uite scutere care pot fi ''doar de oras''. rolling on the floor
https://kit.honestjohn.co.uk/top-tens/top-ten-maxi-scooters/
Tocmai de aia ziceam ca mi-ar fi placut sa raspunda unul avizat, nu teoreticieni ai scuterului de 50cmc care habar n-au ca exista si mai mari rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Mai devreme întrebai ce-s ăia cmc, acum deja dai lecții despre asta?
deci întrebarea asta e ca să ne arăți, din nou (!) că tu te pricepi mai bine la orice.
ok, succes, cutreieră țara cu alea. rolling on the floor

| sopranaCadaverica explică (pentru anonim_4396):

Intrebam ca sa fiu sigura, nu sunt expert. Dupa ce am pus intrebarea m-am documentat si pe cont propriu, ca aveam eu o presimtire ca nu ma dumireste nimeni de pe TPU… Si am venit cu completari si m-am mirat de cata lipsa de informatie BASIC despre scutere aveti. Asta nu e o nenorocire. Nici eu nu stiu mare lucru.
Nenorocirea e insa atitudinea de atot(nimic)stiutor, asemanatoare acelui medic fara studii care opereaza intr-o veselie. laughing)

| sopranaCadaverica explică (pentru Ensiferum):

Mersi mult de raspuns. Crezi ca ar fi indicat sa investesc in ceva cumparat lamana a doua? Un Piaggio sau Yamaha.

| Ensiferum a răspuns (pentru sopranaCadaverica):

Da ar merita dar ar trebui verificat la cumparare de cineva priceput. Renunta la yamaha, cei de la yamaha nu se pricep la scutere durabile si sunt scumpe piesele.

| mihai69 a răspuns:

Tu de fapt nu vrei un scuter, ci un motor carenat.
Pentru tine, trebuie ceva care să poată fi condus de un șofer cu carnet categoria A2 (Putere mai mică de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0, 2 kw/kg - adică pentru o motocicletă cu puterea motorului maxim admisă de 35 kW, atunci masa ei nu trebuie să fie mai mare de 165 kg).
Candidați? oricare dintre astea, plus multe altele: Honda SW-T400, BMW C1, Peugeot Metropolis, Piaggio MP-3 (astea două cu permis B!) etc.
Cu parcarea... trebuie să ai antifurt bun. Un motor e mult mai ușor de „săltat" decât orice mașină... plus riscul de vandalizare. E bine să ai un loc unde s-o pui să nu fie chiar la îndemâna oricui (boxă, garaj, parcare subterană etc.)

| nebunu_5532 a răspuns:

Buna! Răspund cu întârziere. Eu dețin o Honda Silver Wing de 400cc. Are 39 de cai putere și fuge cam cu 170 km/h, maxim. Consumul in oraș este de 5-5, 5 Litri/100km. Honda face cele mai fiabile motociclete și scutere. Acest maxi scuter pe care îl dețin eu, este singurul motor de 400cc montat pe un maxi scuter in doi cilindrii. Asta îl face foarte bun, atât pentru plimbări in oraș cât și pentru deplasări in afara orașului, chiar și la viteze mari. Pentru acest tip de motor îți trebuie categoria A2. Eu nu îți recomand sub nici o forma un scuter Italienesc din cauza faptului ca stau foarte prost pe partea de fiabilitate. Cele mai bune sunt cele Japoneze(Yamaha, Honda, Suzuki, Kawasaki). Avantajul unui maxi scuter in comparație cu o motocicleta este ca nu te bate vântul atât de tare, nu te stropesc mașinile care circula in fata ta, din cauza parbrizului și nu schimbi vitezele ca la motocicletă, având un alt tip de transmisie cu variator, similar cutiilor de viteze automate. Dacă îți cumperi un maxi scuter sau un scuter ideal ar fi să-ți montezi un GPS pentru localizare și o alarmă. Mie mi s-a furat unul. Pentru scutere de până in 49cc îți trebuie categoria AM, sau categoria B, pentru maxi scutere de până la 125cc îți trebuie categoria A1, pentru maxi scutere peste 125cc dar care sa nu depășească 35 kw îți trebuie categoria A2, iar pentru cele ce depășesc 35 Kw, trebuie sa ai categoria A, care se ia la 24 de ani. La un scuter de 49 cc, pe care sa îl conduci cu categoria AM sau B ai câteva restricții. Viteza maxima nu trebuie sa depășească 45 km/h și nu ai voie pe autostrada. Dacă mai ai și alte întrebări îți răspund cu cea mai mare plăcere.